Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 01:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Do posiadaczy Sovereigna GT
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 16:22 
Generał Broni
Generał Broni

Witam. Mam pytanko do uzytkowników powyższego sprzętu.... co wkładacie do dodatkowego zasobnika na baterie? Czy zwykłe baterie czy też akumulatorki ? Problem w tym że kupilem zestaw akumulatorków o napięciu 1,2 V , i sprzet nie daje rady na tym ...czy gdzieś dostaliście akumulatorki o napięciu 1,5 V ? Czy też jestem skazany każdorazowo na zakup zestawu baterii :wq . Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 19:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

akumlatorki są tylko na 1,2 V. CZemu nie daje rady ? jakie objawy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 19:27 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam.
Ja na codzień używam fabrycznego akumulatora. W sytuacjach awaryjnych (kiedy akumulator siada) używam zasobnika z bateriami alkalicznymi. Jeżeli nie masz akumulatora to może zorientuj się czy można go dostać u dystrybutora Minelaba. Co do aku AA 1,5V to nie spotkałem się z takimi (ale ekspertem nie jestem ;) , w instrukcji Souvereigna GT polecają baterie alkaliczne- nic nie piszą na temat aku AA).
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 21:24 
Generał Broni
Generał Broni

Sądze po prostu , że za małe napięcie jest na akumulatorkach ( 8X1,2V to nie to samo co 8X1,5V) . Obajwy są takie , że wykrywka wariuje nie wspominając o fatalnym zasięgu . Na szczęsicie nie pokierowałem sie opinia pana Gonczara (głogowski elektronik za dyche) który twierdzil , że nie ma takich akumulatorków i ogniw w sprzedaży . Po zjeżdzeniu całego miasta znalazłem sklep który ma w sprzedaży akumulatorki o napięciu 1,5V, więc problemu już nie ma (tylko ta cena 12 zł za sztukę :wq ) . Dla zainteresowanych , istnieją akumulatorki o napięciu 1,5V i nie wierzcie "niby znawcom" , że czegos takiego nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 22:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

jak sie nie slyszalo to sie nie wie.. pewnie jakies chinskie .. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2006, 23:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cześć, ja nie widzę różnicy w pracy na akumulatorkach 1,2 a akumulatorze firmowym.
Alkalicznych baterii nie stosowałem.
Masz może fotke tych akumulatorków 1,5?
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 00:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
zaczne od bateryjek alkaicznych...głowna róznica miedzy nimi a zwykłymi lezy w pojemnosci, czyli czasie jaki z bateri mozna pobierac energie. Co do napiec to w obu przypadkach sa identyczne (1.5V) Róznice w pojemnosci zobrazuje konkretnym przykładem, zdalnie sterowany samochodzik mojego syna "załatwia" zwykłe paluszki w nie wiecej niz 2 godziny, natomiast na lakaicznych "smiagał" z przerwami cały dzień i po nocnym "odpoczynku" jeszcze męczył autko nastepnego dnia.

Akumulatorki 1.2 V. Zasadnicza róznica w stosunku do bateri polega na przebiegu rozładowywania zgromadzonej energi. Baterie rozładowują sie stopniowo i równomiernie w czasie pobierania energi, żarówka podłaczona do bateri zacznie swiecić pełnym swiatłem którego jasnosc bedzie powoli sie obnizac. Akumulatorki rozładowuja sie nieco innaczej przez pewien okres czasu dają "pełny" i wzglednie stały poziom pradu który w pewnym momencie gwałtownie spada niemal do zera. czyli nasza zarówka scieci pare godzin pełnym swiatłem by w pewnym momencie w ciagu dosłownie kilku sekund całkowicie zgasnać.

to zjawisko moze byc powodem dziwnego zachowania wykrywki. akumulatroy sa tam połaczone szeregowo i napiecia sie sumują czyli 8szt x 1.2V = 9.6V. Wystarczy że JEDEN z akumulatorków nie "trzyma" pojemnosci i efekt jest taki, ze na nim po pewnym czaie pracy napiecie spada gwałtownie w okolice 0V i mamy juz tylko 8.4V zasilania. przy bateriach które wyczerpuja sie (obniżaja napiecie) równomiernie w całym okresie eksploatacji nie ma tak "gwałtownych" i zauwazalnych zmian. Radze wiec koledze który ma problemy z pracą na akumulatorach, przetestowac kolejno akumulatroki i wytypowac "odstajacy" od normy, bo to on bedzie odpowiedzialny za kłopoty. Miałaem podobne problemy. 2 z 8-miu aku. były z innej "parafi" i mocno juz stare. pełne ładowanie przed wykopkami a po godzinie pracy pierwsze problemy....własnie te dwa padały, i choć reszta miała jeszcze energi na ...ohohohoho, to wykrywka klekała
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 09:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

spider10.5 napisał(a):
. Po zjeżdzeniu całego miasta znalazłem sklep który ma w sprzedaży akumulatorki o napięciu 1,5V, więc problemu już nie ma (tylko ta cena 12 zł za sztukę :wq ) . Dla zainteresowanych , istnieją akumulatorki o napięciu 1,5V i nie wierzcie "niby znawcom" , że czegos takiego nie ma.

