Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Whites Spectrum XLT E czy Minelab Quattro MP - na monety
PostNapisane: piątek, 22 września 2006, 13:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam wszystkich!

Który polecacie z tych dwóch modeli, nastawienie na drobnice, głównie monetki.
Rozumiem, że obydwa są dynamiczne, bo lubię tylko takimi operować - stąd też wybór.

I jeszcze czy ktoś porównywał je do Garretta GTP 1350? Czy są lepsze pod względem identyfikacji w glebie (rodzaj metalu)? Garrett GTP 1350 "trochę huśta" po skorodowanym żelazie i traktuje raz jako żelazo, a raz jako kolor. Jak jest z tymi dwoma w temacie? Są bardziej stabilne w ID?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 września 2006, 15:17 
Specjalista
Specjalista

Zacznę od tego, że moim zdaniem zarówno XLT jak i Quattro są lepsze od Garretta.
Dalej wypadało by zaznaczyć, że gdybym miał wskazać dwie skrajne pod względem swoich cech wykrywki specjalizujące się w tej samej dziedzinie (monety) to wskazał bym właśnie te dwa. Są jak ogień i woda, aczkolwiek podejrzewam, że jak by uśrednił wszystkie ich cechy wypadały by podobnie, w końcu to sprzęty z najwyższej półki. Zacytuję swoją wypowiedź z innego forum, na którym użytkownik Quarto pytał o XLT:

„Więc ja zacznę. Na początek referencje: Nie miałem Quattro, ale posiadałem Explorera II (to w zasadzie ten sam wykrywacz pod względem technologii tylko inny interface) i nadal posiadam Sovereigna GT, czyli miałem dość obszerną styczność z wieloma częstotliwościami. Z kolei XLT nie miałem nigdy, natomiast wielokrotnie obserwowałem w akcji, jak i również miałem do czynienia z wieloma wykrywaczami o pojedynczej częstotliwości pracy. Co mi się nasuwa to:

- Wiele częstotliwości to bezkonkurencyjna broń na mokry, słony morski piasek. Żaden inny wykrywacz nie dorówna ani stabilnością pracy, ani wysokością ustawienia czułości, czy głębokości detekcji. Można to prawdopodobnie rozszerzyć na inne wyraźnie trudne grunty. Jednak im bliżej gruntu neutralnego tym mniejsza różnica.
- Wiele częstotliwości to wykrywacze niesforne w warunkach dużego zanieczyszczenia żelaza. Na trudnych polach trzeba być z wykrywaczem naprawdę, i podkreślam tu raz jeszcze naprawdę bardzo osłuchanym, żeby odróżnić sygnały fałszywe od właściwych. Do tego mogę dodać, że Explorer II (a więc podejrzewam, że również Quattro) miał wyraźnie większy (gorszy) efekt maskowania niż GT.
- Idąc dalej tym tropem, wykrywacze o pojedynczej częstotliwości radzą sobie lepiej na standardowym, zaśmieconym polu, mają mniejszy efekt maskowania, choć czasami ich dyskryminacja nie jest tak doskonała jak wielu częstotliwości.

Podsumowując – jeżeli rzadko zdarza Ci się poszukiwać na gruncie trudnym prawdopodobnie wykrywacz z jedną częstotliwością będzie miał więcej zalet niż wad. I odwrotnie, jeśli poszukujesz na gruncie trudnym, bardzo wyraźną przewagę ma wiele częstotliwości.

Osobna kwestia to ilość ustawień – Quattro zalicza się do jednych z najprostszych na rynku. XLT do takich co ustawień mają najwięcej. Dwie skrajności. Jeżeli chcesz poprzestać na programach fabrycznych i tych pobranych z Internetu moim zdaniem XLT to nie dla Ciebie. Co innego, jeśli naprawdę zamierzasz w bliższej lub dalszej przyszłości zmierzyć się z tym sprzętem i jego ustawieniami. A byłem świadkiem jak stabilnie i dobrze działa wykrywacz Vana na ekstremalnie trudnym polu po właściwym dostrojeniu. Działał jak marzenie, do dziś jestem pod wrażeniem.

Jest jeszcze inne wyjście. Ja zostawiłem sobie GT na trudny teren a w pozostałych sytuacjach korzystam z jednej częstotliwości. I tak jest chyba najlepiej.

