Teraz jest niedziela, 3 maja 2026, 05:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 października 2002, 08:41 
Szeregowy
Szeregowy

Witam <BR> <BR>Użytkuję White`s 3900D Pro Plus i mam wyniki więc nie jest taki najgorszy ale najgłębiej co znalazłem do chełm na 50-60cm, czy ktoś mam doświadczenie większe i znalazł coś głębiej? Proszę o rady jak go poustawiać a może go zmnienić na inny? może jakieś propozycje?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 października 2002, 13:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak możesz to podaj jego przykładowe zasięgi w powietrzu dla monet 1gr i 5zł.
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 stycznia 2003, 22:11 
Moderator
Moderator

Witam,od dwóch lat używam Whitesa 3900D/pro plus z 20cm cewką.Ale wyniki mam cieńkie ,lecz to może wynikać z rzadkich wypadów do lasu.A nawet jak już pojadę ,to kumple coś znajdują ,a ja nie (może to sprawa szczęścia).Po ostatnim wyjeździe na Jurę i znalezieniu przeze mnie tylko dwóch pierwszowojennych łusek (kolega -dwie monety)zezłościłem się i przebadałem w powietrzu mój wykrywacz(miarka ,stos różnych przedmiotów ,słuchawki). <BR>Pomiary wyszły zadziwiająco dobrze ,a najważniejsze jest to ,że zalecenia sugerowane przez producenta (ustawienia na literkę P) ,nie sa ustawieniami optymalnymi.Wykonalem ponad 250 pomiarów na 18 przedmiotach,przy różnych ustawieniach.Dla mojego egzemplarza najlepiej było ,gdy ustawiłem Sensitivity na HI,glośnośc na granicy cisza/pisk.Natomiast w dyskryminacji wyróżniłem 5 ustawień: <BR>1)uniwersalne,wszystkie metale- D=3,5 do4 <BR>2)z nieczułością na małe żelazo- D=5 <BR>3)z nieczułościa na folię alu(sreberko po cukierku) i żelazo(blaszka 80X80mm)- D=6 <BR>4)największa czułość na srebro, alu i mosiądz z nieczułością na inne metale - D=9 <BR>5)największa czułośc na monety - D=3,5 <BR>A oto pomiary kilku przedmiotów w powietrzu,dla ustawień w poz.1) <BR> <BR>1gr -19cm <BR>5gr -22cm <BR>50gr-22cm <BR>puszka po piwie-58cm <BR>łuska z mausera-30cm <BR>złota obrączka 20mm -26cm <BR>srebrna obrączka 20mm -21cm <BR> <BR>dla ustawień 2) <BR>wszystko widział ok 2cm słabiej ,z wyjątkiem żelaza ,przy którym minimalnie ustawiony pisk(na granicy) zanikał już dla odległości 28cm i mniejszych(czyli nie pisk,a idealna cisza w słuchawkach) <BR>dla ustawień 3) <BR>j.wyżej,żelaza nie widział z 33cm i bliżej ,folii alu z 24cm i bliżej. <BR>dla ustawień 4) <BR>puszka alu po piwie -50cm <BR>łuska mauser- 17cm <BR>srebrna obr. -19cm <BR>złota i reszty metali nie widział(idealna cisza w słuch.) <BR>dla ustawień 5)(monety aktualnie obiegowe) <BR>1gr-21cm <BR>2gr-22cm <BR>5gr-23cm <BR>10gr-19cm <BR>20gr-21cm <BR>50gr-22cm <BR>1zł-23cm <BR>to oczywiście kilka przykladów,całośc zajęłaby dużą tabelkę a i tak chyba już przynudziłem.Zobaczę ,jak na nowych ustawieniach sprawdzi się mój Whites w terenie.A może podobne przedmioty zbadacie swoimi wykrywaczami i dla porównania zamiescicie tutaj wyniki,gdyż podawanie osiągów przez producentów dla centów ,funtów i innych kopiejek jest denerwujące.Pozdrawiam,Grzebiuszka <BR> <BR> <BR> <BR> <BR> <BR> <BR>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 stycznia 2003, 12:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wielkie dzięki Grzebiuszka za zestawienie osiągów!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]