Cytuj:
Mam pytanie które modele detektorów słyną z mocnej dyskryminacji,tzn. można w nich wyciąć dużo koloru.Nie chodzi mi tu o sens stosowania tak mocnych uatawień,ale o występowanie w danym modelu bardzo szerokiego zakresu ustawień dyskryminacji.Czy szeroki zakres występuje głównie w sprzęcie na monety,czy zdarza się w również w innych.
Z technicznego punktu widzenia odpowiedź na to pytanie nie bardzo jest możliwa.
W uproszczeniu dyskryminacja polega na określeniu przesunięcia fazowego między sygnałem nadajnika a odbiornika. Przesunięcie fazowe ma to do siebie, że zawiera się w przedziale od minus 180 stopni do plus 180 stopni - mamy pełne kółko i więcej nie będzie.
W wykrywaczach jest jeszcze mniej. Tu jest pewna swoboda interpretacyjna, ale możemy się umowić, że materiały czysto magnetyczne przesuwają fazę o minus 90 stopni, zaś bardzo dobre przewodniki o zerowych właściwościach magnetycznych przesuwają fazę o plus 90 stopni. Więcej nie będzie.
Zrobienie tego w wykrywaczach jest jak najbardziej możliwe i na przykład w XLT to sobie to po prostu ustawiasz. Problem polega na tym że wiele materiałów ma właściwości bardzo podobne, że właściwości te zależą nie tylko od samego materiału ale i od jego wielkości, gleby w jakiej zalega i pewnie dużej ilości innych czynników.
Dodatkowo do dokładnego określenia przesunięcia fazowego potrzebny jest po prostu mocny sygnał. Dokładny pomiar dla obiektu leżącego głęboko nie jest możliwy. Tak więc przekroczenie pewnego rozsądnego poziomu możliwości wykrywacza nie ma sensu bo to tak jakbyś miał suwmiarkę i próbował mierzyć średnicę zardzewiałego gwoździa albo średnicę muszej kupy po drugiej strony szyby a potem sie okaże że to kupa biedronki. I tak nie dostaniesz prawdziwego wyniku i nie ma znaczenia czy masz suwmiarkę 0.1mm czy 0.02mm.
Nie oczekuj cudów - bo to co robią współczesne wykrywacze już jest na prawdę niewiarygodne.