Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 11:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2003, 00:21 
Kapitan
Kapitan

Mam b.stary detektor opiszę go w skrócie: <BR>rączka z rury PCV w niej 8 baterii r14,pod to podczepiona skrzynka z elektronika i głosnikiem całosc na dwu nózkach ,dwa pokretła jedno do włączania i podgłaszania sygnału drugie podczas przekręcania zmienia sygnał od pojedyńczego pukania w głosniku do ciągłego piszczenia,cewka o średnicy 20 cm -koło zalane po obwodzie chyba żywicą .Czy ktoś z Was wg tego mało precyzyjnego opisu zidentyfikuje piszczałkę?Oraz do czego służy to drugie pokrętło do modulacji sygnału? <BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: kris dnia 2003-07-03 00:22 ]</font>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2003, 05:52 
Specjalista
Specjalista

Ech! łza się w oku kręci! <BR>Też kiedyś taki miałem. <BR>Kto go robił? Nie wiem. A to drugie pokrętło to do ustawiania progu czułości. Trzeba je ustawić tak by było słychać pojedyncze puknięcia. <BR>PZDR <BR>feeder

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2003, 08:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jast to wykrywacz PI najprawdopodobniej oparty na dokumentacji "Sandbanks" z 1979r,a przerobionej do naszych potrzeb i znany pod innymi nazwami. <BR>Jak napisał feeder pokrętłem tym ustawia się pojedyńcze stukania w słychwkach lub głośniku. Wtedy każde przyspieszenie stukań świadczy o obecności metalu pod cewką. W zalężności od wielkości metalu oraz głębokości zalegania przyspieszenie stukań może być nieznaczne lub przechodzić w jednostajny pisk <BR>Pozdrawiam <BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Elektronik dnia 2003-07-03 10:22 ]</font>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2003, 09:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Też mam wykrywacz PI, z doświadczenia wyczułem że zbyt szybkie przemiatanie cewką nad małym przedmiotem powoduje że wykrywacz nie zdąży zareagować, to znaczy zmienić częstotliwości. Trzeba sobie ustawić częstość puknięć wedle własnego uznania i poćwiczyć na monecie prędkość przemiatania. <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2003, 10:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Częstotliwosc pracy takiego wykrywacza to 66 Hz ,aprzykładowa częstotliwość dla VLF to 5000 Hz. Stąd wniosek, że im wolniej przemiata się wykrywaczem PI tym mniejsza szansa na pominięcie czegoś w gruncie. Moje początki to także PI, w miarę nabierania doświadczenia i powracania w te same miejsca zawsze znajdowywałem coś co kiedyś pominołem <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2003, 16:06 
Major
Major

Ja mam PI i jest tak jak pisze Netcom, jak się szybko przemiata to można cos pominąć. <BR>pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2003, 12:19 
Kapitan
Kapitan

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Quote:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> <BR>On 2003-07-03 09:56, Netcom napisał: <BR>Też mam wykrywacz PI, z doświadczenia wyczułem że zbyt szybkie przemiatanie cewką nad małym przedmiotem powoduje że wykrywacz nie zdąży zareagować, to znaczy zmienić częstotliwości. Trzeba sobie ustawić częstość puknięć wedle własnego uznania i poćwiczyć na monecie prędkość przemiatania. <BR> <BR> <BR></BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR><TR><TD><HR></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End --> <BR>Ale czy rozróżni się np. monetę od gwożdzia za pomocš słuchu?Bo ja nie mogę

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2003, 12:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No pewnie że nie odróżni. Ja akurat mam sprzet Nowaka w ktorym jest dioda dzieki ktorej odrozniam typowa monete od typowego gwozdzia, proste PI chyba nie maja takich bajerow. <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]