Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 09:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czuję niedosyt... co dalej po ACE 250?
PostNapisane: środa, 17 maja 2006, 17:58 
Chorąży
Chorąży

Witam!

Dziś sporo czasu tu spędziłem na szukaniu nowej opcji dla mnie, ale jakoś nie mogę nic wybrać.
Oczywiście interesują mnie tylko monetki.

Jeszcze rano byłem przekonany o słuszności zakupu kolejnego Garretta z wyższej półki (wyświetlacz LCD, przyciski itd), ale chyba już nie jest mi to potrzebe do szczęścia.

Nie wiem jak w "wyższch" modelach Garretta, ale w moim brakuje mi możliwości wsłuchiwania się w słabsze sygnały (głębiej zalegające monetki). W ACE sygnał jest lub go nie ma, więc nie ma w zasadzie słabszych czy mocniejszych sygnałów. To taki trochę "idioten foto aparat", choć muszę przyznać, że monetek trochę znalazłem... szczególnie jak przesiadłem się na niego z... Dukata :n Porównanie jak ze starej syrenki do nowego Polo ;)

No ale właśnie - chodzi głównie o zasięgi i dobrą dyskryminację na monetki. Rozważałem już zakup większej cewki, ale zasięgi poprawiły by się średnio o jakieś 2 cm... więc nie wiem czy warto wydawać na nią pieniądze.

Myślałem o F 1225, na stronie Darka wypada nieźle, ale z cewką 10,5", a ta kosztuje dodatkowo 630 zł, co daje w sumie ponad 2200 zł.

Podpowiedzcie mi coś prosżę - tu macie link do testów zrobionych przez nieocenionego kolegę Grzebiuszka, dla standardowej i większej cewki (testy w powietrzu, max. czułość).

http://www.poszukiwanieskarbow.slp.pl/F ... 001160.jpg

Porównajcie prosżę ze swoimi sprzętami i doradźcie coś (nówkę) do kwoty 2000 zł

Podsumowując: monety, zdecydowanie lepsze zasięgi niż ACE, nie musi mieć LCD, dobra dyskryminacja, zasilanie: "paluszki", kilkutonowa identyfikacja, namierzanie...

HELP!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 maja 2006, 21:55 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

A czy w grę wchodzą też używane sprzęty? Bo jeśli tak, to jest przecież na sprzedaż jeden z najbardziej skutecznych sprzętów na rynku i to właśnie w tej cenie ;)

Pozdrawiam

VW
P.S. Po "ejsie" do jakiegoś Garretta byłoby Ci się jednak najłatwiej przyzwyczaić..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2006, 00:27 
Chorąży
Chorąży

Używanego nie chcę, a Garretta z wyższej półki nawet Ty odradzasz w innych postach...

Więc co? Fischer? Tesoro? Minelab?

Pozdrawiam!

Zientas :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2006, 11:57 

Zientas - a może zrobiłbys najpierw jakąś malą listę tych, które Cię interesują i wtedy wspólnie sie zastanowimy?
Garrettów nie odrzucam "hurtem", jak w każdej firmie - są modele gorsze i lepsze i sądzę, że przejście na innego Garretta byłoby w tym przypadku najmniej bolesne ;)

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2006, 20:09 
Chorąży
Chorąży

OK - podaję więc moje typy (na monety):

Minelab Musketeer Advantage PRO

Garrett GTAx 550

Fisher 1225-X

Tesoro Vaquero lub Cibola

Jakie są Wasze opinie?

Może cos jeszcze zaproponujecie w tym przedziale cenowym?

Pozdrawiam,

Zientas

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 07:24 
Porucznik
Porucznik

Tesoro- bardzo prosty , lekki , stabilny i skuteczny wykrywacz na kolorek. Vaquero posiada ręczne strojenie do gruntu co daja mu pewną przewagę nad Cibolą na szczególnie nieprzyjaznych terenach. Na stronce VW możesz poczytać posty SiD'a.

Minelab- j.w. , tylko , że lekki to on nie jest :) , jednakże jego solidniejsza konstrukcja lepiej poradzi sobie w np. bardzo zarośniętym terenie .

Fisher- typowo na monetki w tej klasie cenowej , powyższe dwa wykrywacze jednak będą chyba ciut lepsze.

