Teraz jest wtorek, 7 lipca 2026, 15:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Manualne strojenie do gruntu
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 19:19 
Specjalista
Specjalista

Chciałem podyskutować na temat manualnego strojenia do gruntu. Moje doświadczenia z tym związane głównie odwołują się do Vaquero, ale myślę, że większa część tych doświadczeń odwołuje się do manualnego strojenia w ogóle.

Samo strojenie według tego co podają w instrukcji jest banalne. W skrócie, kręcimy, aż przy pompowaniu cewką nie słychać zmian dźwięku wiodącego. Tu w większości nie ma problemów. Ale teraz kilka kwestii bardziej zaawansowanych:

1) Przestrojenie lekko na sygnał pozytywny (wzmacniający się przy zbliżaniu cewki do gruntu) daje podobno lepsze efekty na kolorową bardzo mała drobnicę. Czy ktoś ma szersze doświadczenia w tej kwestii? Ile przestrajać? Czy efekty są wyraźnie zauważalne? Kiedy z tego korzystać a kiedy nie?
2) Co robić kiedy nie można złapać tego "nie zmieniającego się&" sygnału? Czasami na specyficznym gruncie sygnał jest jednocześnie pozytywny i negatywny. Przestrajać wtedy, żeby był raczej pozytywny według zasady 1? Czasami z kolei w ogóle wykrywacz wydaje się być dostrojony niezależnie od kręcenia gałką strojenia, np. na plaży. Niezależnie ile kręcę i w którą stronę wykrywacz nie zmienia swoich reakcji.
3) Jak często sprawdzacie dostrojenie do gruntu? Mnie jak na razie nie zdarzyło się, żeby szukając na jednym polu dostrojenie się rozjechało.
4) Czy da się wyeliminować tzw. "hot rocks" strojeniem do gruntu, np. dostrajaniem się do nich? Czy odbędzie się to stratą czułości?

Wszelkie inne uwagi mile widziane. Zasadniczo ze strojeniem do gruntu nie mam większych problemów, wręcz jest to łatwe. Chciałem natomiast poznać trochę zaawansowanych technik od bardziej zaawansowanych użytkowników wykrywaczy z manualnym strojeniem. Zaznaczam jednak, dla osób mniej zorientowanych, iż powyższy tekst nie oznacza, że manualne strojenie do gruntu jest trudne. Jest bardzo łatwe, szybkie i niekłopotliwe. Natomiast zastanawiam się po prostu jak wykorzystać prawdziwą moc, która się za tym ustawieniem kryje.

Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 22:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

SID,
Jeśli łapiesz "hot rocki" Tesoro (takie prawdziwe,nie koksiki) to moje rady:
:) "Więcej praktyki-mniej teorii." :)
:) "Grunt nie jest banalnie prosty" :)
Pozdrawiam,
wicja1.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 00:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

A sądziłem, że upierdliwość takiego strojenia gruntu dotyczy wyłącznie takich archaików jak loctans :wq proszę, proszę inni także mają tę zabawę :666
Moim skromnym zdaniem strojenie gruntu nie jest taką prostą sprawą - choćby dlatego, że grunt potrafi zmieniać swój charakter niejednokrotnie co kilka metrów (w trybie dynamicznym to jeszcze pikuś - ale na statyku to już ubaw po same pachy) , poza tym ja mam takiego farta, że jak już mam jakieś miejsce gdzie stroję grunt to akurat coś tam jest i strojenie mozna rozbić o kant d....tyłka.
Nie jestem zbyt doświadczony w obsłudze detektorów trudnych (manualnych) ale wydaje mi się (na podstawie dość intensywnych doświadczeń), że to co poruszyłeś o podkręceniu gruntu celem złapania lepszej czułości na drobnicy to bzdura... Przynajmniej w tak kuchennym urządzeniu jak loctans (nauczenie się jego obsługi najłatwiejsze nie jest - ale już sobie radze nieźle) - najlepiej stroić grunt mimo wszystko na minimum zmian sygnału - niedokrecenie lub nadkręcenie przynajmniej u mnie odbija sie na czułości (choć zauważyłem, ze lepiej jak grunt przy zblizaniu powoduje lekki zanik sygnału niż jego wzrost).

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2006, 08:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
1) Przestrojenie lekko na sygnał pozytywny (wzmacniający się przy zbliżaniu cewki do gruntu) daje podobno lepsze efekty na kolorową bardzo mała drobnicę. Czy ktoś ma szersze doświadczenia w tej kwestii? Ile przestrajać? Czy efekty są wyraźnie zauważalne? Kiedy z tego korzystać a kiedy nie?

Cytuj:
..(choć zauważyłem, ze lepiej jak grunt przy zblizaniu powoduje lekki zanik sygnału niż jego wzrost)...

Cytuj:
...to co poruszyłeś o podkręceniu gruntu celem złapania lepszej czułości na drobnicy to bzdura...

nie chcę być niegrzeczny ale sam sobie przeczysz, chociaż zmierzasz we właściwym kierunku :skromny
Cytuj:
...2) Co robić kiedy nie można złapać tego "nie zmieniającego się&" sygnału? Czasami na specyficznym gruncie sygnał jest jednocześnie pozytywny i negatywny...

trochę przefilozofowałeś. wynika to raczej z nieliniowej charakterystyki cewki/wykrywacza - na przykład w przy zmianie odległości (przykładowo) z 15cm na 5cm grunt zachowuje się "pozytywnie" a przy zmianie z 5cm na 2cm "negatywnie" (albo odwrotnie). trzeba wykrywacz nastroić tak żeby nie było zmiany sygnału progowego (a tym samym fałszywych sygnałów) w tym zakresie wysokości z którego rzeczywiście korzystasz.
ponieważ Ty lubisz wyzwania intelektualne oczywiście powiesz mi że ty korzystasz z zakresu od 7cm do 3cm i zapytasz co wtedy? na co ja Tobie odpowiem pogodzić się albo zmienić zakres wysokości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2006, 00:12 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
...to co poruszyłeś o podkręceniu gruntu celem złapania lepszej czułości na drobnicy to bzdura...

nie chcę być niegrzeczny ale sam sobie przeczysz, chociaż zmierzasz we właściwym kierunku :skromny

No tak to zabrzmiało - jestem nie do końca scisły - wypowiedź była na zasadzie "jeśli już" - ale być może to tylko przypadłość mojego urządzenia. Niemniej wcześniej chodziłem na samoróbie VLF i efekty były podobne....

Pozdroofki

ideL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2006, 12:03 
Pułkownik
Pułkownik

Do SIDa jesli teren jest mocno przelatany chodze na pozytywnym,tak prawie na granicy,prawie przestrojonym,jasne ze sa dziwne sygnały ale sa i efekty ;) :666 .Jesli teren jest nowy taka dziewica to latam na zrównowazonym gruncie,no a jezeli mam to szczescie i trafie na smieciowisko a jest podejzenie ze pod albo wsród tych plew sa ziarenka to systematycznie cedze je,az dojde do fazy przesterowanej.
I tyle.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2006, 12:14 
Pułkownik
Pułkownik

Sapertorun, czy to prawda, że masz Fishera CZ7 ? Mogę prosić o instrukcję jak dostroić ten sprzęt do gruntu? Krok po kroku? :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]