Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: White XLT czy Garrett GTI 2500
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 16:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

mam problem który wybrać. Do tej pory pracowalem na chińszczyźnie ktora calkiem dobrze sie sprawowala( MD 5006) jednak czas popracować na czymś lepszym. Zdaje sobie sprawe z szoku technologicznego ale kazda zmiana wykrywki to szok. Po prostu trzeba sie sprzętu nauczyć a teraz co preferuję:
Chodze głównie na militarkę ale ostatnio zaczynam przeszukiwać ruiny starych domów i majatków na Pomorzu Zachodnim (czyli monetki i tp kolor) Mam raczej wyrobiony sluch i slucham wykrywacza niż patrze na LCD ponieważ do tej pory wizualne wskażniki falszowaly. Aczkolwiek dzwiek wspomagany grafiką jest tu dobrym wyjściem żeby sie nie nakopać
1.Garrett GTI 2500 bardzo mnie interesuje bo w zestawie dostaje cewke 9 i 12,5 Czy to pozwoli mi używać jednej do monet a drugiej na militaria? Opcja Two Box tez nie jest bez znaczenia. Jednak straszy mnie wyświetlacz ktory pokazuje czy jest to moneta czy inny przedmiot. Z doświadczenia wiem że to raczej bzdura.Tu chyba wygra XLT ktory mierzy przewodność prawda? Czy GTI naprawde jest słaby do militarki lub inaczej... na przedmioty z żelaza.
Jakie są wskazania na LCD i dzwięk, kiedy jest dużo różnych przedmiotów w jednym miejscu np. puszka stalowa w niej klamra z mosiądzu i tego typu mix.(Hipotetycznie oczywiście z ta klamrą hihi) Trudno wymagać od życia by układało te przedmioty oddzielnie w ziemi. Czy GTI 2500 ma tryb statyczny?
2 XLT ma po prostu masę zwolennikow co przypuszczam jest wynikiem troche prostszej obslugi (możę sie mylę w tej kwestii). Identyfikacja numeryczna na LCD pozwoli w przyszlości nauczyć się (mniej więcej metali). jak jest z dzwiękiem, ilu tonowy?

BARDZO PROSZE O OPINIE WLASCICIELI GTI 2500 I XLT którzy pochodzili troche ze swoim sprzetem. Nauka wykrywacza zajmuje mi okolo 60- 150godz. w terenie. Oczywiście bedę trenowal w ogródku z kolorami i zlomem na różnej głębokości

Na koniec sobie myślę że jedni powiedzą że XLT jest lepszy na militaria a GTI na monetki i wtedy sobie strzelę w leb hehe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: xlt czy gti
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 17:04 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Taki problem jak Ty, ma cala masa ludzi. Chocby ja! Jesli myslisz, ze cos wyjasni mowy temat, to wlasnie wyprowadzam Cie z bledu! Bedziesz wiedzial tyle, ile wiesz to tej pory. Jest tylu zwolennikow danego sprzetu, co przeciwnikow. W efekcie postow, dostajesz taka porcje opinii, iz wychodzi z tego....kwadratura kola!
Moge tylko Tobie powiedzic, ze ja chyba wybiore XLTka, ze wszystkimi za i przeciw. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 17:05 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

...tylko ta cena GTI2500 (mysle o promocyjnej cenie z calym wypasem!) :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 17:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Co cię skłania do kupna XLT, wiecej pozytywnych opinii??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 17:17 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Widziales gdzies negatywne opinie wykrywek za 3000 czy 4000?! (wszystkie sa super pozytywne, zalezy kto pisze :666 )
Chyba uniwersalnosc detektora, wszystko mozna w nim ustawic. Moze bede to pozniej bluzgal, ale na te chwile, to mi sie podoba !!!!

:jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 17:45 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Sławek trafił w sedno - XLT jest wykrywaczem w którym ustawić można ABSOLUTNIE każdą funkcję, czyli te które ma większość topowych wykrywaczy plus kilkadziesiąt innych, których u tamtych brak.. Najważniejsze że nie są to tzw. "gwizdki i dzwonki" czyli niepotrzebne bajery (np. głos informujący Cię z amerykańsko-komputerowym akcentem że własnie znalazłeś monetkę ;) ) tylko funkcje wpływające na efektywność Twoich poszukiwań. Z tego powodu XLT jest sprzętem trudniejszym w obsłudze (choć można chodzić na ustawienaich fabrycznych to jednak nie warto) i dlatego użytkownicy pomagają sobie nawzajem publikując w sieci programy etc.(patrz poniżej)..
Jeśli chodzi o porównanie tych dwóch wykrywaczy to XLT jest np. lepiej wykonane (solidniej+lepsza ergonomia). XLT jest też zdecydowanie lepsze na kolorową drobnicę. GTI wcale nie jest złe na militarkę, ale jeśli chodzi o płyty do niego to podejrzewam że prędzej kupisz osobnego płytowca jak np. Whites TM800/808 czy Fishera Gemini3 niz przystawkę do GTI. Przerabiałem ostatnio ten temat i odradzam. Jeśli chodzi o zasięgi to GTI ma bardzo dobre zasięgi w trybie dynamicznym i XLT musi być mocno wyśrubowane żeby mu dorównać, ale już po włączeniu trybu Mixed Mode w XLT ta sytuacja się odwraca..
Reasumując, jeśli faktycznie GTI to taka okazja (a za ile?) to możesz się poważnie zastanowić.. Jeśli nie okazja to moim zdaniem zdecydowanym faworytem jest XLT :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 17:49 

