|
Witam,
Przez ponad rok używałem GMH CXIII który raczej specjalnie nie odbiega od CX+ i zostały mi po tym sprzęcie bardzo dobre wrażenia. Ma identyfikacje tonową co jest super sprawą niski dźwięk na stal, wyższy na kolor i wysoki pięknie dźwięczący na wysoko przewodzący kolor, ma również świetną dyskryminacje notch 24 stopniową sporo rzeczy można ominąć, przy militariach w miejscach z masą odłamków, łusek od broni ręcznej i amunicji da się go ustawić tak żeby całe to badziewie pomijał a znajdywał stal(po wielkości można poznać czy warta wykopania), mosiądz, aluminium i inny dobry kolor, zasięg też jest bez zarzutu. Do plusów zaliczyłbym jeszcze możliwość zmiany częstotliwości pracy tak żeby nie "gryzł" się z innym wykrywaczem. Trybu statycznego używałem raczej niewiele, coś tam jednak próbowałem i fajną rzeczą przy trybie statycznym jest rozróżnianie w trybie statycznym - nie ma dyskryminacji w tym trybie ale wykryty przedmiot jest identyfikowany wskazaniami kursora na 24 stopniowej skali i są to wskazania raczej bez przekłamań. Zasięg wiadomo jest sporo lepszy w trybie statycznym i dzięki możliwości identyfikacji w tym trybie jest to całkiem niezłe rozwiązanie na przeczesane miejsca no i nie trzeba kopać wszystkiego.
Cewka 8 troche mała ale może być.
Minusem dla mnie było (zwłaszcza z większą sondą 12,5) że sonda jest pełna przez co były czasem problemy z kopaniem we właściwym miejscu, to że nie ma w zestawie podłokietnika to chyba jakaś pomyłka bo nie jest wcale tak super wyważony, jest na pewno lżejszy niż np GTI2500 ale podłokietnik raczej jest niezbędny zwłaszcza przy dłuższych wyprawach. Myśle że da się bez problemu podłokietnik dokupić, zresztą na obudowie z tyłu jest ząbek do jego zamocowania.
GTP 1350 to na pewno też ciekawy sprzęt z tym że działa tylko w ruchu, dyskryminacje ma na tej samej zasadzie, identyfikacje tonową też. Dodatkowo jest jeszcze pokazywanie wielkości - nie wiem czy nie przekłamuje (GTI 2500 często kłamie z wielkością), GTP pewnie lepiej leży w ręce ale cewke też ma standartowo małą.
Gdybym miał wybierać to pewnie zdecydował bym się na GTP ale jeżeli chcecie korzystać z trybu statycznego lub przystawki two box- wtedy CX.
pozdrawiam,
|