Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 01:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tesoro - Kwestii kilka (Tejon i Cortes i inne)
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 21:29 
Specjalista
Specjalista

Korzystając z końca zimowych dni, które nie pozawalają za bardzo rozkoszować się zdobywaniem doświadczenia w terenie zapytam o wykrywacze Tesoro. Korzystałem z funkcji szukaj, oraz czytałem na forum odkrywcy jednak nic konkretnego z tego nie wynikło jak dla mnie. Więc mam kilka pytań:
-który z wykrywaczy Tesoro można zliczyć do najbardziej uniwersalnych a który najlepszy na drobnicę (czy słusznie myślę, że uniwersalny jest Tejon a na drobnicę i monety Cortes?)
-jakiej klasy są to wykrywacze (mam tu na myśli topowe ze stajni Tesoro)? Czy mogą konkurować z najlepszymi? (konkurować nie znaczy koniecznie ze wszystkimi wygrywać)
-gdzie te wykrywacze czują się najlepiej?

Wszystkie inne uwagi na ich temat mile widziane.

Wiem, że jest kilku użytkowników na forum, ich uwagi na temat Tesoro będą szczególnie przeze mnie cenione :)

Ich ogromnym plusem jest cena (nie dość, że przystępna to w Polsce nieznacznie tylko wyższa niż za granicą) i prostota obsługi (wnioskuję po gałkologii).
Czy dobrym pomysłem byłoby zakupienie takiego wykrywacza swojej lepszej połowie?

Z jednej strony widziałem opinie, że są rewelacyjne wprost, z drugiej, że jedynie przeciętne. Jak to z nimi jest?

Pozdrawiam serdczenie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 21:42 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Proponuje zapytać na PW Sapertoruna, on na pewno Ci pomoże. :1
Pozdrawiam
Dominss

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 21:58 
Specjalista
Specjalista

Wolałbym, żeby on wypowiedział się publicznie. Dzięki temu inni też będą mogli w przyszłości skorzystać z jego opinii o tych mało znanych (przynajmniej jeśli chodzi o polskie fora internetowe) wykrywaczach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 22:29 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Zgadza się - jest na forum kilku doświadczonych użytkowników, więc zaczekajmy na nich..
Ja powiem tylko tyle, że musiałbyś mieć spore zaufanie do poszukiwawczych umiejętności swojej dziewczyny żeby kupować jej te sprzęty ;)
To nie są wykrywacze dla początkujących i raczej szybko by Cię zaczęła nimi gonić po polu z frustracji :666 Zwłaszcza Tejonjest trudny, który teoretycznie nie jest wcale uniwersalny. Piszę "teoretycznie" bo przecież to wysoko-częstotliwościowiec, nastawiony więc głównie na drobny kolor.. Jednak w użyciu daje sobie radę w różnych sytuacjach.
To są profesjonalne sprzęty i Twojej dziewczynie poleciłbym raczej Cibolę (trzymając się Tesoro)..
Cortes z dwóch wymienionych jest bardziej "uniwersalny" i lepiej poradzi sobie z zaśmieconym terenem.
Reasumując - to niezłe sprzęty i we właściwych rękach potrafią wiele pokazać (zwłaszcza Tejon), ale nie dla okazjonalnego poszukiwacza..

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2006, 01:01 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam!

Napisz coś więcej VanWorden o Ciboli , bo strasznie mało info o tym wykrywaczu,
a polecasz go na każdym kroku :) Masz jakąś misje do wykonania, czy co? ;)
Tak poważnie, używałeś tego wykrywacza?
Jakie ma tryby pracy, zasięgi w terenie i skuteczność dysryminacji? Warto w nią
zainwestować?

Pozdrawiam!

Filozof

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2006, 01:41 

Witam!

