Teraz jest niedziela, 5 lipca 2026, 22:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Metalurgia monet a dyskryminacja (ACE)
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 20:58 
Chorąży
Chorąży

Witam!
Z góry przepraszam za (być może) laickie pytania, ale...

Chodząc sobie czasem po polach i lasach zastanawiam się nad jedną rzeczą.
Otóż; wiadomo jest, że w wykrywkach można "powycinać" polmosy, alu. folię, itd., ale czy przy okazji nie wytnie się też jakiś monet?

Ze skromnego doświadczenia wiem, że folie aluminiowe (np. od papierosów) dają mi taki sam sygnał jak np. 20 gr z PRLu więc "wycięcie" tego obszaru nie jest wielkim wyrzeczeniem.

I oto rodzi się moje pytanie: Czy np. średniowieczna moneta daje taki sam sygnał jak PRLowskie 20 zł? Wiem, że najlepiej sprawdzić to pod cewką mając do dyspozycji te monety, ale niestety nie posiadam tych "starych".
Czy skład chemiczny monet na przestrzeni wieków zmienił się mocno?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 22:05 
Sierżant
Sierżant

sygnał jest zależny także od rodzaju metalu, nie tylko od kształtu. Wycinając korki, "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! stracisz niejedną monetkę, dlatego ja wycinam tylko żelazo(jeśli nastawiam się na monetki) i kopię wszystkie sygnały. Pozdro!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 22:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Na dzisiejszej wyprawie doszedłem do wniosku, że wycinanie żelaza na stałe (niezaleznie na co jestesmy nastawieni) jest bez sensu. Wyjaśnie to moze na przykładzie. Postanowiłem, że podczas dzisiejszej wyprawy bede szukał (ace 250) z wyciętymi trzema kwadratami od lewej strony skali (wycięte przedmioty żelazne, folia). W pewnym momencie dostałem "kolorkowy" sygnał, zacząłem kopać, po chwili sygnału nie było w dołku wiec zaczałem przeszukiwać urobek..okazało się, ze w urobku równiez nic nie ma (ciagle przy tych samych ustawieniach tzn. wyciętych trzech kwadratach z lewej). Lekko mnie to wqur..ło, bo nie lubie kretów ze złotymi zębami, które bawią sie ze mną w chowanego. Po chwili zastanowienia odblokowałem całą skalę i okazało się, ze w urobku jest przedmiot ale nie kolorowy lecz żelany. Dośc często zdarza się, że mały przedmiot żelazny przy pewnym specyficznym jego położeniu w gruncie daje sygnał jak kolor, duży przedmiot żelazny niezaleznie od ustawienia w glebie to pewny kolor. Tak więc, żeby nie denerwowac się podczas wykopywania koloru namierzonego przy obciętej skali, podczas przeszukiwania urobku przełaczam się na "all metal". Nie wiem jak wyglada to w innych, bardziej zaawansowanych technicznie wykrywaczach, ale w ace250 wycinanie czegokolwiek ze środka skali (np segmentu, który aktywuje się gdy pod cewką jest folia) chyba nie ma najmniejszego sensu, ponieważ moim zdaniem skala jest zbyt zagęszczona i przy okazji wycinania folii możemy pozbyć się możliwości namierzenia innych ciekawych fantów.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 23:16 
Porucznik
Porucznik

kopie dużo na plaży, dobrze zrośnięty (zmineralizowany) z gruntem stary kapsel stalowy da taki sam sygnał jak kolor. Ten sam kapsel ale nowy na powierzchni nie jest widziany przez wykrywacz.

Dyskryminacja raczej zgaduje co jest w gruncie niż faktycznie to rozpoznaje.

stąd obcinanie czegokolwiek kolorowego przy szukaniu monet troche się z celem mija. Lepiej ustawić dyskryminacje tak by pomijać małą stalową drobnice. Duży przedmiot stalowy i tak zawyje specyficznie inaczej niż kolor. Kwestia osłuchania z wykrywką. Troche to kłopotliwe bo każdy sygnał trzeba chwile "omiatać" wykrywką aby upewnić sie czy to kolor czy stal, ale to bezpieczniejsze niż ustawianie wyżej dyskryminacji bo pewne rzeczy można wtedy ominąć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 23:16 
Chorąży
Chorąży

Bogdans:

No OK, ale znalazłeś jakąś monetę, która daje sygnały w tych czterech polach po lewej? No bo jeśli nie, to po co włączać "all metal"? No chyba, że szukasz też innych fantów.

Ja po kilkudziesięciu sygnałach z papierosów i polmosów powycinałem je, skala dyskryminacji wygląda dosyć "szczerbato", ale nie muszę się schylac co chwilę i klnąć na rozpity naród ;) ...ale właśnie, co tracę?

Jeśli masz jakieś starsze monetki zrób test i spróbuj powycinać co nieco. W końcu do czegoś jest ta dyskryminacja...

