Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 18:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie do posiadaczy Sovereign GT
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 17:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.
Chodząc ostatnio po lesie trafiłem wysoki głośny sygnał, skęciłem z ciekawości dyskryminację maks. w prawo- sygnał bez zmian. Kilka ruchów saperką i na powierzchni pojawia się... puszka po piwie. Wykrywacz podobnie reaguje na duże stalowe przedmioty gł ocynkowane (może na cynk?), inne aluminiowe puszki (po dezodorantach) i na kulki folii aluminiowej. Czy z dyskryminacją w mojej wykrywce jest wszystko ok?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 23:11 
Pułkownik
Pułkownik

Sadze,ze dziala jak najbardziej prawidlowo.
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2006, 23:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wskazania mam podobne.
Pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 10:13 
Specjalista
Specjalista

Witam,
czy zdarza wam się także, że Sovereign GT sygnalizuje wam duże przedmioty stalowe? Podczas jednego z wypadów znalazłem nim na polach 2 ostrza stalowych dużych siekier. Dyskryminację miałem ustawioną na 3 kresce, sprzęt pracował w trybie Dyskryminacja iron mask off.
Pozdro :)
SZZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 11:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

SZZ napisał(a):
Witam,
czy zdarza wam się także, że Sovereign GT sygnalizuje wam duże przedmioty stalowe? Podczas jednego z wypadów znalazłem nim na polach 2 ostrza stalowych dużych siekier. Dyskryminację miałem ustawioną na 3 kresce, sprzęt pracował w trybie Dyskryminacja iron mask off.
Pozdro :)
SZZ

Zgadza się. Raz miałem taki przypadek (również tryb Disc. Iron Mask Off). Wykopałem jakies żelazne zerdzewiałe kolo (jakby wielka fajerka). Może to z tego powodu, że miałem ustawioną czułość na max (tuż przy Auto). Producent w instrukcji pisze (s 17. Tryb Iron Mask On/Off), że wykrywacz może zareagować na duży przedmiot żelazny ale w trybie Iron Mask On.
Mam jeszcze pytanie: jakie sygnały kopiecie (jak rozpoznać głęboko zalegający przedmiot od fałszywego sygnału)? Przeczytałem kiedyś, że ktoś kopie tylko taki sygnał, który pojawia się przy zamiataniu cewką w obie strony. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 11:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Duży żelazny przedmiot a w szczególności "cienkościenny" ma "niejednorodne" właściwości fizyczne. Z jednej strony jest magnetyczny z drugiej zaś przewodzący prąd. Jeśli np blacha stalowa lezy płasko to właściwosci magnetyczne są o wiele mniejsze od właściwości przewodzących i sygnał od takiej blachy ma fizyczne właściwości sygnału od koloru. Dodatkowym problemem jest że ten sam przedmiot stalowy w zależności od kierunku z jakiego widzi go sonda może mieć inne właściwości. A najlepszy problem to fakt,że sonda przelatując nad przedmiotem widzi go z ciągle zmieniającego się kąta - więc przedmiot stalowy daje wykrywaczowi do zdyskryminowania sygnał o zmieniającej się charakterystyce.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 12:31 
Specjalista
Specjalista

Odnośnie metalowych kół : to chyba każda wykryrwka je widzi i identyfikuje jak kolor. Ja z kumpelm trafilismy ogromny sygnał 2mx2m - kolor. Wykrywka łapała to nawet z 1,5m nad ziemią. Kopiemy i kopiemy. Już 0.5 i nic. Po 20 min okazało że wkopaliśmy się w wielkie metalowe koło o średnicy 1m. Było :jump i :wq Chyba jednak bardziej :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 20:46 
Generał Broni
Generał Broni

JA w takich przypadkach (sygnal od czegos dużego) po zdjęcie pewnej warstwy ziemi sprawdzam wykrywaczem czy sygnal nadal jest od kolorku, jeżeli jest to duży przedmiot metalowy , to sygnal wiodący zaniknie. Dzieki temu rzadko zdarza mi sie kopac niepotrzebnie .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 21:24 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Bohun - troszkę off topic, ale w Twojej okolicy, takie koło to raczej część celowo zakopanego depozytu.. Sam w poblizu Ząbkowic kopałem kilka depozytów, w których pobliżu gospodarz zakopał także koła od wozu etc., także na Twoim miejscu rozejrzałbym się po okolicy :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 21:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na żelazo nawet duże na dyskryminacji właściwie nie mam żadnych sygnałów (co prawda nie trafiłem jeszcze siekiery) zdarza mi się jedynie niekiedy kiepski sygnał kiedy trafiam stalowe kółko od łańcuchów . Z tym tyko że ja szukam głównie monetek i podkręcam dyskryminację na 9 lub 10 . A na puszke po piwie to nie ma mocnych zawsze sygnał chce głowę urwać ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]