Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 13:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: sovereign gt
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 09:52 
Kapral
Kapral

Do tej pory korzystałem z BH Tracker IV, głównie na monetki.
Teraz dowiedziałem się, ze mój św.Mikołaj sprezentował mi
Sovereign GT Minelaba.
Osobiście wolałbym inny sprzęcior tej
samej firmy, ale trudno. Czekam na paczkę ze sprzętem i nie mam wyboru.
Czy ktoś mogłby podzielić sie ze mną uwagami na temat pracy na tym sprzęcie (może być e-mail).
Nie interesują mnie komentarze, że jest coś lepszego lub gorszego, a
konkretne porady, które umożliwią mi szybsze poznanie wykrywki.

Kokabaz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 11:17 
Porucznik
Porucznik

Witam

Ale masz fajnego Mikołaja :) . Co do sprzętu to GT jest sprzętem naprawdę prostym w obsłudze i chyba nie będziesz miał z nim żadnych większych kłopotów, a po paru wyjazdach zaczniesz "łapać" sygnał dzwiękowy i z dużym prawdopodobieństem domyślać się co też tam wpadło pod ceweczkę :) . GT jest sprzętem na tyle oczywistym, że na początku największym problemem , bez wątpienia będzie przede wszystkim pernamentny i przeszywajacy ból ręki szukającej :D

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 16:34 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Zdecydowanie łatwy do osłuchania i przyjemny w użyciu. Co do wagi, no cóż to jest kwestia dyskusyjna. Przed Minelabem chodziłem ze C-Scopem 5 MX, czyli wykrywaczem jednak lżejszym, ale za to słabiej wyważonym, przez co mam wrażenie, że wtedy łapa bolała mnie bardziej, zwłaszcza po całym dniu spędzonym na wykopkach. Teraz za to osiągnięcia z nadwwyżką rekompensują wagę. I co jest bardzo isttone po przejściach z poprzednikiem jest to bardzo stabilny sprzęt.
Co do rad jak zacząc, no cóż w instrukcji zostało wytłumaczona jak Abel krowie co robić na początku. Ja jestem jeszcze na etapie intensywnej nauki, ale podstawowy program z dyskryminacją jak zaleca producent w tzw. quick starcie nie wymaga dużej filozofii a przynosi naprawdę dużą satysfakcję. Ja zaczynam od od czułości na auto i w zależności od zaśmiecenia terenu dyskryminacja gdzieś na 4-5 kresce. Notcha w zasadzeie nie używam, bo to dość zwodniacza funkcja i można sobie zrobić kuku i wyciąć coś ciekawego. No chyba że znalazłbym miejsce gdzie leżą tylko kapsle od gorzały i mosiężne klamry, ale takich to chyba nie ma :( .
Podkreślam, że jest to moje subiektywne zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 17:43 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Proponuje troche pocwiczyc na silowni, tudziez zaopatrzyc sie w zel Fastum, ew. naproxen w zelu, dla ekstremalistow w Arcalen. Dobrze robi po pierwszych wyjsciach z gt. Sam doswiadczylem to i wiem. sprzet naprawde ok, chociaz jesli chodzi o drobnice, wolalbym albo Quattro albo Explorera. Generalnie gt do monet sie gorzej nadaje.
Ale najladniejsze w tym roku wykopalem na gt :) Wiec uszy do gory, gt w garsc, a wczesniej przeloz elektronike pod lokiec - utrudnia troche strojenie ale poprawia statyke.
pozdr
P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 18:22 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam :D
Co można zrobić żeby ciężar ponad 2 kg Sovereign GT złagodzić . :idea
Ja zamocowałem pasek który umożliwia noszenie wykrywacza na ramieniu widoczny na zdjęciach
Podsyłam ci fotki jak ja rozwiązałem ten problem, :1
teraz prowadzenie GT jest o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze!!!. B+
Co do ustawień to uważam że powinieneś przeczytać uważnie instrukcje potem pytać o szczegóły ustawień .. :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 19:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam :comp
Na pewno ważną sprawą jest dobrze sformatować akumulatorek NiMH dołączony do zestawu MINELAB.

Na początek trzeba go rozładować, czyli tak długo próbuj i testuj go aż do wyczerpania , (może to trwać około 20 godzin ciągłego testowania bez słuchawek ) po rozładowaniu podłącz go na leżąco i ładuj około 14-16 godzin , akumulatorek da znać ci słabym zielonym światełkiem .
Taką czynność trzeba powtórzyć 2-3 razy do dobrze sformatowania akumulatorka .
Nie przejmuj się jak byś sprawdził woltomierzem że jest 14 V a w instrukcji jest napisane 12 V .
Wykrywaczu jest regulator napięcia który reguluje to.
Tak naładowany akumulatorek + dodatkowo słuchawki pozwolą tobie na 40-50 godzin pracy w terenie to jeszcze dodatkowy plus Suvereign GT.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 grudnia 2005, 19:39 
Podpułkownik
Podpułkownik

Akumaultory NiMH są mniej podatne na efekt pamięciowy ale celowe jest zmajstrowanie sobie prostej rozładowywarki do nich. Wystarczy zwykła żarówka wiekszej mocy na odpowiednie napięcie, tak aby rozładowała go w kilka godzin. Nawet podczas normalnej eksploatacji akumularowi dobrze zrobi jak się go raz na jakiś czas rozładuje do zera.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 20:16 
Plutonowy
Plutonowy

Witam

Również ostatnio zainteresowałem się Sovereign'em GT i mam pytanie dotyczące Iron Mask. Czy w zaśmieconym terenie rzeczywiście wykrywacz zasygnalizuje kolorek w obecności żelaza, jak on się sprawdza w praktyce. Czy w ogóle używacie tej funkcji w terenie, i czy daje to jakieś rzeczywiste, mierzalne efekty?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 20:26 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam :)
Odpowiem krótko – tak rozróżni kolor :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2006, 22:08 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Generalnie na forum Minelaba zaleca się wyłączenie tej funkcji, chyba że dopiero stawia się pierwsze kroki z tym wykrywaczem. Ten model ma mocno podkręconą dyskryminację, także w obojętnie jakim ustawieniu i tak będzie eliminował część żelaza (co oczywiście w pewnych sytuacjach może być poważnym minusem). Co do wykrywalności koloru przy żelazie to czywiście wszystko zależy od odległości przedmiotów od siebie.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]