Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 20:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak stroić Vaquero ?
PostNapisane: sobota, 5 marca 2011, 17:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki Beaviso za słowne i duchowe wsparcie :1 Takie przemyślenia i opinie w czasach kiedy gonimy za pieniądzem i zapominamy o uprzejmości są bardzo pomocne i potrzebne.Dodają otuchy i motywacji do dalszego działania.Napędzają pozytywnie umysł.

Co do gałek...jestem do nich przyzwyczajony a nawet zakochany ;) Przecież już ponad 15 lat posiadam cb radio,a konkretnie Alana 87,który jest mocny,wytrzymały.Podobne potencjometry ma Vaquero,tak samo świetnie wykonane i tak samo czułe i bardzo płynne,dla mnie rewelacja.Tylko szkoda że komercja i idea globalnej wioski wypierają powoli ale systematycznie te proste narzędzia i sprzęty w swojej prostocie ;)

Słuchawki...tak..kupiłem kiedyś takie firmy media-tech,model MT3506.Przeleżały do dzisiaj zupełnie nieużywane.Będą jak znalazł.Mają regulację dostosowaną do rozmiaru głowy,płynną zmianę natężenia głosu,świetny jack oraz mocny i wytrzymały przewód.Polecam każdemu.

Jutro chyba pierwszy wypad w teren z nowym sprzętem.Mentalnie,duchowo,psychicznie oraz przede wszystkim fizycznie już jestem gotowy :) Oczywiście napiszę relację z tej wyprawy,moje pierwsze wrażenia,przemyślenia i odczucia dotyczące sprzętu.Nie spodziewałem się takiego zainteresowania moim postem.Żółtodziób wywołał dyskusję ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 marca 2011, 18:05 
Podporucznik
Podporucznik

Ja już swój sukces zaliczyłem, a i nikomu jego nie odbieram, ale pokrytykować braki zawsze można. Jakość plastików, podłokietnika, wykonania rurki, panelu sterującego w rutusach jest znana i czasami dyskutowana przez co bardziej wymagających klientów. Nie wspominając o ostatnich uwagach na temat, systemu ładowania baterii, gdzie producent ŚWIADOMIE wypuścił na rynek sprzęt z którego nie można wyjąc koszyka z akumulatorami. To pokazuje, jakie jest podejście rutusa do kwestii tolerancji na bubel.
Tak więc mimo niezaprzeczalnych osiągnięć rutusa, pewne rzeczy można nazwać jakie są - po imieniu.
W prostszym Vaquero w każdym miejscu widać jakość mniej więcej 2x wyższą. Czy to jest warte równoważnej ceny? Nie wiem i nie zamierzam nic nikomu sugerować. Jeden patrzy przede wszystkim na jakość a drugi przede wszystkim na funkcje.

Gałki mają swoją egronomię i niewątpliwe zalety. Ergonomia na piątkę. Ale mają też wady. Nic nie przebije powtarzalności i precyzji wybierania wartości metodą cyfrową. Klawisze się tez same nie przestawiają, nie szumią, nie zmieniają właściwości.

P.S.
Apel do moderatora, żeby było dłuższe okno czasowe na edycje postów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2011, 21:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzisiaj w zasadzie potwierdziły się wszystkie opinie,uwagi,spostrzeżenia i przemyślenia jakie zostały przez wszystkich napisane na temat mojego postu.Ten wykrywacz trzeba bardzo dobrze poznać i polubić a wtedy okaże się że ma bardzo dużo do zaoferowania.

Pozostaje tylko jedna kwestia która na swój sposób mnie martwi i spędza mi sen z powiek-to sprawa baterii.Nie wiem,może to wina tego że było zimno dzisiaj,ale pierwsza bateria alkaiczna wystarczyła mi tylko na jakieś półtorej godziny normalnej pracy z Vaquero.Druga tak samo. :( Stąd też teraz koledzy moje pytanie,jakie akumulatorki 9v mam kupić ? :? jakie polecacie ? chcę tylko po prostu bardziej komfortowo pracować z wykrywaczem,bez spadku zasięgu i beznadziejnego wzbudzania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2011, 23:00 
Kapitan
Kapitan

Bardzo dobra bateria alkaliczna wystarcza mi na ok. 8 godzin ciągłej pracy wykrywacza ustawionego na bardzo wysoką czułość. Dźwięk przez słuchawki. To jest kiepski wynik, ale niestety więcej wyciągnąć nie jestem w stanie. Podejrzewam, że to kwestia wysokich nastaw czułości. I to w "normalnych" temperaturach. Przy temp. około 0 st.C baterie tracą swą pojemność bardzo szybko, zwłaszcza 9V. Akumulatorków nie używam, a że marznąć nie lubię, to opisywanego problemu nie mam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2011, 23:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Masz rację.Dzisiaj było dosyć zimno i baterie bardzo szybko traciły swoje właściwości.A to objawiało się oczywiście fałszywymi sygnałami wykrywacza i jego buczeniem-baterie umierały ;) Mam do wyboru akumulatorki o napięciu 8,4 oraz 9,6v.Na których Vaquero będzie stabilniej pracował :?

