Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 13:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wewnętrzna regulacja XLT w serwisie
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 11:47 
Specjalista
Specjalista

Niektóre wykrywacze posiadają wewnętrzne regulacje. Wiem, że jeden z fisherów posiada ich aż 14. Co jakiś czas (im więcej tych ustawień tym częściej) trzeba przeprowadzać kalibrację wykrywacza w serwisie.
I tu pojawia się moje pytanie: Czy XLT posiada wewnętrzne regulacje? Jeśli tak to ile ich ma i jak często należy oddawać wykrywacz do serwisu na kontrolne ustawienie?
Pozdrawiam wszystkich userów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 13:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
że jeden z fisherów posiada ich aż 14

Jeden z Fisherów posiada ich kilkadziesiąt.

Cytuj:
Czy XLT posiada wewnętrzne regulacje?

Tak. Sztuk 1.

Cytuj:
jak często należy oddawać wykrywacz do serwisu na kontrolne ustawienie?

Jak najrzadziej ! Nie zawracać mi głowy :jump

:lol:

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 15:01 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Czy można za pomocą takiej regulacji np "podkręcić" dyskryminację tak żeby odrzucala więcej? Znajomy ma smętka który z max dyskryminacją na 10 nie reaguje na amunicję natomiast smętek jego brata wyje na takiej samej amunicji też z dyskr. na 10 (pestki:mosin,manlicher).
Ja nabylem w tym roku nautilusa i brakuje mu odrobine w pokrętle dyskryminacji żeby calkiem nie reagowal na pestki, czy bylo by możliwe "wzmocnienie" dyskryminacji w tym przypadku?

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 15:18 
Specjalista
Specjalista

Hmm temat był raczej o XLT, ale nie bede sie czepial.
Mam natomiast jeszcze jedno pytanie do Proscana - o wyjasnienie tego "Jak najrzadziej !". ja rowniez jak najzadziej chcialbym pozbywac sie swojego sprzetu na rzecz wysylania go poczta na regulacje. jednak sa jakies zalecenia. Z tego co wiem tego Fishera zaleca sie kalibrowac nie zadzij niz co dwa lata. Co do XLT tez musi byc jakis przedzial czasowy takiej regulacji - w koncu po to ona jest, zeby cos nia regulowac! :)
Reasumujac: co jaki okres czasy nalezy kalibrowac XLT zapobigawczo (czyli jak przeglady w samochodach co 100 000km) czesciej niz raz na 5 lat?
Druga sprawa: czy istnieje mozliwosc rozkalibrowania wykrywacza szybciej niz ten standardowy okrs? Np kladac go obok jakiegos zrodla elektormagnetycznego w domu (telewizor?) albo czyniac cos innego co moze miec na ta regulacje wplw? Czy zdazyl sie przypadek szybkiego rozkalibrowania sie wykrywacza?

Wiem, ze moze te pytania wydaja sie czepialskie, zbyt szcegolowe i byc moze nie potrzebne. Ale mimo wszystko chcialbym poznac odpowiedz na te pytania. Sa wykrywacze, które kalibrują się same i nieposiadaja recznych wewnetrznych regulacji jak np. Explorer II - czy moze sie myle?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 15:43 
Major
Major

XLT ma tylko jeden element regulacyjny. Jest to wewnętrzny potencjometr montażowy do wstępnego ustawienia fazy sygnału wejściowego. Regulacja ta jest wykonywana jednorazowo w fabryce i nie wymaga potem już żadnych korekcji. Podobny potencjometr pełniący identyczną funkcję posiada przeważająca większość Whitesów. XLT jest detektorem samokalibrującym się. Sekwencja "Balancing..." wykonuje się po każdorazowej zmianie programu. Aby nie było zbyt smutno innym Whitesowcom powiem, że model 6000 też wykonuje na początku autokalibrację.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 16:42 
Specjalista
Specjalista

ok, temat wyjasniony i zamkniety, dzieki za rozwianie wszelkich watpliwosci

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 22:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wiem, że moje pytanie nie jest ściśle na temat ale dotyczy również wewnętrznej regulacji także jest z tematem związane.
Dlatego proszę kolegów o odpowiedź, może Mrand i Proscan coś w tej sprawie mogą napisać? Inne odpowiedzi oczywiście też jak najbardziej mile widziane.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]