Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 01:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ACE 150 i złoto
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 12:22 
Chorąży
Chorąży

Od jakiegoś czasu posiadam ACE i jestem rozczarowany jego mozliwościami. Dokładnie chodzi mi o możliwość rozpoznawania złota a właściwie jej brak. Złoty łańcuszek, wisiorek, itp. rzeczy widzi jako żelazo. I tu rodzi się pytanie po co w ACE program biżuteria jesli dyskryminuje on biżuterie? (chyba, że właśnie po to). Mam jeszcze pytanie do kolegów oblatanych w wykrywkach. Jak to wygląda w innych wykrywaczach np. u rutusa (pomiędzy tymi firmami się wachałem). Mój post nie ma na celu dyskredytacji Garetta, nie jestem związany z żadną firmą handlującą wykrywaczami. Takie są moje spostrzeżenia i proszę kolegów o parę słów jak to wygląda w innych wykrywaczach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 12:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sam złoty łańcuszek (bez wisiorka) może być ciężko wykrywalny nawet przez lepsze wykrywacze.
W moim pierwszym wykrywaczu analogowym White's Classic III jeżeli przesadziłem z dyskryminacją to wycinało złoto prawie całkowicie, z tym że przy ustawieniu fabrycznym dyskryminacji na "Jewerly" złoto było dość ładnie wykrywalne, ale też i sporo żelaza wykrywało wtedy.
Problem znikł od kiedy chodziłem z White's QuantumXT - procesorowym - bez względu czy dyskryminowałem żelazo czy nie złoto było bezproblemowo wykrywane, w ostatni wtorek byłem z kumplem godzinkę na wykopach, dałem mu sobie pochodzić z Quantum, gość bez żadnego doświadczenia wyciągnął nim różne fanciorki i właśnie złotą obrączkę :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 13:01 
Chorąży
Chorąży

Widzisz andr_a u ciebie ta obrączka dawała pewnie sygnał na kolor, a u mnie złoty pierścień jest wykrywany jako żelazo. Podleczę się finansowo to poszukam innej wykrywki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 13:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jest pewna różnica pomiędzy wisiorkiem a złotym pierścieniem. Co zatem tak naprawdę sprawdzałeś ?

Model 150 ma bardzo wąski zakres identyfikacji. W ACE 250 zakres "żelazo" pokrywa się nieco z "Foil". Własnie jako Foil pokazywana jest drobna bizuteria ze złota. Niestety chcąc szukać drobnego złota trzeba kopać wszystko. Podobnie jest w innych wykrywaczach. Nawet jeśli w powietrzu wykrywacz identyfikuje dobrze dany przeddmiot, to w ziemi która ma własności magnetyczne takie rzeczy (drobne srebro też !) mogą być sygnalizowane jako żelazo.

Obrączka wskazywana jest w środku zakresu złota zarówno na 150 jak i 250.

Można zadać sobie również po co program COINS skoro dyskryminuje niektóre monety.

Uwierz, że wykrywacz za ok. 600zł nie jest idealny (taki za 5000zł też nie). Ideału po prostu nie ma.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 15:07 
Chorąży
Chorąży

Co do sprawdzania to wziąłem część domowej biżuteri:
- złoty łańcuszek z krzyżykiem - całkiem spora kupka złota (identyfikacja - żelazo);
- różnej maści złote wisiorki (żelazo);
- pierścień (ze wskazaniem na żelazo niekiedy nikiel, z kilkunastu centymetrów - żelazo);
- gruba obrączka (od niklu w górę - dobry sygnał).
Wiem, że nie ma wykrywaczy idealnych. Jednak dla początkującego program biżuteria służy do poszukiwania biżuteri i innej drobnicy, a nie jej wycinania. na razie widzę to tak, że wykrywka dostrojona jest na monety (nie wiem czy złote :( )a w przypadku zaśmieconego terenu trzeba kopać prawie wszystko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 17:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam Pakiet !!

Nie sugeruj się za mocno wskazaniami wyświetlacza.
Jeśli chodzisz w trybie "biżuteria", to żelazo powinno być odrzucane...
Jeśli jednak wykrywacz da Ci sygnal na żelazo, to kopnij sobie... Może być złotko. :)

Mądrze się tu trochę, ale przyznam że sam nie sprawdzałem swoich wykrywek w temacie złota.
Dla tego, że sa skalibrowane na monety... A nie mam żadnej złotej monety. :D

W zasadzie, zwracam uwagę tylko na powtarzalnosć wskazań i głębokości zalegania przedmiotu.
Jeśli po kilkukrotnym ( 3-4 razy) przesunięciu sondy nad obiektem wskazania są "twardo" takie same za każdym razem, wtedy kopię.
Czasem nawet wskazania na folie kopię...

