Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: tejon ???
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 04:04 
Plutonowy
Plutonowy

Witam wszystkich,szukam gł.monet a mój obecny sprzęt juz się zmęczył i po 5 latach postanowiłem zmienić na coś mocniejszego i wstępnie decyzja padła na tejona z tesoro mam do czynienia ,,na co dzień" i odpowiada mi całokształt tych wykrywaczy ale proszę o opinie i rady użytkowników tejona z góry w.dzięki.Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 08:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Miałem ten sprzęt,niestety musiałem go sprzedać.Przyczyną sprzedaży były kłopoty finansowe nie kłopoty z Tejonem ;)
Bardzo fajny sprzęcik.Myśle,że do monet wręcz rewelacyjny.Zasięgi porywające,godne najwyższej półki.
Lekki,na słuchawkach żywot baterii bardzo długi.Dwie dyskryminacje bardzo pomagają w identyfikacji przedmiotu.Do wad zaliczam:otwierający się pojemnik na baterie i częste samowzbudzanie przy czułości ustawionej już na 8/9.Przy 10 jest bardzo ciężko, a z "max bostt"(czy jakoś tak) sobie nie wyobrażam.
Nie przypadło mi do gustu namierzanie typu VCO i już wiem,że tego nie lubię.Strojenie do gruntu,wbrew temu co się pisze,jest proste do opanowania.Generalnie bardzo przyzwoity detektor,możliwe że za coraz mniejsze pieniądze.Był ostatnio taki na Allegro za przystępną kwotę.Niestety koleś który go wystawił nie zadał sobie nawet trudu by go wyczyścić :cry:
Ale i tak lepszy był pan który wystawił ostatnio Garretta CXIII ubabranego w glinie,prosto z pola.Ludzie!! Niedługo będą wystawiać buty z wdepniętym gówienkiem!!! :n
Pozdrawiam,
wicja1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 09:31 
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki WICJA1,ciekawe uwagi i spostrzeżenia a co do hitów z allegro to fakt tak jak by sprzedawali za kare i usilnie chcąc odstraszyć potencjalnych zainteresowanych.Czy operacja dostrojenia do gruntu,to zajęcie czasochłonne i czy faktycznie poprawia zasieg?Pozdrawim i prosze o jeszcze jakiś info.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 10:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Moim skromnym zdaniem Tejon to udana konstrukacja. Niestety miałem go w rękach tylko przez chwilę, ale zasieg w powietrzu budził respekt. Egzemplarz należał do Bachusa, który go później sprzedał. Możesz spróbować wywołać go do tablicy, bo dawno nie udzielał sie na forum :666

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 11:02 
Major
Major

Moim jeszcze skromniejszym zdaniem (miałem go w rękach dostatecznie długo aby ocenić) przy innych detektorach równorzędnych cenowo (np Garrett 1350), Tejon ze swoimi cechami użytkowymi, wypada zdecydowanie blado. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 11:46 
Plutonowy
Plutonowy

Mam małe pytanko jakie są minusy TEJONA a może ma jakieś plusy?A GARRET 1350 czym się wyróżnia od przedmiotowego.Proszę o wyjaśnienie za co z góry b.dziękuje :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 11:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Tak się składa,że zawsze się zgadzam z Mrandem :) musimy to chyba kiedyś uczcić :zdr
Mam nadzieję,że GTP będzie lepszy bo właśnie takiego sobie sprawiłem i wypada tylko czekać na wiosnę.
Ale ceny wyrównały się dopiero teraz.Ostatnio wpadł mi w ręce stary cennik Garretta gdzie model niższy niż GTP czyli GTAx 1200 kosztował prawie 4000PLN !!! To była prawdziwa masakra :n
Pozdrawiam,
wicja1

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 marca 2005, 12:08 przez wicja1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TEJON ???
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 12:07 
Plutonowy
Plutonowy