Dochodzi jeszcze kwestia ergonomii, która moim zdaniem choć nie jest najgorsza w Quattro, to co by nie mówić jest daleka od XLT czy Xterry.

Resztę niech dopowiedzą użytkownicy XLT, ja jestem tylko obserwatorem, choć przyznam, że XLT powoli zaczyna mnie kusić”

To co zacytowałem wyżej było skierowane do osoby już zorientowanej i posiadającej Quattro, więc pominąłem, a raczej nie podkreśliłem wyraźnie jak kolosalna różnica dzieli tw wykrywacze jeśli chodzi o skomplikowanie obsługi. Co prawda oba wykrywacze mają możliwość „włącz i szukaj” ale to nie zmienia ich generalnej budowy. Quattro jest najprostszym wykrywaczem z najwyższej półki i jednym z najprostszych w ogóle. Ilość ustawień minimalna, przy bardzo przyzwoitych zasięgach. XLT posiada tych ustawień najwięcej i dopiero po ich przyswojeniu sprzęt pokazuje swoje pazury, choć może ze sprzętem zaczynać nawet laik. Proste pytanie jakie musisz sobie zadać brzmi „czy będzie mnie rajcowało ustawianie pod siebie 40 kilku ustawień, tak aby sprzęt spełniał moje oczekiwania w 100% i czy do czasu opanowania tych ustawień zgadzam się na pewne kompromisy, czy wolę sprzęt który ogranicza konieczność jego ustawienia do minimum przy nie koniecznie gorszych efektach (a może nawet lepszych, jeśli nie jesteś biegły w sprawach typu dostrajanie profesjonalnego sprzętu)”

Pozdrawiam
SiD

PS.
Polecam również abyś poszukał i przyswoił sobie więcej wiedzy na czym polega różnica miedzy wykrywaczem pracującym na wielu częstotliwościach a takim który pracuje na jednej. Główne różnice tyczą się dostrajania do gruntu, czułości na specyficzne cele, oraz również dyskryminacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 września 2006, 17:28 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Na forum XLT znajdziesz też kilka testów porównawczych, między innymi z Explorerem.. Nie spiesz się za bardzo i wczytaj dokładnie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 września 2006, 17:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dziękuję za wstępne i dosyć wyczerpujące opisanie/porównanie tych dwóch modeli. Nie ma to jak fachowa wiedza :)
Nie spieszę się - jest to oczywiste! Cierpliwy jak zawsze ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 września 2006, 17:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam!

Cytuj:
Zacytuję swoją wypowiedź z innego forum, na którym użytkownik Quarto pytał o XLT

To ja jestem tym uzytkownikiem :jump .
Chodzi o to, ze Whites jest zdaje sie jedyna firma, ktorej wykrywek na oczy nie widzialem.
Zaproponowalem czasawa wymiane z XLT...Chce zobaczyc czy "mixerkiem" wykosze jeszcze jakies sreberka z pewnego pola :luv.

Cytuj:
Który polecacie z tych dwóch modeli

Powiem tak...Z MP-ekiem nie ma problemow z mineralizacja gruntu (wszystkie pola sa idealne :)).Jak porzadnie "sprawdze" jakis odcinek,to GTP i GTI juz niczego nie "lapia". W mocno zasmiecionych zelastwem terenach potrzebna jest jednak duza wprawa(i tak wiem ze fanty sie maskuja).
XLT tak jak pisalem chcialbym przetestowac sam.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Witam
PostNapisane: sobota, 23 września 2006, 00:38 
Kapral
Kapral

Nigdy nie chodziłem na XLT, ale za to posiadam QUATRO i mogę błąd ortograficzny!!! napisać, że jest to super maszyna której na pewno byś nie żałował. Ja miałem dylemat nad EXPLOREREM II PRO, a QUATRO i wybrałem tego drugiego i absolutnie nie żałuje. Sprzęt jest bajecznie prosty, na monetki ( różne i te większe i te malutkie) " MASAKRATOR", zasięg elegancki ( całkowicie wystarczający ), gorzej z militarką ( bo to typowy jak na Minelaba
przystało coinorzerca ) firma zrobiła naprawdę świetny sprzęt ( a to nie pierwszy mój Minelab) , który jest całkowicie wystarczający do dokładnego spenetrowania terenu. Polecam i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]