Ja rowniez przychylam sie do prosby o podanie producenta tych 1.5 V akku.Mam jeszcze prosbe czy moglbys zmierzyc suwmiarka dlugosc ogniwa i po pelnym naladowaniu zmierzyc voltomierzem napiecie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 10:05 
Major
Major

Tak, tylko, że to nie są akumulatory sensu stricte. Są to specjalne baterie alkaliczne dopuszczające wielokrotne (ale bez przesady) ładowanie. I jeszcze trochę dziegciu. Musisz wiedzieć, że potrzebna jest specjalna i droga ładowarka. Więcej informacji uzyskasz gdy zagooglujesz hasło "Rayovac RAM" albo "RAM batery". Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 10:43 
Generał Broni
Generał Broni

Witam ponownie. Może więc zaczne od objawów w wykrywce na akumulatorkach1,2V ...otóż juz po 15 minutach wykrywka zaczyna mi sygnalizować wysokim dzwiękiem to że akumulatorki są wyładowane .... w przypadku gdy mam firmowy akumulator który juz jest wyładowany wykrywacz jest w stanie jeszcze popracowac godzinke max dwie, a na akumulatorkach 1,2V ( 2850 mAh)mimo , że jest sygnalizowane wyladowane wykrywacz pracuje jeszcze ponad 10 godzin (oczywiście cały czas sygnalizując wysokim dzwiękiem stan rozładowania). Dla swiętego spokoju sprawdzałem testerem baterii stan ich naladowania bo sądziłem , że może jakis akumulatorek jest uszkodzony ( podłonczałem dwa szergowo i sprawdzałem na testerze i wychodzilo na to , że są one naładowane). No i co wy na to ???? Oczywiscie załączam fotki tych amumulatorków dla zainteresowanych a mierzyć ich błąd ortograficzny!!! bo są one wymiarami identyczne jak akumulatorki 1,2 V czy też baterie R6 ( jakby była różnica w wymiarach to by nie pasowały do zasobnika na baterie ) . No i jeszcze jedno, na tym zasobniku jest wyraznie napisane "USE ONLY 1,5V AA CELS" więc przyczyna chyba było za niskie napięcie na wykrywaczu...no chyba że sie myle bo ze mnie elektronik jak z koziej..... trąbka ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 14:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

tylko 1500 mAh, to juz sie oplaca kupic takie 2700 mAh i dolozyc do tego 2 dodatkowe i ci wykrywacz bedzie dzialal na tych 1,2. trzeba tylko napiecie dobre miec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 16:18 
Generał Broni
Generał Broni

a gdzie mialbym je dolołożyć skoro zasobnik jest tylko na 8 sztuk?? A tak apropo po jednym ladowaniu (4 akumulatorków w ładowarce) dwa z nich wylały i szlag trafil mi ładowarke :wq , w poniedzialek jade do sklepu i zrobie tam taką jazde i zażądam zwrotu ładowarki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 16:42 
Specjalista
Specjalista

Jestem prawie (prawie!) pewien, że wykrywacz powinien bez problemu działać na akumulatorkach bez żadnych negatywnych objawów poza jednym. Jak ktoś wspominał wcześniej w momencie kiedy spada im napięcie, robi to bardzo gwałtownie i nie ma co liczyć na długa pracę po sygnale rozładowania.
Z tego co ja się orientuję to żadna markowa firma nie robi akumulatorków o pojemności 2850 mAh. Tylko tanie podróbki akumulatorów mają rzekomo takie pojemności, to takie Odidos za 39 zł zamiast Adidasów za 250. Jestem prawie pewien, że te Twoje akumulatorki są czarne, choć ostatnio pojawia się wiele tanich podróbek w innych kolorach. Niestety oszczędzanie na pewnych podzespołach nie wychodzi na dobre. Jest najwidoczniej jakiś powód, że żadna z największych firm produkujących akumulatory nie wyszła poza 2700 mAh w masowej produkcji, i nie wiem czemu jakiejś nieznanej marce nagle miało by się to udać.

Jestem na 95% pewien, że jeśli kupisz dobre akumulatorki takiej firmy jak GP, Philips, Energizer czy Sanyo oraz porządną ładowarkę procesorową (to jest bardzo ważne) która rzeczywiście będzie ładowała te akumulatorki do końca, ale nie przeładowywała ich i nie uszkadzała, wszystko będzie działać w najlepszym porządku. Tańsze baterie, które niosą konsekwencje niższej jakości to Camelion oraz Forever. Dają radę, co najwyżej wytrzymają mniej cykli ładowania, niż te wymienione wyżej. Inne firmy (chyba, że o jakiejś pożądanej zapomniałem) narażą Cię tylko na koszty i stracone nerwy z szalejącym wykrywaczem. Jeśli nie jesteś pewien pożycz od kogoś akumulatorki i sam się przekonaj, że wykrywacz będzie działał dobrze. Niestety dobra ładowarka i dobre akumulatorki to spory wydatek, który zwraca się dopiero po wielokrotnym ładowaniu, ale warto.

Tu masz spory artykuł na temat akumulatorków i ładowarek:
http://www.hurt.com.pl/?p=bw_bat_chafaq

Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 17:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

to przerob zasobnik...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 czerwca 2006, 17:05 
Generał Broni
Generał Broni

No cóż, nie pozostaje mi nic innego jak zwrócić owe nieszczęsne akumulatorki ( te 1,5 V) i zakupie porządny zestaw firmówek wraz z procesorowa ładowarką.....jeżeli to nie pomoże to chyba bedzie trzeba wykrywke zareklamować :( Dj MHZ...a widziałeś na oczy GT ? raczej to mało możliwe ;) SID czy to bez różnicy jakiej marki kupie ładowarke procesorową?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]