jms-bytom napisał(a):
Hehe...kazdy boi sie odpowiedziec -przy ostatnich dyskusjach...
Ja się nie boje, i o takiego... ;)
M40 napisał(a):
... będę atakował głównie ziemianki, bo tam tego jest najwięcej.
Pozdrawiam
Akurat jezeli zamierzasz wchodzić wgłąb ziemianek(kopać w kilku miejscach głeboki dół i w nim penetrować cewką dół ziemnianki) to tryb statyczny z dyskryminacją tak sobie się sprawdza, bo praktycznie
nie ma szans utrzymania stałej odległosci od gruntu na tym samym poziomie, co albo bedzie się objawiało fałszywym sygnałem, albo utratą zasięgu- tam statyka all metal najlepiej się sprawdza, a własnie takowy w Ultrze 1 jest.
RUTUS napisał(a):
...z drugiej strony na typowy militarny złom Jabel z dużą cewką może być głębszy ( choć nie mam pojęcia jakie zasięgi ma jabel )
To wszystko - wybór w twoich rękach.
Bo ma całkiem niezły zasięg, zwłaszcza po modyfikacjach proponowanych przez mrand'a
Mrand napisał(a):
Na prośbę jednego kolegi złożyłem Jabla. Mimo braku czasu zrobiłem to chętnie ponieważ nie znałem z autopsji tego sprzętu. Podszedłem do sprawy twórczo i wprowadziłem kilka prostych modyfikacji. Gdy kolega zobaczył wynik, oko mu zbielało. Mnie zresztą wcześniej też. Puszka od piwa wykrywana jest wyraźnie z 95cm a hełm ze 120cm. Test przeprowadzony był w domu w warunkach zakłóceń od sieci, komputera i aparatury kontr. pomiarowej. Detektor pracował całkowicie stabilnie. Nieco poniżej "progu tykania".
Tyle ze jabel nie ma dyskryminacji, i jezeli do wzmocnienia konstrukcji ziemianku użyto stalowych gwoździ, czy stalowego drutu to będziesz płakał- zalezy jeszcze czy teren który zamierzasz eksplorować był już mocno kopany- jezeli nie to mozna jablem spróbować, ale jezeli były juz kopane to bedziesz wyciagał w durzej mierze smieci zostawione przez tych co mieli dyskryminacje.