P.S. Wyswietlacz w XLT jest sprawą absolutnie kluczową, więc musiałbyś się przestawić ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 19:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
GTI ma również bardzo dobre osiągi w trybie statycznym - zdecydowanie zalecam jednak uzywanie przy poszukiwaniach na statyku słuchawek.
Niepotrzebne bajery typu syntezator mowy po prostu sie wyłącza i używa identyfikacji tonowej - ponieważ są tylko trzy dźwieki, to nie ma takiej kakofonii jak w XLT.
Na wykonanie i ergonomię Garretta nie narzekam - a uzywam go już piaty rok, więc wydaje mi sie że wiem co mówię.
Co do przystawki "two box" to VanWorden ma rację - zasięgi są co prawda takie same jak TM 808, niestety sprzet waży o wiele więcej niż TM 808 i jego ergonomia jest już wtedy gorsza, bo jest to jednak hybryda. Plusem jest cena - za przystawke "two box" do Garretta płacisz tylko około 25% wartości TM-a.
Wyswietlacz w Garrecie jest ok - rodzaj znalezonego metalu (czytaj: przewodność) jest sygnalizowana na skali. Co do wskazania wielkości obiektu i głębokości jego zalegania - jest to funkcja bardzo użyteczna jeśli dobrze poznałeś sprzęt i nie należy się raczej sugerować tym co mówi instrukcja, lecz własnym doświadczeniem.
Proponuję Ci abyś jeśli masz taką możliwość przymierzył się do obydwu wykrywaczy i wybrał ten który Ci bardziej spasuje - obojetnie który wybierzesz, powinieneś być zadowolony.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2006, 20:00 

Dokładnie zgadzam się z Jankosem - najlepiej fizycznie przetestować oba sprzęty.. (Gdybys był np. w moich rejonach to zapraszam).. Funkcje mówiącą faktycznie można w GTI wyłączyć, tyle tylko że głównie za nią płaci się dodatkową kasę, więc po co skoro poważny poszukiwacz i tak jej nie używa? A co do ergonomii etc., to nie napisałem że jest z nią źle w GTI, tylko że w XLT jest lepsza :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2006, 07:38 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Obilo mi sie o uszy, ze Whites, szykuje cos nowego. Ponoc cos w stylu XLT-ka. Slyszal moze ktos o tym?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 12:41 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

nie ma takiego słowa w języku polskim !!! ze sie nie odzywalem ale "stracilem glos" czyli namieszalem cos w profilu i zostalem zdeaktywowany.Moja wina. Ale wracajac do dyskusji:
Dziekuje wszystkim za naprawde pouczajace rady. Nadal jestem w kropce bo cena Garretta to 3700zl ze sluchawkami i cewka 12.5 i smieszna torba ( w zyciu bym sie z nia nie pokazal w lesie hehe) ale dowiedzialem sie ze cewka ta, jest niezmiernie czula i nadaje sie w zasadzie na pole bo przy minimalnej ilosci smieci wykrywacz szaleje.
Po tych paru godzinach spedzonych na kopaniu wiem jak bardzo potrzebny jest pintpoint i szybki dostep do niego. Jak jest w XLT Na filmikach z White byl przedstawiony taki dzyngielek pod wyswietlaczem ale film byl o DFX Czy u XLT jest tak samo? Po przeczytaniu wielu rad i wskazowek od proscana i VanWordena :) zamieszczonych w internecie zaczynam nabierac checi na XLT. Moze ktos z uzytkownikow GTI ma tez takie wyprobowane programy?. Z White XLT jest tylko 1 problem. KUPNO!!!!! Sklep Viking w Warszawie ma delikatnie mowiac wysokie ceny i dodatkowo mam z nimi niemile wspomnienia. Jakies 5 lat temu rozmawialem tam z kims przez telefon i czulem sie traktowany per noga bo pytalem sie o najtanszy wykrywacz. Zaczynalem dopiero i glupota by bylo zebym wtedy kupil XLT. Czy ktos w Polsce jeszcze sprzedaje White'a zapewniajac serwis i gwarancje bo nie mam ochoty przeplacac? Kupiony w Anglii nie bedzie serwisowany pewnie w Polsce. Pozdrawiam i naprawde dziekuje za cierpliwosc i za czas ktory mi poswieciliscie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 13:38 

Witam!

Faktycznie, kupiony w UK, będzie musiał być odesłany w razie naprawy tam.. To jedyny mankament. Osobiście nie miałem problemów ze swoim a gdyby coś było to pewnie i tak wolałbym walić do Proscana :1 chyba że jakiś grubszy problem..
Jednak różnica w cenie jest powalająca - tam (z dostawą na adres brytyjski) płacisz ok.3000zł za ten sam pakiet który w Warszawie sprzedają za 4000zł :n Jesli masz kogoś kto mógłby Ci go potem np. podać autokarem to sprawa załatwiona..
Z tego co wiem, nikt oprócz Vinkinga nie sprzedaje Whitesów :( Policz sobie na spokojnie i zastanów się, bo być może dla świętego spokoju lepiej dopłacić ten tysiąc złotych :que :666
XLT jest tak samo zbudowany i ma niemal identyczny układ software co DFX, więc TAK, "dzyngielek pod wyświetlaczem" jest ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 13:56 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Male sprostowanie: jest jeszcze inna firma w Polsce, ktora sprzedaje te wykrywacze! (ale to tak na marginesie)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 14:55 

P.S. Jeśli lubisz identyfikację tonową to weź jeszcze pod uwagę MXT.. Super maszynka i też zauważyłem że w UK ma rewelacyjną cenę 415 funtów :1

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 stycznia 2006, 15:10 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jak to jest w XLT? Kazdy metal ma swoj dzwiek,czy jest tylko okreslona ilosc dziwekow?

:jump

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]