Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 12:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak z tym Quattro w koncu jest?
PostNapisane: środa, 5 października 2005, 23:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Prosze o odpowiedz osoby ktore posiadaja Quattro lub posiadaly te wykrywke...
Na forum nie ma o nim za duzo,a wypowiedzi sa sprzeczne,jedni sa za ,inni przeciw,zamierzam cos kupic z Minelaba na monetki i waham sie miedzy Quattro a Explorerem2..

Mam pare pytan odnosnie Quattro:

1. Czy tak rzeczywiscie jest ,ze wycinajac dyskryminacja wzorcowa zawleczki od puszek i kapsle stalowe od piwka tracimy z uszu i oczu monetki 50 gr. , 1 zl. i 5 zl. ??

2.Jak to jest z trafnoscia identyfikacji znaleziska,czy gdy na wyswietlaczu ukaze sie info ze jest monetka,jest mozliwosc ze bedzie tam granacik np. ?

3. Ile wzorcowych przedmiotow w dyskryminacji mozna maksymalnie wprowadzic do komputera i czy wprowadzanie np.kapsla wystarczy w obojetnie jakiej pozycji czy we wszystkich (na plask,bokiem etc) aby identyfikowal go w obojetnie jakim polozeniu?

4.Jak z dyskryminacja folii alu,bo spotyka sie duzo rodzajow(kulki duze,kulki male,platki folii po gumie do rzucia,kartoniki po soczku.. :wq )

5.Co pokaze doswiadczenie:
Wkladamy do stalowego naczynia ze stalowa pokrywka(nierdzewki nie),przedmioty z kolorowego metalu.Co pokaze wykrywka?zelazo czy kolor?(na normalnie ustawionej dyskryminacji)

6.Czy wyswietlacz jest podswietlany?(zdarza sie ,ze musze szukac po zmierzchu.. ;) )

7.Jakie sa identyfikacje przedmiotu w programie?(mam na mysli ze pokaze przedmiot: ze to jest monetka,jakie jeszcze opcje?maly przedmiot,duzy??,jak to wlasciwie jest z tym?

8.Jaki jest zasieg w gruncie dla monety,powiedzmy dla 1 zloty,z ilu cm. quattro go "widzi" ?

No i ostatnie pytanie,czy lepiej dolozyc pare stowek i kupic explorera 2 ,a z Quattro dac spokoj w moim przypadku?

Dzieki z gory za odpowiedzi,mysle ze rozwieja powyzsze pytania watpliwosci nie tylko moje,nie chce umiescic niewlasciwie oszczednosci z ilus tam miesiecy.
Pozdrawiam.
:piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 08:12 
Major
Major

Wobec takiej ilości życzeń nie wiem czy będziesz do końca zadowolony nawet z Ex II :) A tak na poważnie, na Twoim miejscu wziąłbym jednak Ex II.
P.S.
Aż sam się zdziwiłem skąd u mnie tyle pluralizmu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 13:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

No właśnie Robi się rozpisał z rana i można dodać do tego, że Quattro nie posiada podswietlenia wyświetlacza, a zdarza się że mi go brakuje np. w nocy na plazy,folii alu generalnie nie widzi ale sa różne folie i niektóre z nich większe kawałki zgniecione w kulkę sygnalizuje innym dźwiękiem. Na wyświetlaczu jest ikonka "foil". Ja w Quattro nie wycinam nic a osłuchałem się z nim na tyle ze w miare poprawnie interpretuje sygnały i na ogół wiem co kopie, a w sytuacjach niejasnych patrze na wskazanie liczbowe na wyświetlaczu i głębokość. Pytanie 5 jest bez sensu, bo nie ma wykrywacza który pokaże monetę w stalowym garnku z pokrywka. Quattro w trybie "coin" lub "relic", albo "coin&jewelry" po przysunięciu sondy do większego przedmiotu stalowego odpowiada nieprzyjemnym burczeniem. Na pytanie co wybrać: Quattro czy Explorera II nie odpowiem bo obojętne który kupisz i tak zrobisz dobrze bo Minelab is the best!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 15:48 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dla mnie pytanie 8 jest zabawne. Ale rozumiem cierpienia młodego poszukiwacza.