Moim zdaniem, te wyświetlacze, to bzdura totalna....
Bardziej chwyt reklamowy pod tytulem 'Widzisz co w ziemi', niż użyteczny gadżet.
Nawet nie masz pojęcia, jakie fantastyczne pięćdziesięciocentowki trafialem. :jump
A niemal każdy guzik, to śmieć... :)

Ostatnio, duży amerykański, zasygnalizowany jako 50c... pewnie idealnie poziomo w ziemi zalegał... :)

Generalnie, i tak należy kopać prawie wszystko... Więc nie przejmuj się wyswietlaczem.

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 18:02 
Chorąży
Chorąży

Dzięki Matejko za odpowiedź.
Widzisz ja się również wyświetlaczem nie przejmuje i mam o nim podobne zdanie. Wykrywkę kupiłem parę miesięcy temu i jak pogoda dopisuje to łaże po lesie (do lasu mam rzut beretem) i straszę dziki. Złotem się nie przejmowałem do chwili gdy użytkownik na innym forum poruszył tą kwestię (wcześniej sprawdzałem tylko obrączkę). Co do monet, guzików itp. to się zgodzę, wczoraj taki nijaki guzior to chyba z 40cm wykopałem. Jednak w kwesti złota to moim zdaniem Zonk. Z tego co napisaliście powyżej wynika, że ACE250 radzi sobie lepiej niż 150.

Pozdrawiam pakiet

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:29 
Moderator
Moderator

Matejko napisał(a):
Mądrze się tu trochę, ale przyznam że sam nie sprawdzałem swoich wykrywek w temacie złota.
Dla tego, że sa skalibrowane na monety... A nie mam żadnej złotej monety. :D

kształtem bym sie tu nie sugerował, widziałem kiedys wyciagnięte z ziemi złote monetki, które były przez orkę pogięte jak sreberko z gumy do żucia. Na wyświetlaczu minelaba pokazywały się mniej wiecej tam, gdzie kulki ze szrapnela (troszkę bardziej na prawo)... Po prostu trzeba wszystko kopać oprócz drobnego żelaza i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 kwietnia 2005, 03:45 
Kapral
Kapral

Zakupilem ostatnio Garrett`a ACE 150 i musze przyznac ze po dokonaniu testow z domowym zaciszu stwierdzam, że mój wykrywacz bezblednie rozpoznaje zloto i srebro wiec moze niektóre wykrywacze mają jakąś wade. :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 kwietnia 2005, 08:08 
Major
Major

Panowie, detektory dla poszukiwaczy skarbów ROZRÓŻNIAJĄ TYPOWE OBIEKTY A NIE RODZAJE METALU. Sprawdźcie to sami:
1. Duża srebrna moneta, srebrny pierścionek i mały denarek - wszystkie obiekty ze srebra
2. Średniej wielkości złoty pierścionek i cienki złoty łańcuszek - obydwa obiekty ze złota
3. Aluminiowa folia, zamyczka puszki po piwie oraz kapsel od wina - trzy obiekty z aluminium
4. Niewielki odłamek oraz blacha stalowa 50x50cm - obydwa z żelaza.
Pomachajcie sobie tymi obiektami przed sondą waszych detektorów i sprawdźcie wskazania. Niektórzy mogą być lekko zaskoczeni. Radzę wypróbować jeszcze więcej przedmiotów. Wnioski pozostawiam każdemu z osobna. Podstawą sukcesu w każdej dziedzinie jest myślenie. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2005, 03:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Masz racje Mrand.

Tylko, jest różnica między machaniem przed wykrywką, a wypadem w teren.

Wszystkie wskazania (dane poufne, z moich obserwacji :D ) zależne są od położenia obiektu w ziemi.
Ta sama moneta, leżąc poziomo i stojac pionowo da Ci inny sygnał.
Właśnie dla tego, że dla "oka" wykrywacza kształt ulega zmianie.

Pomijam juz to, że wskazania w "powietrzu", są inne niż w ziemi.
Mineralizacja gruntu, smieci i inne pieroły dochodzą.
Moim zdaniem, eksperymenty "machane" w domu, są dobre. Ale nie autorytatywne.

Pozdrawiam Matejko :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 maja 2005, 09:59 
Major
Major

"Kto pomyśli, może zgadnie" - Aleksander Fredro
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 maja 2005, 01:08 
Kapral
Kapral

Czy do ACE 150 mozna zamontować inną cewke?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 06:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Chciałem tylko dodać,że w sobotę znalazłem piękną( 7 gr.) obrączkę a sygnał był nad nią tak marny,że wykopałem ją tylko siłą woli ;)

Pozdrawiam,
wicja1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2005, 20:49 
Kapitan
Kapitan

temat cewki byl poruszany :)..... i tak i nie... oficjalnie to tylko sniper 4,5"..... ale go nie ma jeszcze nawet w usa....
nieoficjalnie dziala z cewkami od GTAx nawet 12,5" i 10x14" power DD ale wzrost zasiegów jest nie adekwatny do ceny (zasiegi o okolo 10-20%)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]