Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 19:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Modyfikacja Whites Classic
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2003, 02:05 
Zybinek laleczny

Przeglądając ostatnio rosyjskie strony znalazłem ciekawą modernizację wykrywacza Whites Classic.
Link do tej strony to http://sevzirfo.narod.ru/md.htm
( Chyba jest to już jednak zupełnie nowa konstrukcja, chociaż wykonana w oparciu o niektóre elementy konstrukcji White's). Modernizacja jest bardzo duża, gdyż standardową elektronikę zastąpił mikrokontrolerem jednoukładowym AT90S2313. Sama strona jest o tyle ciekawa, że autor przedstawia schematy wykrywacza przed i po przeróbce. Dzięki zastosowaniu mikrokontrolera układ uległ ogromnemu uproszczeniu, gdyż zawiera praktycznie tylko zasilacz, obwody wejścia i wyjścia a całą resztą steruje AT90S2313.

Wygląd zewnętrzny wykrywacza prezentuje rysunek MD.

Atrakcją dla osób zajmujących się samodzielną budową wykrywaczy i potrafiących programować, jest udostępnienie softu mikrokontrolera w postaci pliku .hex.

Kolejną atrakcją jest rysunek prezentujący ciekawą konstrukcję prostokątnej sondy wykrywacza o kształcie nieco podobnym do Bigfoot ( ponoć najlepsza cewka White's - załączam obrazek ).

Może PROSCAN napisał by kilka słów o tej dosyć nietypowej cewce? :jump

Schematy wykrywaczy są podane jako pliki w formacie ORCAD 7.2 i GIF.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Modyfikacja Whites Classic
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2003, 09:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

zybinek napisał(a):
...Chyba jest to już jednak zupełnie nowa konstrukcja, chociaż wykonana w oparciu o niektóre elementy konstrukcji White's...
Wygląd zewnętrzny wykrywacza prezentuje rysunek MD....

Na mój gust to wykrywacz ze zdjęcia (MG.JPG) nie posiada ani jednego "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! elementu z White's-a... czyli byłaby to zupełnie nowa konstrukcja :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2003, 11:04 
Zybinek laleczny

Potwierdzam, andr_a ma rację, w tym rozwiązaniu nie ma ani jednego "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! elementu z White's-a !

Jest więc to zupełnie nowa konstrukcja opracowana.

Natomiast wykonanie cewki w kształcie wydłużonego prostokąta powinno znacznie zwiększyć efektywność w przeczesywaniu terenu.

Czy ktoś z uczestników forum spotkał się w praktyce z taką cewką?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: prostokątna DD
PostNapisane: sobota, 8 listopada 2003, 20:26 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Nie nie miałem okazji pracować na takiej sondzie. Ta ruska sonda ma konstrukcję DD (tyle ze zamiast owalu jest prostokąt). Nie widzę większego sensu stosowania akurat takiego kształtu - chyba tylko względy mechaniczne zadecydowały.

Big foot to jest sonda o innej konstrukcji. Nadajnik jest podlozny, a odborcza sonda jest ułożona w ósemkę. Taki pomysł jest też stosowany w innych wykrywaczach (np. Foerstera), ale kształt jest inny.

Tp że jest to taki dlugie niewatpliwie polepsza szerokość przemiatania, ale nie zasięg. Poza tym jedna połówka ósemki jest w przeciwfazie do tej drugiej, stąd konieczniość pojawienia się opcji "absolute value" w wykrywaczach serii spectrum.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2003, 17:08 
Zybinek laleczny

Podziękowanie dla Piotra za krótki opis sondy Bigfoot White's!

Piotr stwierdził, że;

"To że jest to taki dlugie niewatpliwie polepsza szerokość przemiatania, ale nie zasięg".

I o to właśnie mi chodzi!

Myślę, że taki wydłużony kształt cewki DD lub pierścieniowej o długości np. 50 cm i szerokości 12-15 cm byłby dla mnie idealnym rozwiązaniem!

Za jednym machnięciem cewki mógłbym przeczesać dwa razy większą szerokość przeszukiwanego pola!

Czy ktoś z kolegów nie podjął by się wykonania takiej cewki dla wykrywacza White's 6000 Di Pro?

Posiadam schemat tego wykrywacza i dokumentację patentową sondy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: sonda
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2003, 21:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To już raczej DD. Ale przy takich proporcjach to byś wyczesywał tylko kapsle z półlitrówek leżących pod powierzchnią. Czy o to Ci chodzi?

proscan

Ostatnio edytowano piątek, 16 kwietnia 2010, 22:02 przez proscan, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2003, 13:14 
Major
Major

Jakieś 3 lata wstecz używałem sondy BigFoot. Moim zdaniem nadaje się tylko na plażę. Na gładkim, tempo poszukiwań to wręcz bajka. Zasięg mniej więcej jak typowa sonda 8 cali. Od tamtego czasu ciągle noszę się z zamiarem zrobienia sobie takiej i dalej nic :( Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2003, 16:34 
Zybinek laleczny

Mrand, gdyby Ci się jednak udało zrealizować plany względem sondy Bigfoot to pamiętaj, że masz już pierwszego klienta !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2003, 00:13 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam !!!

Heh sonda jak sonda ale ta przerobka z Atmelem to faktycznie ma juz malo wspólnego z Classikiem :). Zastanawia mnie tylko jak to sie zachowuje w praktyce, bede musial posiedziec i sobie az z ciekawosci to przeanalizowac :). "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! pytanie do znawcow tematu z forum co o tym wynalazku sadza ???
Osobiscie mecze sie z vlf-em na uC jednak jak na razie moj projekt czesci analogowej jest do rozbicia o kandt d... ehh moglem posluchac Rutusa i dac przetwoeniki o wiekszej rozdzielczosci, a nie teraz walczyz z analogowa czescia i filtrami ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2003, 22:40 
Zybinek laleczny

Przeglądając dziś aukcje www.ebay.com zauważyłem licytację prostokątnej cewki o wymiarach 18" x 3,6".
Jest to cewka do wykrywacza TESORO i według zapewnień sprzedającego współpracuje z modelami Silver Sabre, Sidewinder, Silver Umax, Golden Sabre, Golden Umax, Conquistador, Eldorado, Bandido, etc.

Jak widać ze szczegółów na załączonych obrazkach, cewka jest chyba typu DD, a wymiary 45x9 cm co pozwala przeczesać dwa razy większy obszar za jednym ruchem w stosunku do cewki 8".

Wprawdzie kilka postów wyżej Proscan napisał
    "To już raczej DD. Ale przy takich proporcjach to byś wyczesywał tylko kasple z półlitrówek leżących pod powierzchnią. Czy o to Ci chodzi?,"
ale ciągle myślę o niewątpliwych zaletach takiej wydłużonej sondy.

Na stronie http://www.djsdetectors.com/Tesoro/Teso ... nsweep.htm znalazłem dokładniejszy opis tej cewki i jest tam informacja, że jej zasięg jest pomiędzy zasięgiem cewki 4" i 8" ( średnice typowych cewek do szukania monet )

Czy ktoś z użytkowników TESORO używał już takiej sondy i mógłby się wypowiedzieć w temacie jej zasięgu?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]