Jeśli będziesz patrzył na podawane tu i ówdzie zasięgi i na tej podstawie kupisz wykrywacz, to może się okazać że trzymasz rękę w nocniku.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 17:30 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
powiem tak:
ustaw sie z kims kto ma ten sprzet pomachaj nim i jezeli wzrost osiagow jest adekwatny do ceny to go kup :)
ja tak zrobilem ze swoim :)
pomachalem odrobine i ze efekty powalily mnie to wyciagnolem portfel i bez szemrania odliczylem zadana kwote :)
jak bedziesz myslal jeszcze z miesiac to snieg spadnie a na wiosne beda nowe modele:) i wtedy bedziesz nakrecony na jakis nowy, az znowu spadnie snieg, a skarby czekaja :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 19:02 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ogólnie jak każdy sprzęt ma wady i zalety(jak dla mnie to brakuje mu automatycznego szpadla bo na wykopki jeżdze sam ) jak na początku znajdziesz fajne fanty to będziesz zadowolony :za a jak nie będziesz miał szczęścia to będziesz nażekał nawet na najlepszą wykrywke świata :wq .Quattro to poważny sprzęt można powiedzieć że używając go twoje szanse znalezienia czegoś ciekawego wzrastają o 80% do twojej poprzedniej wykrywki .Warto sie przejśc z kimś kto ma Quattro po miejscach gdzie wcześniej kopałeś i wtedy wyjdzie szydło z worka :1 .Technika i elektronika jaka została zastosowana w tym sprzęcie ,,powala na kolana,, ale to ty podejmujesz decyzje czy kopać .To tylko moje skromne zdanie bo ja jestem ze sprzetu zadowolony .Zwlekając faktycznie może zastać Cie zima a teraz szkoda każdego dnia , nawet wracając z pracy przeszukuje lasy na trasie powrotu do domu.W samochodzie mam sprzęt (szpadel saperke buty) i jak mam chwile czasu to parkuje samochód na rowie i siup do lasu. :666 Kończąc jak Quattro zademonstrowałem koledze który już 5 lat biega po lesie z wykrywką podobną do Twojej oglądając to czego wczesniej nie znalazł a ja znalazłem na jego miejscówkach to nie wiedział jak sie nazywa kiedy do kieszonki chowałem pięknego<b> talara</b> :wq To nie jest dokładnie odpowiedz na twoje konkretne pytania ale może sie też przyda :jump bo czym dłużej będziesz sie zastanawiał to o tyle jesteś dalej od swojego skarbu......który gdzieś tam czeka ale wiecznie tam nie będzie lezał. :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 20:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

No tak..
Sumujac wypowiedzi:

1.Dyskryminacji sie nie uzywa bo wycina sie tez to czego sie szuka..,tak ze rozumiem ze chodzi sie na "all metals" i rozroznia sie metale jedynie po dzwieku i wedle wlasnego doswiadczenia nalezy podjac decyzje czy kopac sygnal czy isc dalej,czyli sumujac ten wniosek dyskryminacja jest doskonala a zarazem nie do uzycia.

2.Na funkcji identyfikacji przedmiotu nie mozna w ogole polegac,czyli jest to niepotrzebny bajer

3.Wskaznik glebokosci zalegania przedmiotu tez jest do bani..

Co wiec takiego jest w tym wykrywaczu ze tyle kosztuje,skoro kopie sie kazdy sygnal i tak i tak..?Ladny wyglad?Moze gdyby ktos jednak napisal na jakiej glebokosci mozna liczyc na znalezienie przykladowej monety,wyciagnalbym wnioski ze jednak jest wart tych pieniedzy,ale takie pytanie jednego kolege nawet rozbawilo..(zastanawiam sie tylko dlaczego)
Na razie nie widze sensu zmieniania wykrywki,prospektor zauwazylem ze oferuje mi prawie to samo co quattro,a snobem nie jestem..

