Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 14:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: RAMY...
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2006, 17:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

WITAM

chce sobie sprawic ramę , to nic pewnego ale jak na razie sie rozglądam i tak

co mam wybrac

GARRETTA CX plus cena 2700 złotych z ramą

czy

GEODETEKTOR cena 1500 złotych z ramą

oba wykrywacze mozna dostoswac do uniwersalizmu

tzn do obu mozna dodać ramę lub zmienic na zwykle ze standardową cewka

biegam ze smetkiem i z garretem ace 150

i chciałbym połączyć te dwie wykrywki i oczywiście dołaczyc ramę :)

PROSZE o RADE

kto latał z takimi wykrywakami , jak sie zachowuja w terenie , i jakie fanty sa nimi wyciagane
jakie sa glebokosci podawane dla nich ... itd

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2006, 18:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

RAMA GEODETEKTORA

[ img ]

RAMA GARRETTA

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2006, 19:42 
Moderator
Moderator

Witam, właśnie chciałem napisać podobny post, więc nie będę się dublował. Zamierzam kupić na początku stycznia wykrywacz ramowy. Zdecyduje się chyba na Garretta CX z przystawką Treasure Hound. Było trochę wypowiedzi na jego temat ale to odległe czasy. Może przybyło użytkowników, którzy mogli by się podzielić spostrzeżeniami? Wyczytałem co następuje:
1. Rama pobiera sporo napięcia
2. Rama jest wrażliwa na uszkodzenia (trzeba uważać gdzie sie chodzi).
3. Do obsługi potrzeba dwóch osób

Pytania.
1. Jaki jest średni zasięg na przedmioty powiedzmy bagnet/garnek?
2. Czy odrzuca przedmioty leżące w pierwszych cm. ziemi?
3. Jaka jest szacunkowa minimalna wielkość przedmiotu którą cewka wykrywa?
4. Jak uciążliwe jest namierzanie (pinpoint) wykrytego przedmiotu
5. Jak silne daje sygnały? czy jeśli wykryje średniej wielkości żelazo pod cewką zostanę o tym poinformowany jasnym i czytelnym sygnałem?

Pozdrawiam i liczę na wsparcie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2006, 19:58 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Na temat Geoscana pisano na innym forum dość niepochlebnie, ale poza tym nie wiem nic :cop
Cytuj:
1. Rama pobiera sporo napięcia Nie zauważyłem, choć to możliwe, że nieco więcej..
2. Rama jest wrażliwa na uszkodzenia (trzeba uważać gdzie sie chodzi). To sie tyczy każdej cewki ;) Chodzi tu chyba bardziej o rozstrajanie się? Tak się dzieje, ale można to opanować..
3. Do obsługi potrzeba dwóch osób Niepotrzeba, choć miło jest jak ktoś nosi łopatę
:)
Pytania.
1. Jaki jest średni zasięg na przedmioty powiedzmy bagnet/garnek? Około metra, w zależności od gruntu
2. Czy odrzuca przedmioty leżące w pierwszych cm. ziemi? Tylko drobnicę. Jeśli trafisz np. na metalową płytę otrzymasz potężny sygnał..
3. Jaka jest szacunkowa minimalna wielkość przedmiotu którą cewka wykrywa? Hmm.. Puszka po piwie, podkowa etc..
4. Jak uciążliwe jest namierzanie (pinpoint) wykrytego przedmiotu Mozna to opanować, choć w zależności od głębokości i wielkości przedmiotu, może nie być to takie łatwe..
5. Jak silne daje sygnały? czy jeśli wykryje średniej wielkości żelazo pod cewką zostanę o tym poinformowany jasnym i czytelnym sygnałem?
Siła natężenia sygnału jest wprost proporcjonalna do wielkości przedmiotu i głębokości na jakiej zalega :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 16:14 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

mam pytanko do VW :

jak sie pracuje z tym sprzetem??

i jakie fanty sie num wyciąga??

i czy mozna nim cos błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" po przejsciu fali poszukiwaczy z roznym przekrojem marek tzn smętkiem , ace 150, expolarerem 2 , tesoro i PI i jablem??

i jak sie masz szukanie tym sprzetem na monetki z cewka stanardowa??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 17:26 
Specjalista
Specjalista

Ja dorzucę uwagi od siebie.

