Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 11:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Realne zasięgi !!!
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 09:51 
Weteran
Weteran

To samo napisałem na stronie "Odkrywcy". Ponieważ dyskusja na temat piszczałek zawsze budzi duże emocje, w celu jak najmniej skomplikowanego ustalenia ich realnych możliwości proponuję, napiszcie co i na jakiej głębokości znaleźliście bez podawania typu piszczały (najwyżej wielkość cewki). Wyeliminuje to producentów i fanatyków :-) a da jakiś wiarygodny pogląd na średni zasięg takich urzadzeń. Skąd ta propozycja? bo czasem jak czytam to forum to wydaje mi się że fizyka nie istnieje. :-) Na początek ja (faktyczne znaleziska) cewka 23 cm.

1. moneta wielkości 1 zł. - około 25 cm
2. lufa karabinowa z zamkiem - około 40 cm.
3. pojedyncza łuska karabinowa - około 25 cm.
4. grupa 3-5 łusek - 30 cm.
5. chełm około 40 cm.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 10:45 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Biegasz z linijką? Bo ja nie... :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 12:26 
Moderator
Moderator

No dago nie zgodze sie z Toba.Zasiegi wykrywaczy sa coraz wieksze i widze ze juz coniektore vlf-y doganiaja zasiegami PI-ktore jest moim ulubionym narzedziem-PI z cewka 35cm
fakt ze ja raczej nie kopie malych sygnalow ale okopuje sie czasem i na dwa metry:

-helm-150cm
-pocisk mozdziezowy 80mm-130cm/ale klołem-po co tyle bylo kopac/
-wiaderko 150.
o innych pogadamy pozniiej akurat brak mi czasu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 12:59 
Weteran
Weteran

ROBI....przeczytaj uważnie, wszędzie piszę .."około" i żeby było jasne..nie biegam z linijką :D ..Aha, zasiegi które podałem dotyczą faktycznych znalezisk...może są większe ale jeszcze nie trafiłem :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 13:56 
Major
Major

Wcale nie trzeba być prorokiem aby przewidzieć, że ta dyskusja zaprowadzi do nikąd. Zbyt wiele czynników wpływa na zasięg aby można go jednoznacznie określić. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 14:18 
Weteran
Weteran

Zacytuję Mranda "Zbyt wiele czynników wpływa na zasięg aby można go jednoznacznie określić". Tego właśnie chciałem uniknąć, dyskusji o szczegółach i wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy :) a zobaczyć co i jak głęboko faktycznie ktoś coś znalazł (wspomniałem w pierwszym poście o fizyce..te zasięgi 2,5 m..????..jaka cewka?? Zresztą Mrand ma chyba rację, dyskusja prowadzi do nikąd co widać po jego poście :) Bez urazy. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 14:30 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

No to po co gadać o zasięgach? Czasami wykopię coś dosyć głęboko (np. boratynka ponad 20 cm), ale to są sporadyczne przypadki. Mój rekord w monetach to 5 kopiejek (trzydzieści parę mm) z głębokości "około" 40cm. Ale z drugiej strony kiedyś ledwo (naprawdę ledwo i bardzo nieśmiało) wykopałem identyczną monetę z głębokości zaledwie 20 cm. O czym to świadczy? Odpowiedz sobie sam.

Acha, kiedyś jechałem samochodem 200 km/h (Ford Focus w Austrii), ale pewnie wielu z Was jeździło szybciej. No, ale co z tego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 16:10 
Weteran
Weteran

Robi..rozumiem..lepiej się nie odzywać (wszędzie ta sama choroba..smutne) :D Przepraszam wszystkich. Dawać mi nudziarza..i wtedy zniknę ze wstydu. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2003, 17:13 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Nic nie rozumiesz. Nie chodzi o zanudzanie - chodzi mi o to, że to taki spekulacyjny temat... i niejednoznaczny. Często poruszany prowadzi do kłótni, bo sprowadza się do jednego zasadniczego dylematu "który wykrywacz jest lepszy?". A takich dyskusji bardzo nie lubię, bo prowokują kłótnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: zasięgi
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2003, 01:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Święte słowa, Robi.

Właśnie ten wątek na f. Odkrywcy już przerodził się w pyskówkę.

Ale kilka odpowiedzi i tu i tam było ciekawych. Sam "ranking" to raczej chybiony pomysł.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ramiak wygra
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2003, 01:48 
Kapitan Petersen

Dago

Niepotrzebnie się jeżysz, bo gdyby taki ranking głębokości stworzyć, to zwyciężą w nim Two-boxy (a wtedy bez podania rodzaju sprzętu użytkownicy pozostałych wykrywek wpadną w kompleksy i popełnią harakiri, a co rozsądniejsi wzruszą jedynie ramionami). No, może się zdarzyć, że wpisze się w taki ranking przypadkowy operator koparki MPWiK i wtedy bez podania marki i typu urządzenia może być prawdziwy kłopot z rozróżnieniem co jest realnym zasięgiem.

Jeśli pasjonują Cię zasięgi to przejrzyj tabelę na stronie Dark`a Kowalika: www.polbox.com/d/dark

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2003, 10:20 
Weteran
Weteran

Sorry, że się zjeżyłem....racja, że niepotrzebnie. Stronę pooglądałem, niezła. Trochę sie pobronię, proponowałem podanie wielkości cewki, może też jej rodzaj, typ wykrywacza ale bez marki. No mniejsza o to, racja że tego typu tematy budzą czesto niezdrowe emocje ale to nie moja wina. W zwiazku z powyższym myslę, że należy zakończyć temat. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2003, 11:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Tego typu wątki z reguły zamieniają się w pyskówkę bo niestety jest wiele osób zainteresowanych dobrą opinią o danym sprzecie , co póżniej przedłada się na sprzedaż czyli kasę.Nie twierdze,że wszyscy zainteresowani piszą bzdury, ale widze w wypowiedziach pewnych osób albo pomijanie całej prawdy ( o ile taka w ogóle istnieje :) albo mocne naginanie faktów do "jedynie słusznej" albo wręcz obrażanie innych i całkiem świadome mijanie sie z prawdą. A potem jest tak jak z moim kolegą który kupił wykrywacz za 2300 i ma mieszane uczucia co do swojej nowej wykrywki.Wykrywacz w sumie nie jest zły ale na podstawie całego "szumu informacyjnego" oczekiwał czegoś więcej.Poza tym nie ma sprzętu idealnego, każdy ma wady i zalety.Czasem mniejsze ,czasem większe a czasem faktycznie sprzęt jest do bani (no prawie :).
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]