Teraz jest poniedziałek, 6 lipca 2026, 01:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ktoś z was ma x-terre30?
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 11:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

juz był mój post co do x-terry i muszkieterka. wczoraj gadałem z gosciem na wykopkach - polecił bym nie kupował detektora z bajerami typu - przyciski, wyświetlacz ( co jest w x-terrze) a lepiej wziąć prostote czyli potencjometry i przełaczniki ( co jest w muszkieterze)
podobno wykrywacze z potencjometrami(muszkieter) sa bardziej precyzyjne od tych z przyciskami(x-terra30) a te ostatnie podobno nie rozrózniają (przez swoja nadzwyczaj bajerową konstrukcje) złomu i kolorków i piszcza na wszystko.
i tu pytanie sezon juz trwa od jakiegoś czasu i na pewno ktoś juz obsługiwał x terre bardzo prosze o swoje opinie co do x-terry oraz muszkietera. moze ktos z was ma niezbite dowody na to ze jeden jest lepszy od drugiego bo jak patrze na x-terre to dałbynm za nią max 1000zł w czerwcu wybieram sie do wawy po detektor i musze rozwiać watpliwości

i jak w temacie . jak wrazenia z uzytkowania?

z góry dzieki za odpowiedź pozdrawiam

Ostatnio edytowano sobota, 15 kwietnia 2006, 10:00 przez hammerstein-słomek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2006, 14:36 
Specjalista
Specjalista

Ja osobiście o wiele bardziej wole potencjometry od guzików i ekraników stąd kupiłem Vaquero a nie coś innego. Charakterystyki pracy wykrywaczy analogowych i sterowanych procesorowo się różnią, nie mniej to wszystko jest kwestia gustu. Jedni wolą przyciski o procesor, inni analog i potencjometry. W mojej skromnej opinii osadzanie co jest lepsze i to jeszcze w taki kategoryczny sposób jest gruba przesadą. W czołówce najlepszych detektorów na świecie nie brakuje takich z guziczkami i procesorami (takich jak XLT, DFX czy Explorer II) i ludzie są na ogół bardzo z nich zadowoleni. Ale są też świetne wykrywacze z potencjometrami. Nie ma jednej prostej reguły, że jak potencjometr to ok., a jak klawisze to jest do niczego.

Nie powinieneś dopatrywać się wskazówek co do wyboru wykrywacza gdzie ich nie ma. Wybór wykrywacza to wypadkowa bardzo wielu czynników jak: preferowany rodzaj poszukiwań, cena, waga wykrywacza, prostota obsługi, trwałość, solidna budowa. Dla osoby drobnej priorytetem będzie niska waga, dla wielkiego chłopa nie będzie to już miało większego znaczenia więc skupi się na czymś innym. Jednym słowem dla każdego coś miłego. Mamy możliwość wyboru i o to nam przecież chodzi.

Co do opinii o x-terra: jest to z pewnością wykrywacz dla raczej początkującego poszukiwacza (zwłaszcza x30, a nawet x50) i to właśnie to o nim najwięcej mówi. Innym słowem to jego miejsce na rynku i grupa odbiorców do której jest kierowany decyduje o jego właściwościach, a to, że ma guziczki i ekranik to akurat przypadek, nie mający bezpośredniego związku ze sprawą.

Podsumowując – jeśli chcesz podjąć decyzję skup się na innych cechach wykrywacza, niż guziczki/potencjometry, chyba, że masz osobista preferencje do któregoś z rozwiązań, nie wiąż tego w bezpośredni sposób z jakością wykrywacza, bo nie to decyduje o jego dziłaniu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: czy ta x-terra to czasem nie przesada?
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 11:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

własnie tak zwane ,,padaczki'' z pokretłami nie rozrózniają kolorków

według mnie to przesada,jest 22 wiek
pokretła-potencjonometry sie psują,wpada do nich piasek,ziemia,woda
a po drugie w jaki sposób niby chcesz rozroznic metal nie mając wyswietlacza-no chyba ze jestes wrózką-to wtedy w ogóle nie jest ci potrzebny wykrywacz :)

teraz kazdy nowy wykrywacz bedzie miał dotykową klawiature (jak explorer i xlt ,seria x-terra itp)
mój wykrywacz-xlt e-series jest w pełni cyfrowy i jest super-takie inne piszczałki nie mają podjazdu (bez wyswietlaczy z pokretłami :)
a to,ze te z bajerami nie łapią kolorków-to juz przegiecie :jump są w stanie rozroznic 10 groszy od 20 w 98%

twój kolega jest troche do tyłu w temacie :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 13:49 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Smerfik - cierpisz na ADHD :hmmm ?
Uspokój się i nie pleć bzdur, nie nabijaj postów bo złamię świętą zasadę nie dawania karteczek :polbie

