Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 19:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Historyjka pouczająca. Jak jeden kolesław Qattro sprowadzał
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 09:51 
Major
Major

Miała być historyjka pouczająca z życia wzięta, ku przestodze naiwnych, ale nie będzie. Chodziło o to, że jeśli sprowadzamy, to należy to robić umiejętnie. Kto nie zdążył wcześniej przeczytać niech podziękuje mądralom. Mrand

Ostatnio edytowano niedziela, 13 marca 2005, 16:52 przez Mrand, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 10:14 
Moderator
Moderator

taa.. oficjalnie wykrywacze są objęte 3% cłem, plus trzeba zapłaćić 22% VAT od wartosci cenej, czyli wartości towaru powiększonej o wartość przesyłki (i cło). Ściągałem kiedyś jednemu z naszych forumowiczów worek z 5000 jednocentówek ("Wheat cents"). A na monety, okazuje się cło jest jeszcze wyższe. Chcieli to oclić stawką bodajże 18% + od całości VAT. W końcu udało mi się udało wyłgać, ale kosztowało mnie to sporo zachodu i nerwów.

Podobno jednak nie ma cła na używane wykrywki. Jakby ktoś zadzwonił na izbę celną i zweryfikował tą informację to niech da znać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 11:52 
Moderator
Moderator

Moja Żona dzwoniła tam, jakiś miesiąc temu w tej właśnie sprawie. Urzędas najpierw wypytał ją do czego chce używać wykrywacza (powiedziała, że dla dziecka), potem nakrzyczał że to nielegalne a na koniec powiedział, że cło jest na wszystko ;) A jakie, to on nie wie. Trzeba sobie w tabeli poszukać.
Ponieważ szczęśliwie trafił na moją Żonę, to cała ta debilna wypowiedź kosztowała go wiedzę o tym co sam przypomina i jak prowadziła się jego matka :) Ale efekt zasięgania informacji "u źródła" jest żaden.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 12:04 
Główny Administrator
Główny Administrator

Oj coś mi tu pachnie próbą odstraszenia ew chętnych na tanie wykrywacze z zachodu :) czyżby rynek krajowy się Panie kwatermistrz załamywał ? wystarczy obniżyć prowizje. cło jest od wartości deklarowanej nic dodać nic ująć a 3% + ew vat to też niewiele porównawszy z cenami tych wykrywaczy w kraju. U nas i tak są o 100% droższe. Osobiście sprowadziłem z zachodu używany wykrywacz i zapłaciłem za niego ok 40% ceny krajowej.

Pozdrawiam FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: przestroga
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 12:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A mi się udało.I nic nie zapłaciłem .Może wypowiedzą się też ci którzy sprowadzili.
Może też porównamy ceny tu i tam,zarobki itp.
Jak zaczynam czytać takie posty to krew mnie zalewa jaki to raj mamy na wykrywacze w Polsce.
Proszę poczytać na stronie Dark'a jak to w Polsce zginął klient.
Kończę bo wywołam jakąś burzę :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: przest
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2005, 12:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A zapomniałem dopisać ,że sprowadziłem 2 z USA i wcześniej 1 przed unią z Wlk.Bryt.
Pozdrawiam :luv

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]