Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 23:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rama w GTI2500
PostNapisane: piątek, 24 października 2003, 23:43 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Potrzebuję paru paraktycznych wskazówek. Jankoś pisał kiedyś coś niecoś o tym ale chyba nie był z niej zbyt zadowolony. Ja jak na razie też nie jestem zachwycony tym wynalazkiem ale skoro już go nabyłem to chciałbym nauczyć się z nim chodzić no i może namierzyć przy okazji coś ciekawego :D .
Podstawowy problem to, to że sprzęt strasznie mi się wzbudza, jaką czułość ustawiacie? Jest też ręczne dostrajanie do gruntu może z tym coś pokombinować?
Druga rzecz to, to że prawie nie pomija on małych przedmiotów na odłamki wielkości pudełka z zapałek leżące na wierzchu daje całkiem ładny sygnał. Jak dotąd nie wykopałem nic głębiej niż 60-70cm, to jak duży jest przedmiot mogłem ocenić używając pinpointa a jak wygląda sprawa przy dużym głęboko położonym przedmiocie czy też pinpoint będzie dawał sygnał na takiej powierzchni jakiej wielkości jest przedmiot czy raczej będzie to taki sam sygnał jak na mały płytko położony przedmiot?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2003, 23:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Okres nienawisci do ramy mam juz za soba, obecnie poszukiwania z nia dosyc lubie :1 Trzeba sie do niej po prostu przyzwyczaic, najlepiej zrobisz jesli pojedziesz kilka razy na poszukiwania z osoba ktora szuka z rama dluzszy czas - takie podpatrywanie bardziej doswiadczonych naprawde duzo daje.
Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2003, 20:46 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzięki za odpowiedż Jankos, Dzisiaj podjąłem kolejne starcie z ramą i coś jakby troche lepiej, próbowałem strojenia gruntu i jest stabilniejsza ale interpretacja sygnałów jak na razie u mnie leży :evil: Napisz mi czy jesteś w stanie na podstawie sygnału (mniej więcej) stwierdzić czy zlokalizowany przedmiot to niewielki płytko położony obiekt czy może coś dużego głębiej? Koloru od stali to chyba za bardzo nie da się rozróżnić, chociaż zauważyłem że najeżdżając na stalowy skorodowany przedmiot z boku na pograniczu sygnału dźwięk jest przerywany pulsujący a przy np. aluminium to nie występuje. Pamiętam że używałeś też TM808 jak ten sprzęt wygląda na przeciw Gti z ramą? bo może jeśli jest czytelniejszy i przyjemniejszy w obsłudze warto by się zastanowić nad zamianą. Niestety nie znam nikogo kto używałby jakiegokolwiek Two boxa więc nie mam jak podpatrzyć; może jeśli nie masz strasznie daleko moglibyśmy umowić się na wspólny wypad? Dysponuje dobrym transportem i obiecującymi miejscami :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2003, 18:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Obecnie jestem raczej dosyc daleko, a jak wroce to raczej bedzie juz bialo, ale jesli pogoda bedzie OK to na poczatku grudnia mozemy sie gdzies wybrac. Ja tez jeszcze nie jestem w stanie okreslic glebokosci ani wielkosci zalegania obiektu, ale juz nie lapie nim drobnicy lecz tylko wieksze fanty :ups:
Z TM 808 szukala osoba ktora podgladalem - efekty mial niesamowite :mad: , zazdrosc mnie zzerala.
Wydaje mi sie ze osiagi obu sprzetow sa podobne, roznice sa naprawde niewielkie, i tak naprawde zaleza chyba od umiejetnosci interpretacji sygnalow.
Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]