Witaj ponownie,jakie dostępne najniższe ceny ów super wkrywacza są i co Ciebie skłoniło do takiego wyboru :argumenty :que :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 12:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Co do cen to chyba nie mogę się wypowiadać na ten temat :usta Kupowałem go w Krakowie,resztę możesz znależć bez problemu na forum lub na Allegro.Miałem załatwiać coś przez kumpla na Florydzie,ale nie był za mocno podniecony więc dałem spokój i kupiłem w kraju (kiedyś ktoś mi tu odpisał,że kupując w kraju jestem głupkiem-niech tak będzie)
A dlaczego Garrett?? Może dlatego,że jeszcze nie miałem Garretta a kumpel ostatnio zmienił W'6000 na GTI 2500 i jest bardzo zadowolony.Jest to firma wymyślona przez faceta który jest sam poszukiwaczem więc może są to sprzęty godne uwagi.No i ceny są na Garretta rewelacyjne,nie to co kiedyś.A w czasach gdy rozpoczynałem zabawy z wykrywkami firma Garrett to było coś o czym można było tylko pomarzyć.I zawsze przyślą Ci katalog z dalekiej Ameryki w kilka dni po zamówieniu.Czyli nie mają polskich klientów w tyłku.To też dobrze o nich świadczy.Pożyjemy zobaczymy.Jeszcze go nie testowałem w terenie.
Pozdrawiam,
wicja1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TEJON ???
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2005, 23:59 
Plutonowy
Plutonowy

Suma sumarum,w skali od 1-10 ?Dzięki wszystkim za zainteresowanie i wypowiedzi.Pzdr.
Wojtek1 :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 07:35 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Faktycznie,pytanie dotyczyło Tejona.
Myślę,że będziesz miał ciężki orzech do zgryzienia z wyborem.Jeśli już masz Tesoro i je lubisz to proponuję pozostać wiernym marce i kupić Tejona.Paradoksalnie,spadek kursu dolara odbił się niekorzystnie na Tesoro.Ceny już od dawna były "pawie fabryczne" i w tej chwili za pieniądze wydane na Tejona możesz kupić,kiedyś dużo droższe: Minelaba "Suwerenka",Garretta GTP 1350,Whitesa Prizm4/5,Fishera ID i możliwe,że jeszcze coś o czym zapomniałem.
Ja w skali od 1 do 10,Tejona oceniam na 7.Ale może wypowie się jeszcze ktoś na ten temat.....
Pozdrawiam,
wicja1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 10:25 
Plutonowy
Plutonowy

Tejon chodzi na wysokiej częstotliwości,prawie 17,2-17,6 kHz a Garret 1350 coś ok. 7,5 kGz i mam pyt.czy częstotliwośc ma bezpośredni wpływ na głebokość,jeżeli tak to jaki zasięg ma Garret,a może coś mi się pokręciło???

Pzdr.
Wojtek1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 10:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Z tego ci wiem, to wyzsze czestotliwosci sa bardziej tlumione przez glebe (jesli sie myle to prosze fachowcow o poprawienie mnie) a co z tego wynika wykrywacz ma slabsze zasiegi w ziemi anizeli wykrywacz o podobnych zasiegach w powietrzu i nizszej czestotliwosci. Oczywiscie w duzej mierze zalezy to od konstrukcji wykrywacza, filtrow itp. Dodatkowo wykrywacze o wyzszych czestotliwosciach sa zazwyczaj wykorzystywane do poszukiwan zlota ( Garrett Gold Stinger pracuje przy 15 kHz) i metali kolorowych.
Pozdrawiam, Andarian.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 10:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Z tą głębokością jest tak, że wpływ gleby jest silniejszy przy wyższych częstotliowściach. Tak więc jeśli gleba jest "trudna" to moga byc kłopoty z utrzymaniem stabilnej pracy przy przemiataniu. Bardzo ważne bedzie utrzymywanie właściwej nastawy kompensacji wpływu gruntu. Jeśli ktoś nie lubi tego pokrętła, to niech zapomni o kupowaniu Tejona.

Niewątpliwie czułość na drobiazg (np. na biżuterię czy cieniutkie srebrne monetki) będzie lepsza niż dla wykrywacza o niskiej częstotliwości. Ale wszystko zależy od gleby w jakiej to leży.

Nazwa wykrywacza doskonałego na monety padła już w tym wątku...

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2005, 11:27 
Plutonowy
Plutonowy

Wielkie dzięki za odśniężenie mi mózgu. :pa
wojtek1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]