Cytuj:
1) Przestrojenie lekko na sygnał pozytywny (wzmacniający się przy zbliżaniu cewki do gruntu) daje podobno lepsze efekty na kolorową bardzo mała drobnicę. Czy ktoś ma szersze doświadczenia w tej kwestii? Ile przestrajać? Czy efekty są wyraźnie zauważalne? Kiedy z tego korzystać a kiedy nie?
Cytuj:
..(choć zauważyłem, ze lepiej jak grunt przy zblizaniu powoduje lekki zanik sygnału niż jego wzrost)...
Cytuj:
...to co poruszyłeś o podkręceniu gruntu celem złapania lepszej czułości na drobnicy to bzdura...
nie chcę być niegrzeczny ale sam sobie przeczysz, chociaż zmierzasz we właściwym kierunku :skromny
Cytuj:
...2) Co robić kiedy nie można złapać tego "nie zmieniającego się&" sygnału? Czasami na specyficznym gruncie sygnał jest jednocześnie pozytywny i negatywny...
trochę przefilozofowałeś. wynika to raczej z nieliniowej charakterystyki cewki/wykrywacza - na przykład w przy zmianie odległości (przykładowo) z 15cm na 5cm grunt zachowuje się "pozytywnie" a przy zmianie z 5cm na 2cm "negatywnie" (albo odwrotnie). trzeba wykrywacz nastroić tak żeby nie było zmiany sygnału progowego (a tym samym fałszywych sygnałów) w tym zakresie wysokości z którego rzeczywiście korzystasz.
ponieważ Ty lubisz wyzwania intelektualne oczywiście powiesz mi że ty korzystasz z zakresu od 7cm do 3cm i zapytasz co wtedy? na co ja Tobie odpowiem pogodzić się albo zmienić zakres wysokości.