|
Od niedawna jestem użytkownikiem XLT.
Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Pomiar głębokości - właściwie nie można się nim kierować. Wskazania są bardzo mylące. Po wykryciu obiektu pokazuje np. 5,5" , a po wykopaniu dołka (jeszcze przed wykopaniem przedmiotu) pokazuje na tej samej wysokości cewki od gruntu - więcej np. 6,5" - 7". Wygląda jakby przedmiot w międzyczasie zagłębił się bardziej do gruntu. :( Według mnie powinno być odwrotnie. Raczej chyba powinien wskazywać mniejszą głębokość. Chyba nigdy lub b. rzadko przedmiot był na wskazanej głębokości.
2. Uciekający sygnał. Namierzam. Kopię. Po wykopaniu nic :( :que Przedmiot jest dalej gdzieś w środku dołka. Kopię głębiej. (czasami - patrz pkt. 1.) NIC NIE MA. Poszerzam dołek. I co ?! Okazuje się że fant był w ściance, chociaż wykrywacz wyraźnie wskazywał najsilniejszy sygnał w centrum dołka. Jest to dla mnie bardzo wkurzające :sciana , bo niepotrzebnie trace czas na pogłębianie dołka. :wq
PROBLEM czy USTERKA - do PROSCANA :pa
Włączam jakiś program. Obojętnie czy fabryczny, czy użytkownika. Wszystko OK. :1 Jednak po jakimś czasie (0,5 do 1 godz.) wykrywacz zaczyna wariować. :he Daje fałszywe sygnały, cały czas sygnalizuje metal nawet w powietrzu. Zaznaczam że dosyć często (co kilkanaście minut) dostrajam balans gruntu. Ale w tym wypadku nic nie pomaga. Ale ... No właśnie. Wystarczy jednak wczytać od nowa jakikolwiek program. Może być ten sam co przedtem, i ...... "i jak ręką odjął". Wszystko znów OK. Dzieje się tak niezależnie od rodzaju gruntu - piach na plaży, ziemia po orce, łąka.
Co jest grane :que :que :que
Mam przypuszczenia że tu jest podobnie jak w komputerze. Po złączeniu programu, jest on wczytywany z pamięci dyskowej do pamięci podręcznej i tam realizowany. Czyżby ta pamięć w wykrywce szwankowała. Proszę o sugestie.
PROBLEM - MIXED MODE
Chyba jak każdy nie lubię kopać małych stalowych gwoździków, drucików itp. więc staram się kopać jedynie w miarę pewne sygnały. Ale mam często wrażenie że omijam fanty. Po prostu jako jeszcze niedoświadczony nie wiem kopać czy nie kopać.
Więc mam sygnał. Na wykresie SignaGraph, powiedzmy kilka słupków po stronie minus, lub kilka - kilkanaście słupków rozstrzelone na całym obszarze wykresu. BRAK liczby V.D.I. identyfikującej metal. Co mam wtedy robić - kopać, czy machnąć ręką i iść dalej?
Również bardzo często dostrajam balans gruntu.
|