Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 12:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: częstotliwość kHz.
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 08:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

czy ktoś moze mi wyjaśnic, które wykrywacze są lepsze pod względem częstotliwości te które mają mało czy dużo kHz. Dodam że głównie mi chodzi o poszukiwanie monet.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 09:12 
Podporucznik
Podporucznik

z tego co zaobserwowałem to wykrywacze z niską częstotliwością (VLF) dedykowane są do monet (drobnica) a co za tym idzie te z wyższą lepiej radzą sobie z większymi znaleźiskami - to tak na mój chłospki rozum ale powinieneś poczekac jeszcze na opinie któregoś kwatermastera by mieć pewnośc czy tak faktycznie jest bo mogą to być tylko moje spekulacje :)

pozdr.warwick

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 09:27 
Specjalista
Specjalista

Najogólniej mówiąc: im wyższa częstotliwość tym wykrywacz jest bardziej czuły na drobiazgi, ale jego sygnał jest bardziej tłumiony przez grunt, i odwrotnie, im niższa częstotliwość tym wykrywacz głębiej łapie duże przedmioty a jego sygnał jest mniej tłumiony przez grunt. Ogólne tendencje na rynku pokazują, że sporo producentów idzie w kierunku wyższej częstotliwości, jeśli chodzi o wykrywacze na monetki. Jest jeszcze możliwość zastosowania wielu częstotliwości. Wiele częstotliwości mają następujące wykrywacze: Sovereign Elite, Sovereign GT ( w zakresie od1,5 kHz do 25,5 kHz ) oraz Quattro MP i Explorer II (w zakresie od 1,5 kHz do 100 kHz ). Xterra ma możliwość zastosowanie różnych częstotliwości poprzez zmianę cewek, tak, więc mając jeden wykrywacz i dwie cewki to jest tak jak byś miał dwa wykrywacze o różnych częstotliwościach (7,5 kHz i 18,75 kHz).

Ja bym natomiast dobierał wykrywacz nie według częstotliwości tylko zdrowego rozsądku, preferencji osobistych w wygodzie i obsłudze wykrywacza oraz pod teren, na którym bym miał szukać (plaża, pola etc.)

Zakupienie dowolnego wykrywacza o danej częstotliwości teoretycznie najlepszej do jakiegoś zastosowania nie gwarantuje jeszcze sukcesów. Powiedz więcej czego konkretnie chcesz szukać i gdzie to może uda się coś trafniej poardzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 09:29 
Specjalista
Specjalista

warwick - jest na odwrót niż piszesz, ale każdemu się mogło pomylić ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 10:25 
Podporucznik
Podporucznik

ahaaaaaa.... to teraz mi się wszystko rozjaśniło :D
przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam :piwo
warwick

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 12:17 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Do postu Sida dodam, że na monetki najlepiej sprawdzają się wykrywacze działające na częstotliwości od 6kHz do 15kHz.. Przy czym za najbardziej "uniwersalną" częstotliwość jest uważane 7kHz.. Te sprzęty które działają na wyzszych częstotliwościach (ale do 15kHz) są z reguły nieco mniej stabilne, choć są wyjątki, np. dobrymi moenetkowcami są Tesoro Cibola i Vaquero..

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]