Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 14:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mam Sovereigna czy warto dokupić PI na kopanie militarki IWS
PostNapisane: sobota, 4 listopada 2006, 23:32 
Moderator
Moderator

Witam serdecznie

Mam dylemat, posiadam wykrywacz którego nie trzeba reklamować Minelab Sovereign. Przez kilka sezonów szukałem sobie monetek na polach i innych zgubionych drobiazgów jednak ostatnio naszła mnie ochota na coś innego. Zainteresowała mnie I wojna światowa. Czytam, poznaję, jeżdżę w teren. Jednak nic większego niż drobiazgi nie znalazłem (oprócz sperki austriackiej leżącej pod ściółką), po za tym wykrywacz sygnalizuje każdą kulkę szrapnela i łuski na małych głębokościach i szukanie jest pracochłonne (co krok dołek w terenie gdzie był silny ostrzał artyleryjski). Czy opłaca mi się kupić wykrywacz PI z dużą cewką pomijający małe przedmioty, a wykrywający te więsze? Czy jest w ogóle wydawać 500-1000 zł na PI? Co byście zrobili na moim miejscu mając te pieniądze?

Słyszałem że na militarke Nowak jest całkiem całkiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 00:52 
Chorąży
Chorąży

witam
a nie lepiej zamiast PI zaopatrzyć się w HS-3 (stayk z dyskryminacją)???
cena za nówkę o ile się nie myle to 800pln używka jest sporo tańsza
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 01:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Też o tym myślałem. HS-3 wydaje się dobrym rozwiązaniem z minimalnym ryzykiem ewentualnego utopienia kasy.
Na ewentualnej odsprzedaży nie stracisz praktycznie nic.
Pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 02:59 
Porucznik
Porucznik

witam.popieram wcześniejsze posty.jest to najrozsądniejszy wybór.pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 13:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja bym na twoim miejscu raczej pomyślał o zmianie sposobu poszukiwań oraz w jaki sposób zostosowaźć tego Minelaba do poszukiwań militarki /ustawienia,tryby i tp /..Pogadać z ludżmi co kopią minelabami wszystko.Mój kolega kopie HS-em,jest głeboki ale podstawa to własciwe tereny do kopania.Poza tym HS nie ma możliwości wyciecia luski a zasygnalizowania nieśmiertelnika czy odznaki.Sama zmiana sprzetu nic wiele nie da.Trzeba nauczyć się kopania militarki,no i te tereny,TERENY.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 13:53 
Specjalista
Specjalista

Witam

Dokładnie tak jak napisał poprzednik.

Jako dowód że Minelabem mozna siegnąć głęboko http://www.odkrywca-online.com/pokaz_wa ... ?id=314572 (pierwsze zdjęcia)

odtwarzalismy po prostu carskie okopy, czasami do takiej głębokości że ledwo głowa wystawała :luv

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 14:41 
Porucznik
Porucznik

witam ,ja na podstawie obserwacij,na własnym sprzęcie,cs-1220xd,1220 R-jest na innej częstotliwośći statyki.natomiast sc.R-1 do militarki się nie nadaje dynamik .natomiast jego poprzednicy raczej w tym kierunku działają.chociaż nic nie jest wykluczone do końca.a w dodatku jeśli chodzi o Smętka to cewka też robi swoje.jeśli mam postawić na jednego z nich,odnośnie militarki Minelab/Smętek ,stawiam na tego drugiego,z względu na tryb pracy. pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 18:09 
Moderator
Moderator

Witam, dziękuje bardzo za odpowiedź. Piszecie że trzeba się nauczyć kopania militarki, to prawda. Tak więc czy jest sens kupować dodatkowy sprzęt? Wiem, że mój Suveren wykrywa fanty z dużej głębokości i tak jak pisze Jaro można nim kopać spore dołki (jeżeli chodzi o poszukiwanie monet i drobiazgów poznałem ten sprzęt znakomicie i wiele osiągnołem dzięki tej wykrywce). Problem polega na tym że jest bardzo czuły i idąc w teren walki kopię każdą kulkę szrapnelową czy pierścień. Nie mogę sobie odpuścić pominięcia sygnału. A być może to klamra lub moneta? No i takie chodzenie jest bardzo czasochłonne. Czy nie lepiej kupic czegoś z większą cewką pomijając (lub osłabiając) te drobne sygnały a skupić się na tych głębszych?
1. Czy HS pominie te mniejsze sygnały?

2. A może sprawę załatwi dokupienie większej cewki do Minelaba? Tylko cewka do Suverena kosztuje 800 zł (średnica 45 cm - standardowa ma 20 cm) co jest równowartością nowego HS-3 czy innego sprzętu PI np. Midasa

Nauczyć się kopać militarki na Suverenie? Ale jak skoro on na all metal wyje na gwóźdź jak szalony, a co dopiero na mniejszy odłamek. Jaro po okopach pierwszowojennych chodziłeś na dyskryminacji? Jaki był twój patent na te znaleziska?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 18:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na all. jest ta cewka za 400zł. .. od dłuższego czasu.
I poczytaj to:
viewtopic.php?t=32969
Pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2006, 22:35 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Wydaje mi się, że w tym przypadku większa cewka niewiele da bo i tak będziesz mial sygnaly od niechcianych przedmiotów, zyskasz tylko na glębokości dla naprawdę większych przedmiotów i przemieciesz w ciągu dnia trochę większy obszar. Jeśli nie chcesz kopać określonych przedmiotów które często spotykasz np. luski, kulki z kartaczy itp. to rozwiązaniem móglby być dobry detektor z szeroką dyskryminacją wybiórczą np dfx, xlt, min. explorer itp, oraz możliwością rozróżniania po dźwięku. Oczywiście te same przedmioty w zależności od ich stanu i sposobu ulożenia mogą dawać różne sygnaly ale nie na tyle różne żeby pomylić luskę czy odlamek z klamrą, kopania pierścieni wiodących, zapalników, kawalków carskich skrzynek amunicyjnych raczej nie unikniesz bo dają super sygnaly bardzo zbliżone do dobrych kolorowych fantów. Nie wiem jak się pracuje z wyświetlaczem soverignie może to bylo by rozwiązaniem choć dużo bardziej komfortowe jest wyciszenie niechcianych sygnalów.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]