Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 22:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Baterie
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 13:26 
Chorąży
Chorąży

Wczoraj byłm z kumplem na wykopkach i przed wejściem w las włożył on nowe barerie i po 3 godzinach padły miał jeszecz jedne które też po 3 godzinach padły. I z tym wiąże się moje pytanie jakie baterie polecacie na wykopki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 13:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam
Ja rowniez mialem wczoraj ten sama problem chodze z Rutusem Ultrą 2 i po 7godzinach sprawdzam jaki stan tu zaledwie 30%
Mysle ze najlepsze beda akumulatory tylko jakiej pojemnosci noi zeby cena niebyla z kosmosu
POzdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 13:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam Garretta Ace 150. W zupełności wystarczają akumulatory 2000 mAh. Na bateriach można zbankrutować. Wesołych Świąt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 15:11 
Plutonowy
Plutonowy

Witam

Akumulatory to podstawa, najlepiej dwa komplety tak żeby mieć zawsze naładowany zapas. Zajrzyj tu http://www.baltrade.pl/bn/?o=shp Ceny mają przystępne i na pewno coś wybierzesz. Ja używam paluszków Energizerów 2500 i Foreverów 2500 + ładowarka MW8168GS oraz 9V Clarionów z ładowarką MW6288GS. Wszystko funkcjonuje ok i nie zdażyło sie jeszcze żebym musiał wracać z pola z powodu braku zasilania.

Pozdrawiam i wesołych świąt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 15:33 
Kapitan
Kapitan

Ja tam używam baterii alkalicznych. Chodzę z Rutusem First Plus (4 "paluszki") - tylko na głośniku. I w ogóle go nie wyłączam. Baterie alkaliczne starczają mi naprawdę na długo - tak na 3-4 całodzienne wypady, po 6-7 godzin łażenia.
W Tesoro Ciboli dziewczyny bateria 9V starcza na krócej (też chodzi na głośniku) - na jakieś kilkanaście godzin. Natomiast zwykłe baterie wyczerpują się bardzo szybko i raptownie.
Reasumując, nie narzekam na wykorzystanie baterii Alkaline i nie bankrutuję. Może gdybym chodził codziennie, a nie tylko czasami w weekendy, to kupiłbym akumulatory. Najczęściej używam Energizery, bo Duracelle są zbyt drogie i raz mnie zawiodły (1 totalnie padnięta sztuka w nowym komplecie).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 16:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja zbierałem się do zakupu ładowarki z akumulatorami przez pół roku i wydałem przez ten czas jakieś 150zł na baterie. Za 48zł kupiłem ładowarkę, 4 akumulatorki AA i dwa do pilota (małe). Naładowane trzymają jakieś 7 godz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 grudnia 2006, 17:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Obecne temperatury także wpływają na szybsze zużycie baterii w niektórych wykrywaczach.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 grudnia 2006, 02:29 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Cze
Ja używam baterii ale mam zamiar kupić akumulatorki i ładowarkę na co zwracać uwagę(oprócz ceny oczywiście :) )chodzi mi o dane techniczne .Takie zestaw 4 akumulatorki ładowarka za 15 zł z allegro to lipa :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 grudnia 2006, 10:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ja mam taki zestaw, tylko moja ładowarka jest EPR-320:
[ img ]
na Alledrogo aku AA 2950mAh kosztują 3,99, natomiast AAA 1450mAh 2,99, i musze przyznać ze aku naprawdę mnie zaskoczyły bo działają i trzymają długo, nawet podobnie długo jak GP AA 2300 i AAA 1100. Testuje na wykrywaczu, aparacie cyfrowym, mp3 i myszy bezprzewodowej, czołówce 8-diodowej. Ładowarka ładuje mocno rozładowane rozładowane AA około 4-6 godzin, AAA jakieś 2-3 godziny, czyli niezbyt zabójczym prądem, po czym przechodzi w stan podtrzymania- mierzyłem i to na prawde działa :)
Nie wiem jeszcze ile cykli ładowania te aku sa w stanie przeżyć, moje AA około 200 maja i nadal trzymają tak samo dobrze

Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 stycznia 2007, 19:38 przez Polak, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 grudnia 2006, 10:49 
Chorąży
Chorąży

Do swojej wykrywki zmontowałem moduł składajacy sie z 16 akumulatorków AA (po 2900mAh). Napięcie ok. 20,4V po redukcji przez stabilizator i diodę prostowniczą wynosi ok. 11,3V.
Na takim module zawsze mam takie samo napięcie, a realny czas pracy to ok. 7 wypadów po 6h. Wykrywka zachowuje sie cały czas bardzo stabilnie przy bardzo wyśrubowanych ustawieniach.
Do tego zrobiłem sobie szybką ładowarkę (700mA), która obsługuje w jednym czasie całą sekcje składajacą sie z 8 akumulatorków.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 grudnia 2006, 10:59 
Generał Broni
Generał Broni

leleszek, stosowanie tylu ogniw szeregowo, żeby potem przez stabilizator je podłączać nie ma moim zdaniem sensu- bardzo obniża to sprawność energetyczną takiego układu. lepiej byłoby zastosować rozwiązania z akumulatorow laptopowych- czyli ogniwa są łączone równolegle po 2, a dopiero potem w szereg.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]