Hmm.. No ktoś musi mówić coś dobrego bo wszyscy tylko sądzą, że najlepsze rzeczy muszą być albo bardzo drogie albo albo bardzo skomplikowane, tymczasem Cibola udowadnia, że wcale tak być nie musi.. Tesoro często ma przerost formy nad treścią, nigdy nie można im jednak odmówić tego, że dla moneciarzy potrafią czasem zrobić prawdziwe perełki :1
Ja nie używałem Ciboli, ale jest dużo opinii użytkowników którzy bardzo ją chwalą a już zwłaszcza cenię sobie opinię znajomego gościa z UK, który jest naprawdę niezależnym i uczciwym a przede wszystkim cholernie doświadczonym testerem - Garego..
Otóż Gary testował Cibolę na wszystkie możliwe sposoby, włącznie z testowaniem jej łeb w łeb z Tejonem, którego i ja miałem przyjemność posiadać i którego oceniłem bardzo dobrze.. Wszystkie jego testy wypadły bardzo pozytywnie (może mniej pozytywnie dla Tejona ;) ) i przyznał jej 10 na 10 :666 Cibola jest bardzo prostym sprzętem, lekkim i nie wymagającym żadnej filozofii (dlatego sugerowałem ją koleżance SIDA :skromny ), działającym na dość wysokiej częstotliwości.. Po podkręceniu dźwięku wiodącego, Gary uzyskiwał jeszcze lepsze rezultaty, więc na serio za te pieniądze jest to wykrywacz któremu warto się przyjrzeć.. Poniżej link do testu. Zwróć uwagę na zdjęcie pokazujące kawałek żelaza obok srebrnej monety. Cibola dawała czysty sygnał w odległości 1 cm od żelaza.. Oznacza to, że Tesoro czegoś się nauczyło i "otworzyło" nieco zasięg dyskryminacji żelaza, który w Tejonie pozostawiał wiele do życzenia..

http://www.garysdetecting.co.uk/tesoro.htm

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2006, 08:37 
Specjalista
Specjalista

Przeczytałem recenzje Garego i musze przyznać, że zrobiła na mnie wrażenie (jeśli chodzi o możliwości Ciboli oczywiście). Tan wykrywacz wygląda na bardzo sympatyczny. Prosty, bez zbędnych bajerów. Skoro jest dobry na kolorowa drobnice być może sprawdził by się na polskich plażach ( w teście miał bardzo dobre wyniki w ciężkich warunkach glebowych). Jego cena jest więcej niż zachęcająca. Ponieważ nie mam porównania ani doświadczenia w tych sprawach zastanawiam się gdzie jest jego miejsce wśród innych wykrywaczy? Bo w swojej kategorii cenowej nie ma zbyt wielu ciekawych konkurentów. Jeśli dobrze rozumiem to jest to wykrywacz o ponadprzeciętnych osiągach w lekkiej obudowie z prostą obsługą który nie posiada wyświetlacza i dzięki temu lokuje się poniżej takich sprzętów jak Wites Prizm V ale dorównuje im osiągami. Zastanawiam się czy jak przekręcić pokrętło dyskryminacji na all metal czy pomimo tego iż do innych celów służy ten wykrywacz, nadaje się choć w najmniejszy stopniu na jakieś żelastwo. Szkoda, że o takich wykrywaczach jak Tesoro tak mało mówi się na polskich forach. Wyglądają na naprawdę ciekawą alternatywę dla tych bardziej znanych i powszechnych :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2006, 10:50 
Pułkownik
Pułkownik

Witam Kolegów!
Powiem tak że na plaże dobry i wystarczający jest " silver",,Cibola na pewno jest głebsza i tak jak wspomniał VW dosć prosty w obsłudze(ma automatyczne strojenie gruntu) należy dodac że ma wiekszą cewke takze przeszukuje wieksza powierzchnie.Ja bym kupił Kobiecie silwera jesli ma chodzic okazjonalnie poniewaz nie jest tak zarłaczny(baterie),a obsługa(ustawienia),zasieg i dyskryminajca są super-za te pieniadze.
Pozdrawiam sapertorun.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2006, 11:31 

Witam!

