Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 12:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: do użytkowników ACE 250 ( a może i innych wykrywek )
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 16:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Od jakiegoś czasu użytkuję garrett ACE 250. Po wykryciu fanta w trybie dynamicznym w zasadzie zawsze załączam PINPOINT.
I mam czasami zjawisko, które okresliłbym mianem "zacinanie się PINPOINT'a" tzn. albo pomimo wciśniętego przycisku PINPOINT przy omiataniu miejsca znaleziska nie mam żadnego sygnału albo wręcz odwrotnie sygnał o takiej samej sile ( przewaznie wskazanie jest maxymalne) jest tam gdzie jest fant jak i równiez tam gdzie go nie ma. W zasadzie może nie jest to uciązliwe, ale lekko irytuje. A może to normalne zjawisko i wystepuję równiez w innych wykrywkach? Podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 16:55 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

U mnie jest tak samo. Ale po przejechaniu jeszcze raz dynamicznie po miejscu gdzie coś się znajduje i załączeniu pp sytuacja wraca do normy. Ale fakt, że czasem sam traci pinpoint znalezisko. Być może ta wykrywka jest tak zrobiona, że znalazłeś np. coś z żelaza, a obok było coś z innego metalu (wykrywka go wykryła) i przy powróceniu z pinpointem tam gdzie było żelazo już go nie chwyci, bo ma w pamięci nowy metal. Czyli pinpoint zapamiętuje ostatni znaleziony metal. Pewien nie jestem, ale być może przyczyną gubienia sygnału na pinpoint jest właśnie to.

Ale niech się wyrażą eksperci w tej dziedzinie, jak np. ProScan.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2005, 00:46 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Mam ten sprzęt od piątku - więc większych doświadczeń brak (sob/niedziela już łaziłem po lasach :skromny ), ale pinpoint zachowuje się czasem tak samo. Wydaje mi się, że najczęściej dzieje się tak w sytuacji gdy go wcisnę (przypadkiem) dokładnie nad fantem - wtedy nie ma może punktu odniesienia czy jakoś tak... A czy pinpoint to nie jest czasem taki chwilowy tryb statyczny?

Łaziłem już 2 dni i znalazłem około 10 monet i 4 łuski (chyba od broni myśliwskiej bo tereny po których łaziłem leżą daleko od wszelkich pól bitewnych). Łuski znalazłem na trybie "biżuteria". Tylko kurcze te monetki to same współczesne - najstarsza to 5 zł z 1984 roku... Czy te starsze i b. stare leżą gdzieś głębiej albo inaczej się sygnalizują?

Wyskoczyłem też wieczorem na plażę nad jez.. W trybie "custom" wyciąłem z dyskryminacji "polmosy" i zawleczki od piwa (nasze zawleczki pokazują się gdzieś pod "5c") i znalazłem tylko 1gr współczesny :D , ale może dlatego, że było ciemno i zimno... ;)

Poza tym jak wyciąłem zawleczki od piwa (5c) to wyciąłem również współczesne 10, 20 i 50 gr. Szkoda że tej wykrywki nie idzie nauczyć odróżniania zawleczek od tych monet. Ale olać tam współczene siano - czekam na jakieś monetki z przed 45 roku. Tylko właśnie - jak się wyświetlają i czy leżą ogólnie głębiej?

Ogólnie z wykrywni jestem zadowolony i czekam na Wasze uwagi.

Pozdrawiam,

Zientas

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 listopada 2005, 11:58 przez Zientas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2005, 08:46 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Pokop trochę dołków na ugorach przy wioskach,[ na zaorane poletka z ACE250 nie opyla się chodzić (za małe zasięgi, lepiej poczekać aż śniegi ubiją spulchnioną ziemie)]tam powinno być trochę staroci.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2005, 10:13 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Nie miałem ACE,ale w GTP występowało podobne zjawisko.Skuteczną metodą jest,przed naciśnięciem namierzania,podniesienie wykrywacza lekko do góry i wtedy wciśnięcie pinpointu i złapanie "progu".A potem można już namierzać bez problemu.
Chyba tak się objawia brak ręcznego strojenia do gruntu. :?
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]