Chodzi mi o jasne stwierdzenie np., że nie ma sensu wycinać folii czy polmosów bo dają taki sam sygnał jak np. boratynka, czy jakiś tam szeląg lub krzyżak.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 23:33 
Specjalista
Specjalista

Jak to już Mrand napisał na tym forum, nie ma stałych dobrych nastaw dyskryminacji. Ogólna zasada jest taka, że dyskryminacja powinna być jak najmniejsza ale nie utrudniała poszukiwania w bardzo zaśmieconym terenie. Innymi słowy, jak wychodzisz w czyste miejsce, gdzie śmieci są rzadkością, schodzisz z dyskryminacja jak się da najniżej, można trafić coś ciekawego, niska dyskryminacja, ogólnie mówiąc, również dobrze wpływa na zasięg wykrywacza.
Oczywiście, gdy wchodzimy na maksymalnie zaśmiecony teren, gdzie na metrze kwadratowym znajduje się 100 zardzewiałych gwoździ praktycznie nie da się szukać bez dyskryminacji, bo prędzej padniesz na twarz od kopania niż znajdziesz coś wartościowego, tym sposobem nawet jeżeli dyskryminacja wytnie jakiś ciekawy fant to i tak znajdziesz więcej wartościowych rzeczy niż dyskryminacji nie stosując, ze względu na ograniczona ilość kopanych śmieci.

Prosty wniosek jest taki, że jeśli nie znasz terenu, powinieneś zaczynać z nisko ustawioną dyskryminacją i stopniowo zwiększać ją gdy znajdujesz dużo ciągle takich samych śmieci.

Poza tym inne wzorce dyskryminacji spisują się inaczej w różnych rejonach kraju i przy rożnym rodzaju poszukiwań. Stąd najlepiej samemu odchodzić do najlepszych ustawień.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 kwietnia 2006, 23:37 
Specjalista
Specjalista

bogdans napisał(a):
Dośc często zdarza się, że mały przedmiot żelazny przy pewnym specyficznym jego położeniu w gruncie daje sygnał jak kolor, duży przedmiot żelazny niezaleznie od ustawienia w glebie to pewny kolor.

Nie zupelnie.
Kwestia dyskryminacji zelaza w ACE jest niestety oplakana :( Nie da sie bowiem wyciac malego zelaza, zostawiajac wieksze. Mianowicie wycinajac tylko pierwsza kreske od lewej mozesz zapomniec o wykopaniu bagnetu czy karabinu.
Duzy przedmiot zelazny nie jest pewnym kolorem( karabin, bagnet np bedzie sygnalem "zelaznym" ). Gruby lub duzy powierzchniowo przedmiot zelazny ( kula armatnia, gruby odlamek, lopata lub znak drogowy : ) ) bedzie kolorem.
ACE wiec kiepsko nadaje sie na militarke.
bogdans napisał(a):
wycinanie czegokolwiek ze środka skali (np segmentu, który aktywuje się gdy pod cewką jest folia) chyba nie ma najmniejszego sensu, ponieważ moim zdaniem skala jest zbyt zagęszczona i przy okazji wycinania folii możemy pozbyć się możliwości namierzenia innych ciekawych fantów.
bogdans

Pokop w bieszczadach nie wycinajac ze srodka skali lusek a zrazisz sie do hobby :) Kopiac polskie monety na plazy spokojnie mozna sobie sporo wyciac ze srodka....ylko ze w tym wypadku zapomnij o lancuszkach i pierscionkach :) :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 00:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
Po chwili zastanowienia odblokowałem całą skalę i okazało się, ze w urobku jest przedmiot ale nie kolorowy lecz żelany.

Bogdan - a od czego masz przycisk Pinpoint !? Extra za niego zapłaciłeś, więc warto go używać, choćby z tego powodu. Przy namierzaniu nie ma dyskryminacji.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 08:33 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Ja ostatnio pomykam z uboższym co prawda ACE150 ale sytuacja jest taka, że chodząc na jewlery wykopuję tylko kolorki a do szału doprowadzają mnie kawałki pierścieni wiodących dający piekny monetkowy sygnał - trochę porażka. Rzeczywiście kilka razy zdarzyło mi się, że mając prosty sygnał (nie gong) po kpaniu sygał albo zanikał albo cały czas się przemieszczał i po pewnym czasie po przejściu na all metal okazywało się, że to jakaś maluteńka pierdóła żelazna. Zastanawiam się właśnie jakie wskazania będą przy jakimś większym fancie żelaznym 9dwa razy wykopałem spory odłamek ze wskazaniem na kolorek).
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 09:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Wydaje mi się, że faktycznie metoda którą stosuje Kopi jest dobra na teren zaśmiecony, gdzie sygnały pojawiają się co chwilkę (czasami nawet nałożonych jest kilka jeden na drugi, co objawia się szybkim przeskokiem wskaźnika po całej skali i jest bardzo denerwujące). Wycięcie skali od lewej "uspokaja" wskazania i pozwala precyzyjniej namierzyć ten najbardziej konkretny sygnał. Co do używania pinpointu to jestem jak najbardziej za i go regularnie stosuję. Jednakże w terenie zaśmieconym często brakuje czystego terenu przy kopanym dołku do zrzucania urobku,a przeszukiwanie go od razu pinpointem (który z tego co wiem ma większy zasięg) może spowodować, że zamiast wykopanego już fanta namierzymy coś nowego znajdującego się jeszcze w nieruszonej ziemi pod urobkiem. Dlatego urobek przeszukuję w trybie normalnym i jak mniej więcj namierzę w której części urobku jest fant dopiero porzełaczam się na pinpoint. Potem tylko kilka machnięć garścią z glebą przed cewką i fant jest wyłuskany.