Jakby ktos jeszcze chcialby cos dodac o czym nie zostalo powiedziane w tym temacie bede wdzieczny,moze wplynie nawet na zmiane mojej opinii o quattro..
Mowiac szczerze jestem bardzo zawiedziony,chyba rzeczywiscie,sprobuje wpierw pochodzic z quattro i porownac ze swoim sprzetem..
Tak na marginesie rzeczywiscie sporo zalezy od nas samych i od farta,ze akurat przedmiot ,czy wlasnie SKARB znajdzie sie pod cewka.
Mam jedno takie mile wspomnienie,ktore daje temu przyklad..
Bylo to dosc dawno temu.Otoz bedac kiedys na rajdzie na Kaszubach,usiadlem zmeczony pod drzewem po przejsciu parunastu juz kilometrow przez las,polozylem kompas na ziemi,juz siegalem po mape by ja przejrzec,gdy katem oka zauwazylem ze igla w kompasie zwariowala,rozgarnalem sciolke i wyciagnalem piekny bagnecik,ktory mam do dzisiaj.. :skromny

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 20:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No widzę że nie potrafisz wyciągać właściwych wniosków z tego co Ci radzili koledzy (zwłaszcza Robi, który zadał sobie wiele trudu by Ci - bardzo sensownie zresztą - odpowiedzieć).

To trudna sztuka - ale jeszcze się nauczysz, nie martw się.

Co do rozśmieszania, to wyjaśnię: Gdy byłm małym chłopakiem bardzo się emocjonowałem samochodami i ile mają "na liczniku". Oczywiście ten był lepszy, który miał więcej :o
Drugi przykład. Panuje moda na podawanie jaką moc ma sprzęt audio. Badziewne radiomagnetofony wielości pudełka na buty okazuje się, że mają 1000W :lol:.

Epatowanie takimi parametrami jest zupełnie śmieszne, żenujące i bez sensu. Zrozumiesz to za kilka lat. Przeczytaj co Robi napisał na temat zasięgu. Trudno coś dodać.

Superstefan dał Ci Superradę - zrób tak, a zrozumiesz gdzie jest miejsce Twojego Penetratora w tym wyścigu.

proscan

PS
Cytuj:
[...] prospektor zauwazylem ze oferuje mi prawie to samo co quattro [...]

Wybacz, ale to naprawdę jest bardzo zabawne. Czy naprawdę tak odczytałeś powyższe wypowiedzi. :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 21:38 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Tak zgadzam sie ze pewnie zbyt pochopnie wyciagnalem wnioski,mysle ze powinienem sprawdzic dzialanie tej wykrywki,ma moze duzo zbednych bajerkow,ale pewnie ma zalety.Rozczarowala mnie ta dyskryminacja,bo potwierdzil to nawet przedstawiciel firmy "V",ze wycinajac folie,zamki od puszek i kapsle wycina sie duzo monet.Na dyskryminacji mi w sumie najbardziej zalezalo,ale wyglada na to ze jednak nie jest najwazniejsza,jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi,szczegolnie Robiemu gdyz sie na prawde poswiecil i napisal na temat.Pewnie i tak ja kupie albo raczej explorera 2.Warto zainwestowac w cos co sie polubilo,a z czasem dojde do wprawy w poslugiwaniu sie takim sprzetem.
Mam nadzieje Proscan ze sie nie pogniewales?? :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 21:45 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
powiem tak, kup juz jutro jak masz kase
i tak te sezon sie juz konczy, ale to starczy zeby sie oswoic ze sprzetem :)
i jeszcze jedno nie zalamuj sie na pocztku, musisz poswiecic kilkanascie wypadow na obczajenie co wykrywacz chce od Ciebie:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 października 2005, 23:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pogniewałem ? Za to że mnie rozbawiłeś. No co Ty? :zdr