Na temat Garrettów się nie wypowiadam.

pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 09:24 
Specjalista
Specjalista

Moim zdaniem to jest tak:
Głównymi kandydatami są Minelab Musketeer Advantage PRO oraz Vaquero. Cibola jest fajnym sprzętem, ale nie posiada strojenia do gruntu, więc jeżeli nie boisz się manualnego strojenia to wymienione wyżej będą miały sporą przewagę. Pamiętaj jednak, że manualnym strojeniem można nie tylko sobie pomóc, ale można również zaszkodzić, jeśli nie umie się z niego korzystać. Moim skromnym zdaniem manualne strojenie w nie jest trudne.

W tym momencie decyzja należy do Ciebie, musisz sam się zastanowić, co Ci najlepiej pasuje. Główna różnica pomiędzy tymi wykrywaczami to waga i sposób wykonania. Musketeer jest ciężki (wyważenie można poprawić dzięki wymienionej przez Ciebie wersji PRO z możliwością zamontowania elektroniki pod łokciem), ale jego solidna konstrukcja nie zawiedzie Cię w żadnych warunkach. Żadne krzaki, czy wysoka trawa Ci nie straszne. Czujesz, że masz solidne urządzenie w ręku.

Z kolei Vaquero to sprzęt jeden z najlżejszych na runku, co owocuje wielogodzinnymi poszukiwaniami bez dyskomfortu, czy możliwością dzielenia pasji z mniej "odpakowaną" ;) dziewczyną, natomiast jego konstrukcja nie sprzyja ciężkim warunkom. Sprzęt ma tendencje do rozskrzypienia się samemu z siebie, nawet bez rozkładania go i rozkręcania jego połączeń, a przez swoją lekkość ciężko chodzi się w lesie czy krzakach.

Co do porównań technicznych nie odwarze się wystawić jednoznacznej opinii. Mam za mało doświadczenia żeby to zrobić. Wiem natomiast, że jest mnóstwo naprawdę zadowolonych użytkowników obu tych maszyn. To naprawdę solidne sprzęty do poszukiwań monet i dla zwolenników gałek i słuchania zamiast wyświetlaczy mogą starczyć na wiele lat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 10:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jest taka strona, na której jest ranking wykrywaczy ocenianych jak koniak gwiazdkami: http:/metaldetectorreviews.net/index.shtml
Znajdziesz tam wymienione wykrywacze, z tym, że Musketeer został potraktowany ogólnie.
Jest to tylko czyjś punkt widzenia, nie wiadomo na jakich kryteriach oparty i nie powinieneś traktować tego jako wyrocznię ale wziąć pod uwagę warto.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 10:38 

Witam!

Sporo juz zostało napisane powyżej, więc poczytaj uważnie.. Ja bym raczej odrzucił Muszkieterka z racji na niewygodę w użyciu chyba, że szukasz tylko godzinkę, dwie.. O Fisherze pisał ostatnio Wiciu R, więc popytaj go bezpośrednio. Dobra i solidna maszynka, ale też ma swoje minusy podobnie jak i Garrett. Choć ten ostatni ma parę patentów typowo "monetkowych" i sam pamietam jak lubiłem "dzwoneczek" sygnalizujący monetę ;) Osobiście, na same monetki, wybrałbym z listy Cibolę.. W ponad 90% sytuacji nie spotkasz się z takim gruntem z którym trzeba będzie walczyć przy pomocy strojenia.. Jeśli planujesz w przyszłości zakup dodatkowych cewek, to bierz Vaquero. O obu wykrywaczach pisano już bardzo dużo i na monety są super.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 11:19 
Chorąży
Chorąży

Van Worden napisał(a):
Choć ten ostatni ma parę patentów typowo "monetkowych" i sam pamietam jak lubiłem "dzwoneczek" sygnalizujący monetę ;)

Pod warunkiem, że monta jest "chemicznie zbliżona" do centów i $, bo polmosy i niektóre folie alu. też ładnie "dzwoniły"...

