Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 00:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Testy detektorów
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 10:24 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Fragment mojego postu wyciągnięty z forum techniczno-organizacyjnego. Proszę o wypowiedzi :)

Cytuj:
- Coś należy zrobić z działem "Testy detektorów" - jak wiemy to karykatura, bo tytuł powinien być nie "Testy" lecz "Test" bo jest on tylko jeden... Prawdopodobnie zniknie to z serwisu, jednak mam pewien pomysł... Otóż ja nie zamierzam prowadzić tego działu, bo po pierwsze czuję, że się nie znam na temacie, po drugie nie mam ochoty i chęci testować wykrywaczy, po trzecie boję się, że będę nieobiektywny. Co mi przychodzi do głowy? Ano, żeby pozwolić Wam to robić - czyli Wy, jako użytkownicy wykonujecie testy, a ja je zamieszczam. Temat jest do dyskusji (zasady jak to ma wyglądać), jednak teraz mogę podać parę wskazówek: opracowanie miałoby wyglądać podobnie do tego dla Rutusa (podobne zagadnienia, zdjęcia, itp.), aby dało się po czymś przyrównać wykrywacze. I sprawa zasadnicza: do testów dorobiłbym mechanizm możliwości oceny opracowania testu - wystawialibyśmy oceny testującemu (za obiektywność, podejście do tematu, jego wyczerpanie, fachowość etc.), to by nam pozwoliło ocenić, czy ten test jest coś wart czy nie. Co wy na to? Wiem, że niektórzy z Was na własne potrzeby robią jakieś testy, być może podzieliliby się nimi z innymi...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 czerwca 2005, 09:24 przez Robi, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 13:41 
Weteran
Weteran

Witam

Jak znam życie - to i tak wyjdzie z tego "polskie piekełko"

Może gdyby opracować schemat testu np. punkty za cenę, ergonomię itd. coś by z tego wyszło.
Wzorem mogły by być testy samochodów. Te porównawcze i indywidualne. Podane wady i zalety i przedział klasowy.

Test musi pokazać sprzęt - a nie go totalnie zachwalić lub odwrotnie.

To co piszę - to oczywiście lanie wody i nic konkretnego - ale ktoś musi zacząć.

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 15:30 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

To co piszesz 111 jest praktycznie niemożliwe do wykonania - cholernie trudno wykonać takie miarodajne testy.

Ja bym wolał co innego - testy jakie komuś wyjdą, takie wyjdą, a my (członkowie forum) ocenimy (punktowo) czy test jest wiarygodny... W ten sposób będziemy mieć testy detektorów, które będą w jakiś sposób wartościowane ze względu na swoją przydatność. Wydaje mi się, że w ten sposób będzie łatwiej uniknąć ewentualnych przekłamań w teście, zachwytów etc. W końcu wiele wykrywaczy wielu z nas zna, ale niekoniecznie ma ochotę czy czuje się na siłach wykonać test, za to jest w stanie go zweryfikować. Tzn. tak np. ktoś napisze, że wykrywacz X jest super, bo jest lekki i wykrywa monetę z 1 metra, to oczywiście takie coś się zweryfikuje w i ocenie za wiarygodność taki test zyska zero.

Pewnie i tak pewnie będą przegięcia - ale być może wyłoni nam się grono kilku osób, które potrafią co nieco powiedzieć (napisać) o sprzęcie. Ja nie wykluczam tu nawet udziału kwatermistrzów - oczywiście pod warunkiem, że testować będą nie swój sprzęt... (bo to byłoby przegięcie) - a jak spróbują przegiąć w oczernianiu sprzętu konkurencji, to wiadomo, jak użytkownicy ocenią ten test...

Czy mój pomysł jest możliwy do zrealizowania? Czy nie jest to utopia? Zapraszam do dyskusji, być może do działania. Nie bójcie się! Jak nic z tego nie wyjdzie, to skończy się tylko na gadaniu i w efekcie na całkowitym skasowaniu działu testów detektorów.

Acha - ja nie chcę, aby te testy były swego rodzaju rankingiem detektorów - to mają być raczej opisówki, które przybliżą czytelnikom poszczególne wykrywacze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 02:00 
Weteran
Weteran

Masz Robi rację. Często wyniki takich testów, są tak przedstawione, że trudno wybrać najlepszę testowaną rzecz. I jest to słuszne bo dla jednych priorytetetem może być np. cena dla innych cecha inna. I jest mnóstwo powodów dla których testów nie powinno się traktować dogmatycznie.

Ale większość z nas takie testy lubi czytać i potrafi z nich wyłowić racjonalne wnioski. Oczywiście trzeba posiadać jakąś tam wiedzę na dany temat by móc interpretować taki test.