Dorzucę jeszcze dwa grosze do dyskryminacji. W Quattro jest coś co sie nazywa dyskryminacją "wybiórczą" (copyright proscan). W Prospektorze masz "zwykłą" dyskryminację, tzn im bardziej skręcisz pokrętło dyskrymiancji, tym mniej obiektów będziesz wykrywał. W Quattro można sobie ustawić to co chce się wykrywać, a co ignorować. Przypuścmy że szukasz czegoś z żelaza (np. meterorytów, bo to mam na świeżo). Nie interesuje cię kolor - wycinasz go ! Skutecznie ! Tego w prospektorze nie zrobisz.

Albo, biegasz na polu monetkowym na które masz jeden dzień i koniec. Do domu. 500km. A tam oprócz denarków kupa łusek. Nie ma czasu kopać każdego sygnału (co zwykle jest zalecane na produktywnym terenie). Ustawiasz że łusek ma nie wykrywać - kopiesz tylko sygnały poniżej lub powyżej zakresu na łuski. Za rok przyjedziesz w to samo miejsce, wyłączysz wówczas dyskryminację i dokopiesz to co zostało, licząc przy okazji na to, że na tym samym polu byli inni i powybierali łuski, bo nie mieli identyfikacji i myliły im się łuski z monetami. A jak się trafi łuska, to też z łezką w oku ja zatrzymasz.

Wykrywacze z identyfikacją dają Ci wybór bo dostarczają dodatkowych informacji. Czasami mylnych, a czasami bardzo pomocnych. Ty decydujesz - zawsze - co z tą informacją zrobić.
Podobnie robisz czytając gazetę lub oglądając telewizję. Na tym forum podobnie - dostałaś szereg ciekawych i mniej ciekawych informacji. Musiałeś wybrać, ocenić, przetworzyć. Nie możesz liczyć, że jakiś dyskryminator (oops - moderator) powybiera za Ciebie najistotniejsze kwestie. Ale też nie możesz sobie pozwolić żeby "łyknąć" wszystko.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 07:55 
"Spammerus maximus"

Może nie na temat, ale co myślicie o Dodaniu do soverigna GT wyświetlaczy ? Zastanawiałem się nad przejściem na Quattro ale może wystarczy dokupić wyświetlacz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 09:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To zeby juz temat byl kompletny odnosnie gornej polki minelaba to wklejam odpowiedz jednego z przedstawicieli dilera minelaba w polsce w krotkich wyjasnieniach podobnych pytan w sprawie explorera 2 ,sovereigna i quattro.Moze ktos cos na tych informacjach skorzysta..

W odpowiedzi na Pańskie pytania:

1..JAKIE FUNKCJE SA WYSWIETLANE NA WYSWIETLACZACH?

>Informacje pokazywane na wyświetlaczu są różne we wszystkich 3
>wykrywaczach. Sovereign może pracować bez wyświetlacza, wyświetlacz w tym
>wykrywaczu traktowany jest jako wyposażenie dodatkowe. Pokazywana jest na
>nim charakterystyka przedmiotu w postacj liczb z przedziału od ok -1000 do
>1000. W zależności od przewodności przedmiotu, jego kształtu, sposobu i
>głębokości zalegania, wyświetlacz będzie pokazywał odpowiednią
>charakterystykę. Przedmioty żelazne pokazywane są zwykle jako liczba
>ujemna, metale kolorowe, jako liczba dodatnia.
QUATTRO MP - Na wyświetlaczu pokazywana jest charakterystyka przedmiotu w
postaci liczb - z przedziału -10 do 40 oraz linniowa, głębokość zalegania
przedmiotu - przybliżona, w postaci zaciemniającego się słupka, stan
naładowania baterii, ikony przedmiotów o charakterystyce zbliżonej do
przedmiotu odnalezionego.