Po pierwsze nie rama tylko wykrywacz two-box. Rama wygląda inaczej.

Po drugie to wykrywacze standardowe z dodatkową możliwością podpięcia cewki two-box nie dorównują wykrywaczom two-box. Jeśli planujesz kupić wykrywacz two-box lepiej będzie pomyśleć o Gemini 3 czy TM 808. Będą miały większy zasięg i nie tylko. Oczywiście ich funkcjonalność jest wtedy mocno ograniczona, ale jeśli coś jest do wszystkiego to jest do… ;) Skoro masz już smętka i ACE 150 to nie potrzebujesz już tak bardzo dodatkowo zwykłej cewki do poszukiwań drobiazgów.

Po trzecie, wykrywacze do głębokiego poszukiwania dużych przedmiotów to wykrywacze bardzo specjalistyczne i nie dla każdego. Wystarczy poszukać na tym forum by trafić kilku doświadczonych poszukiwaczy którzy kupili taki wykrywacz i zrezygnowali z poszukiwań za jego pomocą.
Po pierwsze, trzeba mieć mniej lub bardziej dokładny namiar na miejscówkę gdzie można szukać takim wykrywaczem. Zastanawiałeś się co będzie jak trafisz sygnał? Wiesz co to znaczy wykopać 2 metrową dziurę? To prawie cały dzień roboty. Słyszałem historie o człowieku który kupił taki właśnie wykrywacz wyszedł w pole, znalazł sygnał. Zaczął kopać, kopał prawie dwa dni, musiał ściąć z pobliskiego lasku drzewo i zrobić z niego zejście do tego dołu. Po całej harówce okazało się, że trafił na współczesne, zakopane śmietnisko. Po wszystkim jeszcze trzeba dziurę zakopać. Ta przygoda spowodowała, że od razu sprzedał ten wykrywacz.

Oczywiście to nie jest tak, że szukanie tym sprzętem nie ma sensu, trzeba być tylko świadomym jak i gdzie go wykorzystać. Jeśli po prostu wyjdziesz w pole z nadzieją, że coś trafisz, możesz skończyć jak osoba która opisałem. Trzeba sobie zdawać sprawę, że zasięg do 6 metrów niesie ze sobą konsekwencje w postaci kopania i zakopywania. Do tego kopanie w ziemi głębokich dziur wymaga umacniania ścian. Oczywiście, są miejsca gdzie przechadzając się z takim wykrywaczem można wyciągnąć kilka kul armatnich… ale niektórymi wykrywaczami standardowymi z większą cewką też jest to całkiem nieźle wykonalne.

Nie staram się ciebie zniechęcić, tylko uświadamiam konsekwencje takiego zakupu.

Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 19:40 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

spoko SID ja sie tak szybko nie zniechecam chyba wiesz co to znaczy latać ze smetkiem cały dzien i kopac tylko odłamki , no moze czasem jakas łuseczka .... ???

właśnie u nas są miejsca w ktorych tylko smetkiem i pi sie łaziło i licze sie z tym ze moze byc tam o wiele wiecęj fantów poza tymi co juz zostały wyciągniete... a two boxem chciałbym uderzać raczej na ziemianki

i pytanie czy karabin i parabelke on wyciagnie?? jezeli tak to z jakiej glebokosci??

i czy CX sie równa z Ace 150 pod wzgledem zasiegów na monetki??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 21:33 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam,
Pojedynczy karabin owszem zlapie ale raczej z glębokości nie większej niż smętek z parabelką może być już klopot. Swoją przewagę może pokazać dopiero przy większej ilości fantów np kilka giwer, skrzynki z amunicją itp, takie trafienia to też raczej nie codzienność więc również radzę przemyśleć zakup. Wszystko zależy od produktywności terenu w jakim zamierzasz szukać i Twojej determinacji :) Najlepiej by bylo gdybyś mógl wybrać się w teren z kimś z takim sprzętem i zobaczyć "z czym to się je" bo nie jest to sprzęt specjalnie mily w użytkowaniu zwlaszcza na początku. Weź też pod uwagę to, że samotne wyprawy z two-boxem raczej odpadają bo nie można nosić przy sobie żelastwa a czymś trzeba kopać poza tym przydaje się drugi zwykly wykrywacz do sprawdzenia sygnalu i dokladnego namierzenia.

pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]