pozdrawiam
bogdans

PS.

Szary Wilk napisał:
Cytuj:
Kwestia dyskryminacji zelaza w ACE jest niestety oplakana Nie da sie bowiem wyciac malego zelaza, zostawiajac wieksze. Mianowicie wycinajac tylko pierwsza kreske od lewej mozesz zapomniec o wykopaniu bagnetu czy karabinu.
Duzy przedmiot zelazny nie jest pewnym kolorem( karabin, bagnet np bedzie sygnalem "zelaznym" ). Gruby lub duzy powierzchniowo przedmiot zelazny ( kula armatnia, gruby odlamek, lopata lub znak drogowy : ) ) bedzie kolorem.
ACE wiec kiepsko nadaje sie na militarke.

Jak to wygląda w bardziej zaawansowanych technicznie wykrywaczach? Czy można w nich wyciąć małe żelazo zostawiająć duże? Czy skala identyfikacji przedmiotów jest na tyle szeroka, że można jednoznacznie ocenić, że pod cewką jest np. folia, kapsel i zakres ten wyciąć do dalszych poszukiwań bez obawy, że przy okazji wytnie się coś ciekawego o zbliżonej do folii charakterystyce? I ostatnie pytanie:który z wykrywaczy mających takie możliwości jest najtańszy? :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 16:42 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A wracając do pierwszego pytania odpowiem tak, wycinając w ACE aluminium wycinasz srebrne monety, a nawet złote, że o biżuterii która ma różne kształty nawet nie wspomnę. Co do miedziaków zawsze dają piękne wysokie dzwięki, i wykrywacz je łapie z przyzwoitej odległości. Wczoraj na moim monetkowym polu ( drzewiej była tam karczma) szukałem XLT, trafiłem na sygnał identyczny jak pulltab, wskazanie VDI +32 słupki nierówne i rozrzucone po skali. Po wykopaniu okazało się że to przepiękny trojak Zygmunta III. Sygnał był słaby bo to cienka srebrna monetka. Szukając na plaży na 90% bym się po to nie schylił, ale na tym polu wychodzą same starocie. Najważniejsza sprawa w poszukiwaniach to wiedzieć czego się szuka, i można się spodziewać w danym miejscu. Nie wybiera się pól przypadkowo bo w większości człowiek się uwali jak zwierz, i przez cały dzień znajdzie ze 3 monety w tym 2 peerele. Jak ktoś wchodzi do lasu i się nastawia na poszukiwanie zarówno starych monet, jak i militarki to g... znajdzie, bo nie jest wstanie wykopać wszystkich sygnałów, a w lesie prawdopodobieństo że to jest moneta a nie łuska wynosi 1:1000. Z fantami jest jak z grzybami, trzeba znaleźć dobre miejsce ( w papierach, bądź przekaz ustny), i ustawić wykrywacz na nasze "grzybki".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 18:28 
Specjalista
Specjalista

Posiadam
Ace 150

i sprawa generalnie wyglada tak:

Jak głeboko to monetka potrafi udawać ?"żelazo"? Dziwne ale sie zdarza...

Na niklu trafia się folia ale i polskie monetki np 50 gr - wspólczesne

Pull tab to pull taby ale na tym wskaźniku występują monety mosiężne - od pfennigów przez greschle i greutzery, co ciekawe pierscionki też ;) i polskie monetki.

Rings - ciekawe pierscieni niet ale obręcze stalowe identyfikuje ładnie i trafnie - wsazuje prawie bezbłędnie no i łuski kb. jak "rings" to w 90% przypadków łuska.

Coin - monety rzadko, "złote dukaty" z polmosu zawsze i puszki po piwie, no i hindenburgi srebrne ;)
Jesli ktoś nauczy się tego na pamięć to w 70% identyfikacja bywa udana. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 21:00 
Chorąży
Chorąży

Bohun, Kokodzambo - dzięki, właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło.

W najbliższy, świąteczny weekend ruszam na pola - zobaczymy co wyjdzie.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]