Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 19:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wyswietlacz cieklokrystaliczny
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 19:04 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Slyszalem od kilku osob iz w mrozne dnie nie wolno chodzic z wykrywacze posiadajacym wyswietlacz cieklokrystaliczny,ponoc mroz moze spowodowac uszkodzenie wyswietlacza.Moje pytanie jest proste ,czy to prawda,czy mozna jakos zabezpieczyc wyswietlacz i w jakich temperaturach moze dojsc do uszkodzenia.Czy mroz jakos wplywa na dzialanie elektroniki i baterie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 19:37 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Pewnie ktoś odpowie Ci bardziej technicznie, ale mogę tylko powiedzieć że mróz wpływa zdecydowanie negatywnie na baterie (szybciej sie rozładowują) i wyświetlacz, który pracuje wolniej.. Trzeba tez uważać na zbyt gwałtowne zmiany temperatury i nie wnosić sprzętu bezpośrednio z mrozu do ogrzanego pomieszczenia, tylko pozwolić mu stopniowo "dojść do siebie". Zdecydowanie polecam kupno (bądź samodzielne uszycie) pokrowca na wykrywacz i wyświetlacz.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 20:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Coś z ta ujemną temperatura w przypadku wyświetlaczy ciekłokrystalicznych jest na rzeczy. Całkiem niedawno wystawiłem miernik temparatury z takim wyświetlaczem na parapet ( na zewnątrz- temperatura ujemna ) i po kilku minutach wyswietlacz przestał cokolwiek pokazywać. Najpierw podejrzewałem, że padły baterie, wymiana na nowe nic nie zmieniła. Potem pomyślałem, że przeoczyłem w instrukcji obsługi w jakich temperaturach moze pracować miernik i go trwale szlag trafił, ale na szczęście po kolejnych kilku minutach (od zabrania go z tego nieszczęsnego parapetu) wyswietlacz ożył. Nie potrafię zinterpretowac tego zjawiska bo nie jestem elektronikiem, ale podejrzewam, że takie zjawisko może również dotyczyć wyswietlaczy wykrywek.

pozdrawiam
bogdans

Ostatnio edytowano wtorek, 10 stycznia 2006, 03:13 przez bogdans, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 21:00 
Generał Broni
Generał Broni

Problem dotyczy nie tylko wyświetlaczy w wykrywkach.
Ten sam problem jest z zegarkami, telefonami komórkowymi czy aparatami fotograficznymi.

Standardowe wyświetlacze LCD przeznaczone są do pracy w temperaturach od 0 do 50 stopni Celsjusza.
A więc szkodliwe są zarówno niskie, jak i wysokie temperatury.
Z tym, że te kilka stopni mrozu wyświetlacz jest w stanie przetrzymać - najwyżej do czasu ogrzania go do temp. dodatniej przestanie wyświetlać cokolwiek.
Natomiast przegrzanie jest zdecydowanie gorsze - może tego nie przeżyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 01:30 
Kapitan Petersen

Witam

Wychodzi na to, że trzeba uważać na pozostawianie wykrywek na długi czas w nagrzanym samochodzie, gdzie podczas upałów powstają niesamowite temperatury.

Co do niskich temperatur. Często zdarza mi się chodzić w okresie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym, gdy temperatury oscylują wokół zera stopni. Wyświetlacz w moim GTI bez problemów to wytrzymuje, choć wraz ze spadkiem temperatury może być nieco wolniejszy - może powstawać wtedy lekki efekt płynności obrazu. W temperaturach niższych niż powiedzmy minus 3 lub minus 4 stopnie nie chodziłem, bo kopać trudno, więc nie potrafię opisać, co się wtedy dzieje.

Nie wiem, czy w laptopach jest ten sam rodzaj wyświetlaczy, ale pracowałem ostatnio przez długi czas na notebooku przy temperaturze - 8 stopni C i spisywał się całkiem dobrze. Miał tylko spowolniony obraz. Myślę, że dobre wykrywacze, czyli m.in. te które wyposażone są w LCD, podobnie jak laptopy, zostały przygotowane przez producentów do pracy także w ujemnych temperaturach.

W końcu te urządzenia powstały z myślą o pracy na zewnątrz. Oczywiście ujemne temperatury nie są dla nich optymalne i myślę, że producenci zwykle odradzają pracę w takich warunkach, ale też wyświetlacz dobrej firmy nie może po prostu zdechnąć na przymrozku. Dlatego warto zachować ostrożność, ale z umiarem.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]