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: czy ta x-terra to czasem nie przesada?
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 14:26 
Moderator
Moderator

smerfik napisał(a):
według mnie to przesada,jest 22 wiek

I wszystko jasne, za 100 lat dogonimy smerfika i technologię stosowaną w Jego czasach (my mamy wykrywacze na parę) :jump :jump :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 14:41 
Major
Major

Oj smerfie, smerfie przesadziłeś mówiąc:

"mój wykrywacz-xlt e-series jest w pełni cyfrowy "

Otóż wcale nie jest w pełni cyfrowy. Znacząca jego część, decydująca o świetnych właściwościach jest jak najbardziej ANALOGOWA! Właśnie mądre połączenia nowoczesności i tracycji dają takie świetne rezulaty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 18:26 
Pułkownik
Pułkownik

Smerfik piszac cyfrowy mial na mysli to ze musie cyferki wyswietlaja.
A swoja droga to jak w XLT odrozniesz monete 10 gr od 20 gr.??
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 kwietnia 2006, 19:30 
Major
Major

Po ewentualnym wykopaniu :) Prawdziwym problemem jest jednak odróżnianie monety 1gr i 5zł. Nieraz się zastanawiałem, przypadek to czy perfidna złośliwość. Na wszelki wypadek powiększyłem w swoim scopie dziurki do 17mm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 kwietnia 2006, 15:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja nie jestem wróżką a potrafię odróżnić po sygnale co mam pod cewką tzn. (moneta lub nakrętka , Folia albo guzik - identycznie jak w XLT który jak się nim bawiłem pokazywał na ślicznym wyświetlaczu moneta lub zawleczka od puszki po piwie :) . Używam teraz wykrywki bez wyświetlacza i co mnie naprawdę wkurza to brak skalowalnego wskaźnika baterii muszę ryć nacięcia na sztycy ;) .
Nie ma idealnych wykrywaczy - A SZKODA :(

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 00:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no chłopaki juz nie komentujcie postów smerfika tylko prosze o konkretne odpowiedzi. jest wogle ktos na tym forum kto chodził z x30 albo x30 i muszkieterkiem??? dodam ze przy zakupie nie ważna jest dla mnie waga detektora (troche siły mam) jeszcze prosze o wyjaśnienie czy jest jakaś różnica miedzy technologia VLF i V-Flex? widze ze ,,przeciwko,, x30 jest tylko SiD
LUDZIE POMÓŻCIE!!!!

pozdrooffki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 01:04 

Witam!

Na forum Proscana jest fajny opis jego pierwszych wrażeń z X-terrami.. Jest też o V-flexie.. Polecam :1
Od siebie dodam, że Muszkieter jest "poważniejszym" wykrywaczem niż X-30 a co za tym idzie bardziej skutecznym (we właściwych, silnych rękach ma się rozumieć :666 ).. Minelab trochę sam się zakręcił z tymi detektorami - przez lata wmawiali ludziom, że najlepsze to tylko wieloczęstotliwościowce a teraz cała para idzie w jedno-częstotliwościowe X-terry, które zaopatrzono w sondy o różnych częstotliwościach :drap Niby podejście ciekawe, ale jak się zacznie liczyć koszt dodatkowych cewek i ich małą dostępność (bo gdzie np. małe cewki na smieci albo większe?) to już zaczyna głowa boleć :zb

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 09:13 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Van a moglbys rozwinac ten skrot przypadlosci ADHD?? :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 09:34 
Weteran
Weteran

tyfus napisał(a):
Van a moglbys rozwinac ten skrot przypadlosci ADHD?? :jump

ADHD {Attention Deficit Hyperactivity Disorder} czyli Zespół nadpobudliwości psychoruchowej, określany w literaturze jako zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi lub zaburzenia hiperkinetyczne, jest to grupa zaburzeń charakteryzujących się wczesnym początkiem (zazwyczaj w pierwszych pięciu latach życia), brakiem wytrwałości w realizacji zadań wymagających zaangażowania poznawczego, tendencją do przechodzenia od jednej aktywności do drugiej bez ukończenia żadnej z nich oraz zdezorganizowaną, słabo kontrolowaną nadmierną aktywnością. (ICD-10 Międzynarodowa Klasyfikacja Chorób, Urazów i Przyczyn Zgonów)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 09:46 
Specjalista
Specjalista