P.s-strojenie do gruntu jest banalne i intuicyjne,tak jak pisałeś.
Pozdrawiam-Paweł

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 08:24 
Generał Broni
Generał Broni

Pisząc o klasie zero plus masz na myśli co? Bo przeciętny user mówiąc o klasie zero ma na myśli najtańszą chińszczyznę. Gdzie też w twojej skali jest XLT cze Explorer SE (tak dla porównania) ? I przy okazji - ile stopni ta skala mierzy licząc od zera. Wtedy będzie łatwiej zrozumieć co masz na myśli pisząc zero plus. Bo znając twoją pokrętną naturę wcale bym się nie zdziwił gdyby twoja skala oceny zaczynała się od -10 a na zero kończyła. Wtedy zero plus można by uznać za nadzwyczaj wysoką notę (tak wysoką, że aż poza skalą). Rozumiem też, że wg. ciebie tych setki jeśli nie tysiące userów Tesoro zostali zahipnotyzowani w jakiś tajemniczy sposób i za nic nie dadzą się przekonać, że ich Tesoro jest g-ó-w-n-o wartą zabawką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 09:17 
Generał Broni
Generał Broni

beaviso napisał(a):
Bardzo dobra bateria alkaliczna wystarcza mi na ok. 8 godzin ciągłej pracy wykrywacza ustawionego na bardzo wysoką czułość.

Nie chcę nic mówić, ale taki wynik jest co najmniej żenujący. 8 h na alkalicznej baterii, i to na słuchawkach????
W F-75 komplet baterii (GP z Biedry) starcza na kilkadziesiąt dobrych godzin łażenia bez słuchawek, w sumie w ciągu roku zmieniam dosłownie kilka kompletów, a chodzę naprawdę dużo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 09:33 
Generał Broni
Generał Broni

Zauważ, że w Vaquero są baterie potocznie zwane 9V-oltowe. Mają one bardzo małą pojemność w porównaniu do innych typów baterii, także rozmiar i wagę - co jest czasem duzą zaletą. Biorąc pod uwagę też fakt, że F75 jest chyba najoszczędniejszym sprzętem wśród wykrywaczy to nie ma się czemu dziwić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 09:35 
Generał Broni
Generał Broni

I to następna sprawa, która mnie dziwi - po co tesoro uparcie tkwi przy bateriach 9V? Nie dość, że mają małą pojemnośc, to np. u nas coraz trudniej je kupić.

Nie wydaje mi się, żeby przy zastosowaniu paluszków waga wzrosła znacząco. A jednak ekonomika poprawiłaby się znacznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 09:45 
Generał Broni
Generał Broni

Nie do końca tak jest jak mówisz. Aby uzyskać 9V z pa;uszków potrzeba by ich 6 sztuk. Przyjmując, że paluszek waży ok.25 gram a bateria 9V 40 gram więc zastąpienie takiej baterii podniosło by wagę Vaquero o ok. 110 gram a więc mniej więcej o 10%. A tymczasem Vaquero jest bardzo lekki i przyjemny w użyciu :) zaś 9V dla mnie to spora zaleta, zwłaszcza, że większość używa aku i nie ma znaczenia dostępność baterii 9V (choć przyznam, że wiele razy miewałem kłopoty z zakupem takowej).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 09:49 
Generał Broni
Generał Broni

Ok, w takim razie inaczej zadam pytanie: co w Vaquero jest tak energochłonne, skoro o wiele bardziej skomplikowane sprzęty (np. w F75 mamy dodatkowo na stałe podświetlony ekran, co moim zdaniem jest lekką bzdurą) zużywają mniej energii?

Nie jestem elektronikiem więc mam nadzieję, że ktoś kumaty mi to wyjaśni :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 11:09 
Generał Broni
Generał Broni

Vaquero niekoniecznie jest bardziej energochłonny, a kto wie, może i mniej. Mam nadzieję, że niejaki Brzęczyszczykiewicz zechce to wyjaśnić. Kto jak kto ale on może być zorientowany w takich sprawach. Ja np. wcale bym się nie zdziwił, gdyby okazało się, że F75 jest bardziej energochłonny od Vaquero :) hahaha. A tak na marginesie to weź i podłącz baterię 9V do F75 i sprawdź jak długo pochodzi na niej...???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 11:38 
Specjalista
Specjalista

vincent_vega_69 napisał(a):
Nie do końca tak jest jak mówisz. Aby uzyskać 9V z pa;uszków potrzeba by ich 6 sztuk. Przyjmując, że paluszek waży ok.25 gram a bateria 9V 40 gram więc zastąpienie takiej baterii podniosło by wagę Vaquero o ok. 110 gram a więc mniej więcej o 10%. A tymczasem Vaquero jest bardzo lekki i przyjemny w użyciu :) zaś 9V dla mnie to spora zaleta, zwłaszcza, że większość używa aku i nie ma znaczenia dostępność baterii 9V (choć przyznam, że wiele razy miewałem kłopoty z zakupem takowej).