W przypadku detektorów również. I zaskakuje mnie jak mało osób zadających pytanie co wybrać na początek i dlaczego, czyta "intro dla początkujących" lub używa funkcji "szukaj"

Mam też wrażenie, że ktoś już coś takiego proponował przy okazji dyskusji pt. co wybrać.

Można poszukać takich wątków sporo i przekonać się jak mało jest merytorycznych odpowiedzi. Jeśli ktoś doda trzy zdania uzasadnienia to jest już super.

Osobiście jestem jak najbardziej za tym by ten dział istniał i jeśli była by taka potrzeba to mogę opisać swój sprzęcik wraz z paroma fotkami i dokładnymi pomiarami. Problem w tym , że to strasznie popularny sprzęt a ja przeważnie miałem w rękach krajowe piszczałki więc ktoś pewnie uzna, że to z góry będzie niemiarodajny opis. Dostanę 0.

Jeśli jednak to komuś pomoże, to proszę o nieusuwanie działu przez conajmniej cztery tygodnie.(wcześniej nie mogę) To chętnie dokonam dłuższego opisu. Tzn.zgłaszam się na ochotnika.

Dodam też, że takie testy - opisy pokazały by mnogość sprzętu, rzeczy ważne do poszukiwań i mało przydatne udogodnienia (wodotryski :))

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 08:28 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

111 - spokojnie, przez 4 tygodnie stronka na pewno będzie - wiadomo, że sam test musi trochę też potrwać. Boisz się, że ktoś uzna Twój test za zły? Nie sądzę - jeśli Twój wykrywacz krajowy jest powtarzalny, to pewnie odczucia innych użytkowników sprzętu będą podobne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 08:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Co do testów to uważam, że powinny w większej części zawierać informacje na temat użytkowania sprzętu, jego opis oraz uwagi użytkownika na jego temat - wady, zalety itd.. W mniejszym stopniu powinno się przejmować zasięgiem gdyż każdy w inny sposób będzie ten test wykonywał - inna gleba, inne fanty, jedne to wyniki przedmiotów długo zalegających w gruncie inni dla świeżo zakopanych a niekiedy drobne przekłamania celowe lub nie, itd. Jeżeli np. kilku użytkowników napisze swoje opinie na temat jednego modelu piszczałki to będzie można już sobie jakieś zdanie o nim wyrobić.
Zresztą na pewnej stronie poszukiwawczej opisałem detektory z którymi miałem do czynienia starając się być obiektywny.
Pozdrawiam
Kopi

Ostatnio edytowano wtorek, 4 stycznia 2005, 13:07 przez Kopi, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 09:18 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

No właśnie zasięgi to bardzo delikatna sprawa... Lepsze są opinie z użytkowania - ważniejsze jest to, żeby np. wykrywacz był precyzyjny, nie podawał fałszywych sygnałów niż to, żeby miał niebotyczny zasięg, którego nie wykorzystamy, bo 9 na 10 sygnałów okażą się błędne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 09:47 
Major
Major

Nie wypowiem się wprost, bo byłoby mi niezręcznie ale wyobraźcie sobie np. że w znanym magazynie motoryzacyjnym ukazałyby się testy samochodów wykonane przez przypadkowych kierowców amatorów pod kątem, które auto rozwija największą prędkość. Byłyby też opisy wrażeń typu: jak ci się ogólnie jeździło.
Osobiście uważam, że tylko precyzyjna, wyczerpująca, dokładna informacja i jeszcze raz informacja! I tak każdy wyczyta tyle ile będzie chciał lub mógł. Inaczej dział zmieni się w targowisko próżności lub we wściekły, mylący rynek reklamowy. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 10:35 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Mrand - dlatego chcę wprowdzić ocenę testów... I nie na zasadzie "test był a) bardzo dobry, b) dobry, c) przeciętny, d) zły..." lecz raczej na ocenie kilku aspektów podejścia do tematu. Jak ktoś napisze test reklamowy, a w nim nieprawdę, to reakcja forumowiczów powinna być negująca taki test.

Wiem, że praktycznie niemożliwe jest wykonanie obiektywnych i pełnych testów - dyskutowaliśmy już kiedyś na forum na ten temat. Chcę jednak, aby to były testy użytkowników dla użytkowników - a nie z gatunków takich testów motoryzacyjnych, gdzie to się ocenia samochód nowy, super wypasiony, a i tak każdy kupuje golasa, który po roku czy dwóch zaczyna się psuć.

Jak to wyjdzie? Myślę, że zobaczymy. Zdecydowanie chyba to będzie lepsze jak obecnie jeden tylko istniejący test.