EXPLORER II - Na wyświetlaczu pokazywane są w zależności od ustawień -
charakterystyka przedmiotu w postaci 2 liczb w skali 0-32 (jedna liczba to
przewodność, druga to ocena własności magnetycznych odnalezionego
przedmiotu), charakterystyka przedmiotu w postaci kursora przemieszczającego
się po układzie współżędnych, wskaźnik głębokości - podobnie ja w QUATTRO,
wskaźnik stanu baterii, wskaźnik poziomu czułości, informacja o poziomie
treshold, informacja o trybie namierzania (ON/OFF), informacja o trybie
maskowania żelaza (ON/OFF).

>> 2..ILE KTORY MA MOZLIWOSCI DYSKRYMINACJI WZORCOWEJ,MAM NA MYSLI
>> ZAPROGRAMOWANIE NP. KAPSLI,ZAMKOW OD PUSZEK,NAKRETEK OD BUTELEK PO
>> WODCE,ZEBY TYCH PRZEDMIOTOW MI NIE WYSZUKIWAL.?

SOVEREIGN - posiada pokrętło dyskryminacji wybiórczej, mozna wyciąć jedno
dowolne okienko.

QUATTRO MP - skaladyskryminacji w przedziale od -10 do 40 - w sumie 51
punktów

EXPLORER II - skala dyskryminacji ok 1024 punkty.

W każdym z wykrywaczy można zaprogramować wycinanie jakijś grupy
przedmiotów. Najszerszy przedzial ma EXPLORER II. Należy jednak pamiętać, że
wycinająć takie przedmioty jak nakrętki od wódki, wycinamy też część monet.
Wycinając otwieracze od puszek, wycinamy część nbiżuterii.

3..CZY WSZYSTKIE MAJA PODSWIELTLANE WYSWIETLACZE?

Podświetlany wyświetlacz posiada tylko EXPLORER II.

4..CZY KTORYS Z NICH PODAJE WIELKOSC PRZEDMIOTU OCZYWISCIE W
>> PRZYBLIZENIU,CZY TYLKO NAPIS MONETA LUB PRZEDMIOT?

Żaden z wykrywaczy nie określa wielkości przedmiotu. Wieklość można określić
w QUATTRO MP oraz w EXPLORERZE II przy pomocy trybu namierzania.

5..MOZE JEST JAKIS LINK Z OPISEM,NAJCHETNIEJ PO POLSKU,GDYZ OPIS W OFERCIE
>> W KATALOGU JEST DLA MNIE ZA UBOGI ABY WYBRAC.
>> A JESLI NIE MA TO PROSILBYM O JAKAS ODPOWIEDZ,NAJCHETNIEJ BYM PRZYJECHAL
>> DO WAS I OBEJRZAL,ALE MAM DOSC DALEKO BO JESTEM ZE SZCZECINA.
>> POZDRAWIAM SERDECZNIE I PROSZE O ODPOWIEDZ.

Poniżej podaję link do strony z krótkimi opisami wykrywaczy. Generalnie
różnice pomiędzy tymi wykrywaczami polegają na możliwościach ustawień
ustrawień. Najprostszy jest SOVEREIGN, najbardziej zaawansowany jest
EXPLORER II.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 października 2005, 13:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeżeli chcesz to jestem chętny i z przyjemnością zaprezentuje Ci co potrafi Quattro. Jako że mieszkasz ode mnie jakąś godzinę jazdy samochodem zapraszam do siebie i na zaśmieconej kapslami i pull tabami plaży pokażę Ci jak sie zbiera monety nie kopiąc śmieci. Zobaczysz jak działa dyskryminacja, identyfikacja przedmiotów, zasięg i jeszcze kilka bajerów które posiada ten nieplażowy sprzęt. Może będziesz chciał porównać możliwości Quattro ze swoim Armandem, zapoznać się z instrukcją, to zapraszam. Kontakt przez priv. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]