Prawdę mówiąc, to zupełnie się z tym nie zgadzam, jak kiedyś tłumaczyłem, że mała waga baterii 9V nie jest zaletą dla Vaquero. Wszystko zależy, gdzie tą baterię umieścimy. Jeśli jest przed uchwytem, to faktycznie, im lżejsza, tym lepiej. Wystarczy jednak przesunąć baterię pod łokieć i ich większa waga może być nawet zaletą, bo stanowi przeciwwagę dla cewki, która ciąży ku ziemi na dużej dźwigni. Tak jest w Tejonie i chyba nikt nie narzeka na złą ergonomię w Tejonie?

Inny przykład. X70 jest wykrywaczem generalnie lekkim, ale baterie ma w elektronice jak Vaquero. Wystarczy założyć cewkę DD i wykrywacz wyraźnie zaczyna ciążyć i choć da się szukać, to komfort jest wyraźnie gorszy. Natomiast w takim T2, czy F75 ergonomia jest jeszcze lepsza, dzięki temu, że baterie są pod łokciem. Tych wykrywaczy na pewno nie można nazwać ciężkimi a ergonomia jest wzorem do naśladowania.

Dlatego ja osobiście nie widzę ani jednego, najmniejszego nawet plusa baterii 9V w Vaquero. Paluszki są łatwiej dostępne, mają większą pojemność, mają atrakcyjniejszą cenę w przeliczeniu na czas chodzenia, jest większy wybór akumulatorków (Eneloop) i zaawansowanych ładowarek (BC 900). Na dodatek paluszki odpowiednio umieszczone jeszcze poprawiłyby ergonomię, zamiast ją pogorszyć.

Podobnie jest z testerem napięcia. Nie ma ostrzeżenia przed zbyt niskim napięciem, nie ma możliwości łatwego sprawdzenia stanu baterii bez wyłączenia wykrywacza. Zwykle gdy dowiadujesz się, że bateria się rozładowała, oznacza to, że od jakiegoś czasu szukasz na niepełnym zasięgu/niestabilnym wykrywaczu.

Dodając do tego regulację czułości powiązaną z regulacją sygnału wiodącego, która daje wybór, albo wysoka czułość, albo pinpoint/all metal, widać, że wykrywacz ma swoje minusy i na pewno nie jest bliski ideału. Niewątpliwie potrafi być skuteczny i przyjemnie się nim szuka, ale miejsca na poprawki i udoskonalenia jest całe mnóstwo i dziwi nie fakt, że Tesoro przez tyle czasu nie wypuściło Vaquero 2 z zasilaniem na paluszki, rozdzieleniem regulacji sygnału wiodącego od regulacji czułości i wygodnym testerem baterii z ostrzeżeniem o niskim napięciu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 12:02 
Generał Broni
Generał Broni

Każdy wykrywacz ma swoje minusy i Vaquero nie jest tutaj wyjątkiem.
Dla mnie waga Vaquero jest jego dużą (nie jedyną) zaletą i w porównaniu do F75 (choć jest nieźle wyważony) dużó przyjemniej się chodzi z Vaquero.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2011, 12:11 
Kapitan
Kapitan

Lipek napisał(a):
I to następna sprawa, która mnie dziwi - po co tesoro uparcie tkwi przy bateriach 9V? Nie dość, że mają małą pojemnośc, to np. u nas coraz trudniej je kupić.

No tak uparcie to nie - przecież Cortes, DeLeon i przede wszystkim Tejon wykorzystują 8x1.5V pod łokciem. Spytaj Andrzeja - podobno baaardzo rzadko zmienia baterie.
Paulina chodziła z Cibolą na jednej baterii po ok. 15 godzin na głośniku. Wiem jak przez te 4 lata zmieniała. Dlatego jestem mocno zdziwiony, że mój Vaquero jest bardziej zachłanny - zupełnie jak właściciel - wciąga każdą ilość pokarmu :)
Różnica jest w tym, że chodzę na czułości bardzo bliskiej max i threshold też mam wysoko - a to musi kosztować dodatkową energię. Cibola nie pozwala aż tak mocno zaszaleć z czułością, bo się wzbudza (może brak regulacji gruntu się kłania?). Ale odkąd Paulina zaczęła stosować threshold w tzw. "superstrojeniu" to i jej baterie zaczęły szybciej znikać. Poza tym wymieniam baterię już przy pierwszych objawach słabości.

P.S. Stary Rutus First Plus na 4 AA dawał na głośniku spokojnie 20-25 godzin :)

P.S.2 Nie płaczę, bo zaopatruję się w sklepie, gdzie "rozdają" topowe baterie alkaliczne Energizer Industrial 9V po jakieś 4.50 zł za sztukę :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]