Zapraszam więcej osób do polemiki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2005, 14:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Mrand, mówisz o precyzyjnej, wyczerpującej i dokładnej informacji. Ok, tylko kto ma takiej informacji udzielić.
Na pewno nie producent bo nie spotkałem takiego, który by napisał w opisie swojego sprzętu o jakiejkolwiek jego wadzie zarówno konstrukcyjnej jak i elektronicznej - a takowe występują w każdym sprzęcie, większe lub mniejsze. Zawsze wg producenta jego sprzęt jest super. Podawane przez producenta zasięgi też są sprawą dyskusyjną.
Opinie użytkownika zawsze będą uznawane za nie do końca zgodne z prawdą bo wchodzi w grę fascynacja piszczałką albo niechęć do niej po kilku nieuanych próbach ustawienia czy coś w podobie.
Można obie te opcje tj. informację producenta połączyć z opiniami użytkowników i sklecić z tego niby miarodajną opisówkę. Tylko co, jak bardzo dobry sprzęt trafi w ręce kiepskich lub mniej doświadczonych użytkowników - napiszą, że to badziewie do potęgi entej. Jak totalna chała trafi w ręce kogoś jako pierwszy w życiu sprzęt i osoba ta trafi na ekstra miejscówkę gdzie kupa ekstra fantów leży 10 cm pod ziemią (jak ja bym taką chciał znaleźć :D ) to napisane zostanie, że sprzęt jest ekstrunia. W obu przypadkach powstaną błędne informacje.
Jak już wcześniej powiedziałem (a w sumie naklikałem), moim zdaniem miarodajną informacją jest wiele opinii różnych użytkowników. Jak się przeczyta np. 10 opisów piszczałki XYZ to będzie można się zorientować czy sprzęt jest warty uwagi czy nie za bardzo.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 10:42 
Podporucznik
Podporucznik

Tak jak w przypadku kazdego przedmiotu ktory poddajemy testom robi sie tzw średnią - jeden egzemplarz będzie pozbawiony wad lub z minimalną ich zawartością, inny okaze się felerny, średnia wyjdzie moze i przyzwoita
Takie same odczucia będzie mial "tester" detektorów bo chociazby spojrzy na ów test pod kątem swoich dotychczasowych doświadczen z innymi wykrywkami (lub ich brakiem) a moze nawet takze ze względu na przydatność do obszaru jego poszukiwań (monteki, militaria, cokolwiek).
A wiec subiektywność, jak wszedzie, będzie tutaj pierwszoplanowa.
Poza tym jak już się zapadnie decyzja o wprowadzeniu dzialu "testy detektorów" to proponuje nieznacznie to ucywilizowac czyli podać kryteria którymi ma sie kierowac osoba wykonująca taką opisówkę.
W przeciwnym razie ktoś stanie w szczerzym polu lub gęstym zagajniku z kartką i dlugopisem w dloni i obiektem testów w drugiej i ....zacznie sie zastnawiać co ma tak naprawde oceniac, czym sie kierować i na co zwrócic uwagę.
Ważne jest aby byly wyszczególnione odniesienia które należy ocenić i poddac je "badaniom".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2005, 11:03 
Major
Major

Czy ktokolwiek jest w stanie wskazać w sieci udany przykład podobnego przedsięwzięcia? Choćby po to aby wykazać, że cała sprawa ma sens, o czym nie jestem przekonany. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 19:28 
Kapitan
Kapitan

wydaje mi sie ze dobrym sposobem by bylo wykozystanie jakiegos zlotu?
gdyby kazdy producent/dystrybutor dostarczy egzemplaze do testow, czlonkowie zlotu np poprzez losowanie wybrali by sobie sprzet (nie biora udzialu w losowaniu osoby dostarczjace sprzet i ktos kto ma wlasny sprzet X nie moze wylosowac takiego samego zeby bylo miarodajnie) i po takim zlocie porownac wyniki... co kto znalazl (ale to mniej miarodajne) jak mu sie kozystalo ze sprzetu itd?
warunek by byl taki ze osoby wylosowane zadeklaruja sie do rzetelnego i niestronniczego opisu.

ze swojej strony jestesmy gotowi to tego typu testu i mysle ze byloby to dosc ciekawe, taka konfrontacja na skale prawie masowa?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 22:01 
Specjalista
Specjalista

Panowie! Pax między chrześcijany! Dla dobra sprawy ja i moi znajomi podejmujemy się obiektywnie przetestować oferowane przez Was detektory w terenie. Powiedzmy że do czterech urządzeń miesięcznie. Zrobimy to bezpłatnie, a nawet pokryjemy koszta zasilania (baterie, akumulatorki). Żadne tam air testy tylko rzetelne szukanie w zróżnicowanym terenie. Co Wy na to? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2005, 23:49 
Kapitan
Kapitan

jesli gro forumowiczow uzna cie za wiarygodniego to nie widze wiekszych przeciwskazan...
mozna sie zastanowic nad tematemm.... boje sie jednak ze taki rodzaj testu moze byc uwazany za stronniczy...
a w porownaniu z innym sprzetem nieprawdziwy... choodzi mi o to zeby porownac sprzet w takich samych waronkach... to chyba uczciwe?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]