Tu bym troszkę polemizował, bo moim zdaniem różnica w kasie jest niewielka a Cibola to jednak bardziej zaawansowany sprzęt i co najważniejsze, pracuje na wyższej częstotliwości, więc na kolorek w sam raz :1 W Ciboli w pewnych sytuacjach, można też zwiększyć zasięg sygnałem wiodącym, czego nie można zrobić w Silverze. Przecież to nie tylko o kobietę chodzi bo w razie awarii głównego wykrywacza czy zabrania ze sobą kumpla bez sprzętu, Cibola może stanowić bardzo adekwatne uzupełnienie arsenału.. Na stronie Tesoro stopień zużywalności baterii jest podany identyczny jak dla Silvera.. To akurat można łatwo rozwiązać parą dobrych akumulatorków. Na żelastwo też się nadaje.. Rozumiem też, że w obu sprzętach grunt jest ustawiony fabrycznie a nie dostrajalny, więc na plaży pewnie nieco lepiej by się spisywały sprzęty z manualnym strojeniem, ale nie można mieć wszystkiego za tę kasę:666

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2006, 12:01 
Generał Broni
Generał Broni

Witam,Cibole mam od października i fakt sprzecik jest wart swojej ceny,nie ukrywam ze zastanawiałem się długo i duży wpływ na decyzję miała korespondencja z VW (dzięki :piwo )i innymi uzytkownkami T.
ja jestem zadowolony i na pewno nie żałuje, w skrócie:zasięg dobry,dyskryminacja tez,mała waga,mozna spokojnie łazic cały dzień,dobra cena za nowy sprzęt,mały pobór prądu.Pierwszy wypad z tym wykrywaczem(doskonale pamietam :) ) to 17 monetek,garstka guzików i innych pierdół w ciagu 3h,z pola z którego praktycznie ZAWSZE przynosiłem 7-10 monetek.Mysle ze sprawny poszukiwacz,osłuchany ze sprzetem moze z tego wykrywacza wciągnać naprawde duzo
wady-mało "profesjonalny wygląd" ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lutego 2006, 18:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Chodziłem z poprzednikiem Ciboli - Conqiustadorem. Uważam, że na drobnicę to doskonały sprzęt. Nie trzeba pinpointu, gdyż doskonale namierza wykopane fanty. Przy obniżonej do minimum dyskryminacji spokojnie można szukać żelastwa. Przyznam, że ja osobiście nie mogłem się przyzwyczaić do trybu VCO i go nie używałem. Natomiast Cibola zapowiada się jeszcze ciekawiej - zwłaszcza zmiana częstotliwości może dobre efekty, także eksperymenty z ustawianiem progu sygnału wiodącego. Niestety, nie przeskoczy pewnego pułapu - brakuje strojenia do gruntu. Moim zdaniem jednak szkoda, że pozbawiono użytkownika wyboru i w Ciboli nie może korzystać (przełączyć na stałe, a nie ciągle przyciskać) słynnego VCO.
Pozdrawiam - Robert - ropri

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lutego 2006, 00:40 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Hmmm.... teraz widze Van Worden skąd takie a nie inne Twoje zdanie na temat Ciboli... A już myślałem że to jakaś głębsza sprawa ;)
Dzięki za konkretne info. :1
Panowie, macie może adresy sklepów z wykrywaczami Tesoro w Nowym Jorku?

Pozdrawiam,

Filozof

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lutego 2006, 01:47 

Witam!

Filozof - wypróbuj te linki ze stron Tesoro: http://www.tesoro.com/stateny.html

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lutego 2006, 13:32 
Plutonowy
Plutonowy

Witam

A jak się ma Cibola do Vaquero? Czy jest to po prostu Cibola z możliwością ręcznej kompensacji gruntu czy też inny zupełnie wykrywacz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lutego 2006, 14:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie używałem tego sprzętu. Różnice dotyczą właśnie strojenia do gruntu - kompensacji oraz częstotliwości - Vaquero ma niższą, czyli powinien,przynajmniej teoretycznie, być lepszy do poszukiwania militariów.Zapewne, dzięki ręcznemu ustawieniu, powinien mieć lepsze zasięgi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]