Skąd ten pomysł, że ja jestem przeciwko Xterra? Nic takiego nie napisałem. Trzeba tylko nazwać rzeczy po imieniu. Xterra jest modelem raczej dla początkujących, bardziej niż tańszy Muszkieterem :) Nawet Van to napisał. Nigdzie nie pisałem, że Xterra jest do bani i do niczego się nie nadaje. To lekki wykrywacz z założenia prosty w obsłudze który z pewnością znajdzie swoje grono odbiorców (np. początkujące kobiety w naszym hobby – ze względu na wagę i obsługę, albo inni początkujący).

Polskie rozwinięcie skrótu ADHD - nadpobudliwość psychoruchowa z deficytem uwagi. Od razu zaznaczam, że w polskiej klasyfikacji nie funkcjonuje nazwa ADHD aczkolwiek przyjęła się bardzo mocno, więc czasami jest stosowana. Na ADHD choruje znacznie więcej chłopców niż dziewczynek i ogółem 3 - 5 % dzieci. Jest to nieuleczalne schorzenie i żyje się z nim do końca, choć niewiele osób o tym wie (tak samo jak dysleksja rozwojowa). Źródłem nadpobudliwości dzieci jest niewystarczające pobudzenie ich mózgów przez bodźce, w związku z czym dzieci same pracują nad intensywniejszym dostarczaniem bodźców do swoich mózgów cały czas poruszając się i wykonując mnóstwo czynności bez zastanowienia. Gdy dziecku choremu na ADHD podać lek uspokajający staje się jeszcze bardziej pobudzone, stąd zapobiegawczo podaje się leki na bazie kokainy, które na czas działania uspokajają dziecko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 16:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Kilka razy udało mi się szukać z X-Terrą 50 z cewką 7,5 kHz.
Raz porównawczo z White'sem 6000 Pro XL, sprawdzaliśmy te same sygnały. Kolega ma 6000 od kilku lat, ja byłem z X-Terrą pierwszy raz.
Szukaliśmy monet na trybach dynamicznych.
Zasięgi generalnie podobne, przy kilku sygnałach X-Terra była nieco głębsza (chociaż ma mniejszą cewkę).
White's jest dobrze wyważonym wykrywaczem, jednak X-Terra jest wyraźnie lżejsza.
Przy porównaniu X-Terra pokazała jeszcze inne zalety.
Do większej głębokości pokazuje lepszą identyfikację niż White's.
Nie wymaga tak szybkiego przemiatania jak White's. W dość dużym zakresie prędkości przemiatania sondą zachowuje te same parametry.
Bardzo precyzyjny jest pinpoint.
Bawiłem się dostrajaniem do gruntu. Daje dość szeroką skalę - 0-20 punktów, ciekawe jest to, że na wyświetlaczu widać na jakim poziomie wykrywacz się dostraja. W gruncie widać wyraźnie różnice w głebokości wykrywania, jeżeli wykrywacz jest właściwie dostrojony lub nie.

W innym miejscu, całkowicie przeszukanym (wiele różnych detektorów) z dużą ilością śmieci żelaznych (przy jednym przemieceniu 2-5 sygnałów od żelaza, gdzie wykrywacze się wyciszają od poziomu dźwięku wiodącego) szukaliśmy z cewką 7,5 kHz i przez 1,5 godziny nic. Po założeniu cewki 18,75 kHz co krok wykrywany był drobny kolorek.
Różnice szokujące.

Teraz zacząłem testować X-Terrę 70. Pierwsze wrażenia są imponujące...
Ten wykrywacz daje jednak tak dużo możliwości, że wymaga testów w wielu różnych glebach jeżeli chodzi o mineralizację, przy cewkach o różnych częstotliwościach (Minelab zaczął już produkować do X-Terr cewki 10" na 3 kHz, 7,5 kHz i 18,75 kHz - cewkę DD 10 cali będziemy testować w przyszłym tygodniu).

Pozdrawiam,
Grzechutor

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]