Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z XLT
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 08:59 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
Witam od niedawna posiadam ten sprzet(kupiłem używany),mój problem jest następujacy;sprzęt mi wariuje daje fałszywe sygnały, piszczy gdy nie ma nawet pod cewką jakiegoś obiektu,pomimo zmniejszenia preamp gain do 2,oraz ac sensitive do 50 troche to polepsza jego stabilnośc ale zaięgi to max 5-10cm.Zmiejszałem, zwiekrzałem wszystko co sie dało i lipa,teraz chodze na ac sensitivty na 78,pream gain na 10 sprzętm mi wariuje ale postanowiłem to olać ponieważ w terenie wiecej czasu go ustawiałem niz chodzilem a teraz chociaż zasieg jest O.K.Moje pytanko czy jest możliwośc ze cewka jest roztrojona??,albo kabel?? (chociaż niewidzę zeby cos z nim było nie tak)
Może jest możliwośc zresetowania tego sprzetu??,a może ja jestem za głupi na ten sprzet.Dodam że teraz chodze na mixserku,ale sprawdzalem go na wszystkich stałych programach ,oraz na moich własnych jak i na sciągniętych z neta.
Może ktoś podpowie co jest nie tak z tym wszystkim,bo po jakimś czasie w terenie mam chęc zrobić mu krzywdę.
pozdrawiam labeo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 11:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Na 99% kabel.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 21:01 
Chorąży
Chorąży

Lokalizacja: Duch Qattra z Galas -"kraina na krańcu swiata"(koło rzeki Saynfhis) ...
Witam a moze wiesz kto zajmuje sie serwisem tego sprzętu,bo zdało by sie go naprawić.Pozdrawiam Labeo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 września 2005, 21:26 
Chorąży
Chorąży

Cześc a podasz namiar bo kiedyś wysylałem swojego łajtka ale to było dawno i gdzies sie adresik zawieruszył.Z góry dzięki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 października 2005, 20:10 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

posiadam model XLT E-series.
mam pytanie,czy przed przystąpieniem do poszukiwan dostrajasz wykrywke do powietrza i do ziemi????To ma duzy wpływ na prace wykrywki.
WYKRYWACZ JEST NA 99% dobry!!!!! Jezeli wykrywacz wariuje-daje lewe sygnały to wyłącz opcje Transmit Boost (wzmocnienie słabych sygnałów). lub :jump
Za wysoką masz czułosc!Trzeba wybrac preamp gain na 6 (dobre wyniki i stabilna praca).A.C. Sensitivity ustaw na 67,a D.C. Sensitivity na 32.

odpisz czy to pomogło

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 października 2005, 20:35 
Chorąży
Chorąży

Witam tak to jest początkowa opcja zanim sie zacznie szukać.Proscan już mi go zrobił okazało sie że kabelek.Na dzień dzisiejszy chodze na AC-77,DC-30,preamp-7.
A czy jak wyłacze transmit boost to wykrywacz nie straci na głebokości??
Whites teraz ciągnie monety(drobnice) jak oszalały tylko mnie jedno drażni chodze na mikserku i ciągle mi wyje a powinien byc cichy sygnał w słuchawkach ciszej już niemoge zmiejszyc bo sie skala skonczyła,mozliwe ze jak zmniejsze DC-na 20 to pomoże jeszcze nie testowałem bo jak wpadam na pole to zawsze se mówie pózniej.
Smerfik dzięki za rade :1 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 października 2005, 21:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

AC 77 to wysoko. Preamp gain 7 to też bardzo wysoko (ja zwykle nie wychodziłem poza 5-6). Transmit Boost ma wpływ na prąd płynący przec cewkę nadawczą. Wyłącza się to, jeśli nie można dostroić wykrywacza do gleby z powodu dużej ilości minerałow magnetycznych.

I wyłącz tego cholernego mikserka :wq To jest opcja dla BARDZO zaawansowanych. Za rok-dwa możesz zacząc używać i to tylko na wyczyszonych już miejscówkach.

:pa

proscan

PS
do wyciszania sygnału wiodącego służy opcja Audio Threshold, a nie Volume ani, tym bardziej, DC Sens.

PPS
jesli wyłączysz transmit boost, to oczywiście zasięg spadnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 października 2005, 21:51 
Chorąży
Chorąży

Witam dobra jutro przetestuje Pana wskazówki,ale z mikserkiem zle mi sie az tak nie chodzi,w sumie sprzęt jest ten stwozony po to by testować wszystkie warianty i dobrać se optymalny.W każdym razie jestem z niego bardzo zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 października 2005, 23:55 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Czy Mixerka wziąłeś stąd?:

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183882

Jeśli tak to ok, tylko kontroluj głównie preamp.. Jest to zaawansowany program, ale nie przesadzajmy ;)
Jak się chce znajdować XLT to Mixed Mode jest koniecznością i to jeszcze Mixed Mode z mocnym kopem :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 06:33 
Chorąży
Chorąży

Dokładnie Van Worden z odkrywcy ,z tego co zuważyłem na mikserku zasięg jest super ale czasami sygnał z dc mnie drazni gdy wchodze w zasmiecony teren,natomiast bez mixserka jest bdb.sygnały pewne,ale zasięg jest mniejszy tak więc musze sie jeszcze dużo go uczyć,ale "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! niezamienie go na innego "Mariana".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2005, 11:05 

Witam!

Ostatnio był wątek "Mój XLT dostaje wariacji"(sprawdź w archiwum) i wymieniony przez Ciebie problem śmieci został przez Westa68 rozwiązany przez założenie mniejszej cewki.. Jedyne inne rozwiązanie podczas pracy z MM na zaśmieconym terenie, to częste przerwy i zdejmowanie słuchawek żeby uszy troszkę odpoczęły ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]