Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 03:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: White's 6000 di pro sl
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 22:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mam trzy pytania odnośnie tego wykrywacza.

1. Pierwsze odnośnie ustawienia przełącznika eliminacji wpływu gruntu w zaśmieconym żelazem terenie. Generalnie zalecane jest "Ground Auto Trac" (wykrywacz sam dostosowuje się do zmian gruntu). W instrukcji jest jednak napisane, że w bardzo zaśmieconym terenie powinno się przestawić w pozycję "Lock" gdyż wykrywacz może się dostroić do tych żelaznych śmieci traktując je nie jak metal ale jak magnetyczny grunt.
Moje pytanie brzmi co oni rozumieją przez bardzo zaśmiecony teren. Czy jak co trzecie machnięcie cewką gubi mi się sygnał wiodący to już, czy zaśmiecony teren to dopiero taki, gdzie trudno znaleźć kawałek miejsca bez metalu by dostroić wykrywacz do gruntu. Interesuje mnie także jakie i jak bardzo poważne są konsekwencje nie przastawienia przełacznika w pozycję "Lock" (utrata zasięgu, fałszywe sygnały....???)

2. Drugie dotyczy reakcji na megnetyczne kamienie. Przed whites'em miałem rutusa F+, gdzie była funkcja eliminacji magnetycznych kamieni ale przez ponad rok kopania ani razu jej nie włączyłem bo po prostu nie było takiej potrzeby. Czasami zapiszczał jakiś węgielek ale to przecież normalne. Jednak odkąd przstawiłem się na 6000 di pro sl okazało się, że w Polsce magnetyczne kamienie są wszędzie. Wprawdzie łatwo je rozpoznać (wskaźnik wychyla się max. w prawo) jednak jest to dość upierdliwe gdy wykrywacz piszczy co 2-3 machnięcie sondą (zdarzały się i takie pola). W związku z tym chodzę cały czas z włączoną funcją wycinania tych kamoli. Podobno jednak coś się przez to traci. Czy to normalne dla tego wykrywacza?

3. Na koniec problem z wskaźnikiem. Często zdarza się, że po zerowaniu wskazówka nie opada na 0 ale poniżej lub znacznie powyżej. Powoduje to błędne wskazania identyfikacji. Problem zdaje się wynika z naelektryzowania obudowy czy jakoś tak. Czy jest na to jakiś prosty sposób?

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2005, 09:34 
Major
Major

1. Trudno zdefiniować co znaczy teren zaśmiecony. Jeśli wszystkie nastawy ustawimy na "P" (preset) i na zakresie GEB NORMAL detektor ciągle będzie coś wykrywał, teren należy uznać za zaśmiecony.
System Auto Trac działa wyłącznie na zakresie GEB DISC. Aby nie rozwlekać tematu podam tylko praktyczne spostrzeżenia. Efekt będzie taki, że mogą wystąpić fałszywe sygnały od normalnego gruntu a wskaźnik będzie wówczas "leciał" do końca podobnie jak na magnetyczne kamienie. W ten sposób niweczy się możliwość wykrywania drobnych obiektów. Również Pinpoint może działać niewłaściwie. W terenie zaśmieconym lepiej używać pozycji "Lock". Trzeba pamiętać, że działa ona analogowo (jako układ Sample & Hold) i nie będzie trzymać nastawy idealnie przez cały dzień. Dlatego dobrze jest co pewien czas (ale bez przesady) dostroić detektor do aktualnych warunków gruntowych, zwłaszcza gdy pracujemy głównie w trybie GEB NORMAL. Funkcja "Lock" nieźle sprawdza się także na zaoranej glebie.
2. Nic nie tracisz pracując w trybie "HOT ROCK Reject". Zmienia się tylko sposób sterowania wewnętrznego detektora synchronicznego i nic więcej. Jeśli nie szukasz samorodków złota, możesz ciągle i bez najmniejszych obaw używać tego zakresu.
3. Również zauważyłem tę niedogodność. Zbieram ładunki wierzchem dłoni przeciągając ją od prawej do lewej (od 100 do 0) a następnie rozładowuję np. o ubranie. 3-4 pociągnięcia zwykle wystarczą.
Pozdrawiam, Mrand

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]