Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 01:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: polskie wykrywki
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2003, 09:45 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Obserwuję sobie od dłuższego czasu posty dotyczące polskich piszczałek i dochodzę do wniosku, że zaistniała dziwna sytuacja: nie ma polskich wykrywaczy przeciętnych - są albo skrajnie dobre albo skrajnie złe a jedyny słuszny zakup to wykrywacz zachodni. Ja łażę od jakiegoś czasu z wykrywką uznaną przez kopaczy za szajs do kwadratu a w moim przekonaniu wcale nie jest taka zła - trzeba tylko nauczyć się z nią obchodzić a to rzeczywiście wymaga cierpliwości. Wcześniej miałem sprzęt VLF prod. czechosłowackiej więc mam porównanie. Wyłapuję z gleby "militarną" (monetki i inne tego typu rzeczy oddaję kumplom bo mnie to nie interesuje) drobnicę i większe fanty więc zakupiona za w sumie niezbyt duże pieniądze wykrywka się spełnia - wiadomo nie porówuję jej z wykrywaczami za kilka patyków bo to nie ta klasa sprzętu - w porównaniu do innych polskich wykrywek jest w sumie OK. Myślę, że kłótnie dotyczące wykrywek toczące się w formie pyskówek polegających na totalnym wychwalaniu albo dyskredytowaniu wykrywaczy nie mają sensu, bo każda piszczałka ma swoich przeciwników i zwoleników. Szkoda, że nie ma jakiejś stronki która miała by totalnie niezależne testy piszczałek z podziałem na zasięg i kasę jaką trzeba za nią wybulić.

Pozdrownienia, Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2003, 18:05 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kolego Kopi, a gdzie Ty zauwazyłes te pyskówki? Zasadą, która jast niezmienna od wieków jest to, że "każda sójka swój ogonek chwali". Póki chwali i nie przekracza to granic przyzwoitości, to chyba nie ma w tym nic złego? Sam napisałeś, że chodzisz z prostą wykrywką i dobrze sobie radzisz, więc dlaczego z drugiej strony twierdzisz, że tylko sprzęt zachodni jest ok? Nie zawsze to co się świeci jest złotem.

Kazdy wykrywacz trzeba po prostu "ujeździć" i nie zawsze to co ma super bajery jest rewelacją.

Pozdrawiam

Inka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2003, 22:09 
Plutonowy
Plutonowy

Może odbiegam od tematu ale zacytuję przypadkowo napotkanego tego roku "tubylca" :
"a panie tam pod temi kamieniami to dzieciaki jakieś stare pieniądze wygrzebywali, te mądrzejsze z Brańska to do domu pozabierali a nasze to do rzeki powrzucali"
Była tam kiedyś karczma i byłem pewien że coś trafię w tym miejscu, ale kilka godzin poszukiwań bez efektu a 20 lat wcześniej wystarczył tylko patyk.
Wniosek nasuwa się sam. Inna jednak jest sytuacja gdy na tym samym polu i w tym samym czasie stanie dwóch poszukiwaczy ze sprzętem różniącym się znacznie klasą (ceną również).
Pozdrawiam
Kiers

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 07:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No może na tym forum nie ma pyskówek ale na innych to nieraz aż się nie chce czytać! Ktoś kto jest początkujący w temacie kopania po przeczytaniu postów poleci po Tesoro albo Whites'a.
Pozdrowienia
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2003, 11:36 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Kopi napisał(a):
Ktoś kto jest początkujący w temacie kopania po przeczytaniu postów poleci po Tesoro albo Whites'a.

No i co w tym zlego? Jesli kogos stac, niech kupuje!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2003, 01:55 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Niektóre polskie produkcje też kosztują sporo kasy... więc może jednak pozostać przy jakichś dobrych darmowych projektach... podejrzewam że wynajęcie kolesia który zna się na elektronice i zrobi nam dobry wykrywacz w/g przyzwoitego projektu wyjdzie sporo taniej niż kupowanie czegoś markowego albo od kogoś kto robi to za dużą kasę (bo niby się na tym zna)... zresztą przy dobrym wykonaniu własny sprzęt nie będzie dużo odbiegał jakością od sklepowego a będzie sporo tańszy i przynajmniej z dożywotnią gwarancją producenta :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]