No nic... pozostaje więc chyba Vaquero.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi! :1

Idę sprzedać butelki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 21:50 
Kapitan
Kapitan

A'propos "sztywnego" ustawienia gruntu w Ciboli:
Jak dotąd, przez 2 miesiące "nie udało" nam się (nam, bo to wykrywka dziewczyny, a nie moja) trafić na takie warunki glebowo-pogodowe, które powodowałyby problemy. Raz czy dwa wystarczyło zdjąć tylko ciut-ciut z czułości i wykrywka była tak stabilna jak zawsze. Zatem "sztywne" ustawienie sprawdza się faktycznie w ponad 90% przypadków, przynajmniej w promieniu do 100 km od Gdańska ;)
Druga sprawa - zasięg na duży kolor. Wiadomo, że wysoko ustawiony "grunt" powoduje bardzo zauważalny spadek zasięgu dla dużych przedmiotów z metali kolorowych. Na pewno jest tak w moim Rutusie (sprawdzałem) i raczej na pewno jest to standard w innych wykrywkach. Ostatnio znalazłem klamrę aluminiową WH i, zaraz po wykopaniu, przetestowaliśmy na niej obie wykrywki. Cibola wypadła zaskakująco dobrze! Zaskakująco, ponieważ obawiałem się, że jej wysoka stabilność spowodowana jest wysoko ustawionym gruntem, co z kolei okupione jest utratą zasięgu na przedmioty takie jak klamra alu. Ale mimo wszystko zasięg okazał się dobry, bo o zauważalne gołym okiem kilka centymetrów większy od zasięgu Rutusa z gruntem ustawionym na 5 w skali 1-10!!! Czyli albo grunt w Ciboli wcale nie jest aż tak wysoko ustawiony, albo sprzęt ten ma taki "zapas mocy". Przy czym dalsze zwiększanie gruntu w Rutusie powodowało widoczną utratę zasięgu o kolejne centymetry. No a Rutus na kolorki ogólnie naprawdę dobry jest, więc reasumując Cibola ze swoim fabrycznym gruntem jest w ogóle super - niemal zawsze stabilna i z bardzo dobrym zasięgiem.
To tyle w kwestii Cib-Vaq. Wygodny charakter Cib "włącz i szukaj" jest nie do przecenienia. Być może walcząc z Vaq będziesz mniej efektywny niż z Cib, bo zamiast przez 100% czasu szukać, będziesz poświęcał czas na sprawdzanie ustawienia gruntu, albo chodząc na nieoptymalnym gruncie będziesz faktycznie tracił zasięgi lub stabilność.

pozdr, M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 22:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Beaviso,

Dałbyś radę zrobić test Ciboli na podobnych przedmiotach jak w teście Grzebiuszki ? Może nie na wszystkich, ale tylko aby mieć ogólne rozeznanie. Ja Ciboli nigdy nie miałem w rękach i jestem ciekaw czy będzie lepsza (tzn o większym zasięgu) od ACE 250 z dużą sondą.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 maja 2006, 23:26 
Chorąży
Chorąży

Jestem za ! :1

Moglibyście jeszcze mi napisac w jaki sposób 2 finalistki (Vaquero, Advantage PRO ) :luv niniejszego tematu sygnalizują kolor (jakie dżwięki wydobywają), oraz różnice w zasięgach między nimi?

Pozdrawiam,

Zientas

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 maja 2006, 06:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Test na maksymalny zasięg na monetę z użyciem srebrnego rubla o śr. 36 mm.
Garrett Ace 250 ze standartową cewką - do 24 cm
Tesoro Cibola - do 37 cm
Oba wykrywacze na maksymalnych ustawieniach, Cibola na Superstrojeniu.

Do Zientasa: Vaquero na kolor daje jeden dźwięk o częst. 293 Hz, osoba dobrze słysząca wychwyci subtelne różnice w sygnalizacji w zależności od rodzaju metalu i wielkości. Głośność sygnału zależy też od ustawienia gruntu i dyskryminacji.
Na temat Advantage PRO się nie wypowiadam bo znam tylko starsze modele Musketeera

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 maja 2006, 11:58 
Chorąży
Chorąży

Denar napisał(a):
Test na maksymalny zasięg na monetę z użyciem srebrnego rubla o śr. 36 mm.
Garrett Ace 250 ze standartową cewką - do 24 cm
Tesoro Cibola - do 37 cm
Oba wykrywacze na maksymalnych ustawieniach, Cibola na Superstrojeniu.

Do Zientasa: Vaquero na kolor daje jeden dźwięk o częst. 293 Hz, osoba dobrze słysząca wychwyci subtelne różnice w sygnalizacji w zależności od rodzaju metalu i wielkości. Głośność sygnału zależy też od ustawienia gruntu i dyskryminacji.
Na temat Advantage PRO się nie wypowiadam bo znam tylko starsze modele Musketeera

To superstrojenie jest tylko na allmetal i bez namirzania? Dobrze myślę? A na "normalnym", maksymalnym (z dyskryminacją i namierzaniem)ustawieniu jak wypada?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]