Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 03:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ratunek dla wyższych posiadaczy MB Souvereigna
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 13:08 
"Spammerus maximus"

Wpadłem do sklepu kupić sobie TM 808 a wyszedłem z ciekawą sztycą do Minelabika Souvereigna.
Najciekawszym patentem jest to że:
1. Jest dłuższa od tej z zestawu.
2. położenie rączki można dowolnie ustawić na całej sztycy przez co wykrywka jest lepiej wyważona.
Jak dla mnie "full wypas" choć zanim to wziąłem do ręki trochę się z tego naśmiewałem :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 14:28 
Podpułkownik
Podpułkownik

How much?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 14:34 
"Spammerus maximus"

NIestety 250 zł, ale jak dla mnie wart tej ceny jeśli chodzisz z elektroniką pod łokciem. Poza tym nie wkurza cę wtedy kabel "latający" koło rączki.
Jeśli znasz angielski to proponuję poczytać i obejżeć nowego Sovereigna...
http://www.garysdetecting.co.uk/sovgt.htm
A ja kur.. kupiłem swojego Elite półtora miesiąca temu i już mam "przestarzały" model... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 14:45 
Buszujący w śniegu

:) Czy przypadkiem nie jest to sławetne poletko "twojego" rolnika z którego wyskakują moniaki?? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 14:52 
"Spammerus maximus"

Ano, kurna jest, ale Pan Rysio zabronował je w dniu wykopków i zamierza posiać zgodnie z planem zasiewów bo mu "dopłaty komisarze nie dadzą" :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 14:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
NIestety 250 zł,

too much

Cytuj:
jeśli chodzisz z elektroniką pod łokciem.

to ogólnie jest najrozsądniejszy sposób, a w przypadku ML w zasadzie jedyny.

Cytuj:
Jeśli znasz angielski ...

:)
viewtopic.php?t=10312
viewtopic.php?t=3728
viewtopic.php?t=8172

Cytuj:
A ja kur.. kupiłem swojego Elite półtora miesiąca temu i już mam "przestarzały" model...

to jest problem tylko jeżeli chciałbyś go w krótkim czasie odsprzedać, bo Ci wyraźnie w tym momencie staniał.
Natomiast jeżeli chcesz po prostu szukać to nie jest żaden problem. Tam się pewnie prawie nic nie zmieniło (poza "rocznikiem").

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 15:01 
"Spammerus maximus"

Podobno ten "iron mask" to rewelacja, ale i tak nie wiem jak sie do tego ustosunkować bo nic mi to nie mówi ani nie widziałem tego w terenie.
mam nadzieję że ciebie nie uraziłem tym pytaniem o angielski, znajomość języków obcych nie jest oczywista a nie pamiętałem Twoich tłumaczeń :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 15:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Podobno ten "iron mask" to rewelacja, ale i tak nie wiem jak sie do tego ustosunkować bo nic mi to nie mówi ani nie widziałem tego w terenie.

A jak jest w Twoim? Na wskazanej przez Ciebie stronce jest napisane, że nowością jest możliwość wyłączenia Iron Mask. Pytanie: czy u Ciebie w ogóle nie ma Iron Mask, czy nie ma możliwości wyłączenia Iron Mask? Bo jeżeli to pierwsze, to nie masz czym się przejmować, bo gościo pisze, że poszukiwania z wyłączonym Iron Mask są skuteczniejsze. Kupowanie wykrywacza z czymś co i tak lepiej wyłączyć ma ograniczony sens :)

Na rynek europejski idą z drążkiem esowatym, a na amerykański z drążkiem prostym. Drążek prosty jest według gościa daleko wygodniejszy, więc Twoje wydane 250zł powinno dać Ci satysfakcję.

Cytuj:
mam nadzieję że ciebie nie uraziłem tym pytaniem o angielski, znajomość języków obcych nie jest oczywista a nie pamiętałem Twoich tłumaczeń

Muszę się zastanowić czy w przyszłości tłumaczyć jeszcze cokolwiek :)

PS
Tam wyraźnie jest napisane, że Iron Mask jest dla żółtodziobów. A w Twoim pewnie nie ma w ogóle bo (o ile dobrze pamietam) ta cecha pojawiła się w Explorer 2, potem w Quatro a teraz pewnie przeszedł czas na Suwerena.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 17:24 
"Spammerus maximus"

A to wyimek z instrukcji obsługi GT.
Tu raczej inaczej o tym piszą...

A fundamental problem for most conventional detectors is the inability to recognize a
valuable target when it is located near a ferrous item. This is a particular problem in areas
heavily littered with trash, which is common on old relic sites.
The Sovereign GT, using Iron Mask / On is particularly good at making the distinction
between a non-ferrous target and iron trash, recognizing the non-ferrous target and
providing an audio signal.
With Iron Mask / On, the search depth is also a little greater and non-ferrous targets may
be located more reliably amongst ferrous trash. However, with Iron Mask /On, the
detector may give the occasional "beep" on large ferrous targets and the threshold
may not be quite as stable. For this reason, beginners may prefer to detect with Iron
Mask / Off. Also, when discriminating in mineralised soil, Iron Mask / Off may be the
preferred mode.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2005, 18:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

Tak to jest jak przedstawia się konkretne cechy gładkimi słowami a nie w liczbach.
Z jednej strony widać, że człowiek który pisze na stronce Gary's... to mistrzem świata nie jest.
Ale z drugiej strony zalecając wyłączenie Iron Mask powołuje się na doświadczenia innych użytkowników ML...

W tym kawałku, który teraz zacytowałeś jest
Cytuj:
Also, when discriminating in mineralised soil, Iron Mask / Off may be the preferred mode.

A kiedy niby szuka się w warunkach bez mineralizacji? Na piaskach - bo reszta gruntów jest zmineralizowana.
Czyli: jaki poziom mineralizacji powoduje że lepsze jest jescze On, a jaki że już należy to wyłączyć? Czort jeden wie.

No i też z tego kawałka który cytujesz - to ma poprawiać sytuację jeżeli coś nie-żelaznego znajduje się w bliskim sąsiedztwie żelaza.
I znowu pytania: co to znaczy bliskie sąsiedztwo (średnica cewki? pół średnicy cewki? ćwierć? jeszcze mniej?)
i jak często z takim problemem się z rzeczywistości się stykamy?

Jak zwykle materiały reklamowe mają spowodować, że "chcesz to mieć nawet jeżeli nie jest ci to potrzebne".

Jakieś doświadczenia z Iron Mask zdaje się robił już Mrand. Może on zechce coś napisać?

A tak w ogóle, to te materiały nie pozwalają wyciągnąć jednoznacznego wniosku. Sprawdzi ktoś doświadczony to nam powie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 00:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Więcej swiatła na kwestię "Iron mask" w tym wykrywaczu mógłby rzucić Proscan . Ciekawe byłby pewne kwestie na podstawie których moznabyłoby w pewien sposób przewidzieć zachowanie tego w terenie.
pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 00:34 
"Spammerus maximus"

Pogadam z dystrybutorem może mi się uda przejść z tą wykrywką po "moim" polu i sprawdzić czy rzeczywiście jest tak wielka różnica pomiędzy Elite a GT.
Jakoś nie chce mi się wierzyć by warto było dla tych kilku nowości zmieniać starszy sprzęt na nowy.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]