Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 13:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowy Explorer SE - testy
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 13:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam. Od jakiegoś czasu jestem "szczęśliwym" posiadaczem Explorera SE. Od jakiegoś też czasu próbuję dowiedzieć się czegoś na temat działania tego wykrywacza. Czytam, pytam i jak na razie nie jestem mądrzejszy. Tydzień temu pośmigałem kilka godzin i troszkę się zawiodłem. Niestabilny sygnał, mnóstwo dźwięków i wg mnie wcale nie tak dobry zasięg. Wróciłem z terenu, znowu poczytałem i popytałem ale oprócz słów " po pierwszej godzinie chodzenia z SE myślałem, że go rozwalę o drzewo a teraz nie zamieniłbym go na żaden inny wykrywacz" - nic nie usłyszałem.
Dzisiaj pojechałem na czyste pole i postanowiłem przede wszystkim sprawdzić jego zasięg. Zacznę od tego, że zasięg mierzyłem w powietrzu i na ustawieniach fabrycznych i porównywałem go z zasięgiem ACE-250.
Kilka przykładów na najbardziej spotykanych monetkach:
boratynka: SE- 18cm , ACE- 15cm
3 halerzyki wrocławskie 1624r. SE-14cm , ACE-13cm
50gr współczesne : SE- 20cm , ACE-17cm
5 marek srebrnych z 1936r. (15gram) SE-20cm, ACE-20cm
Dodam, że sprawdzając zasięg przemiatałem w powietrzu nad monetką obniżając stopniowo cewkę do momentu kiedy otrzymywałem w miarę stabilny sygnał, który w normalnych warunkach dałby mi podstawy do tego żeby kopać. Monetki kładłem płasko na ziemi.
Po zwiększeniu w SE czułości "SENS" na maxa z 22-fabrycznie ustawionej na 32 nic to nie zmieniło.
Moje pytanie: Czy ktoś próbował wykonywać podobne czynności związane ze sprawdzeniem zasięgu SE?
Ja testowałem go na ustawieniach fabrycznych bo jeszcze go nie znam na tyle żeby kombinować ale mam nadzieję, że założenie tego wątku spowoduje, że zaczną wypowiadać się ludzie, którzy mają już jakąś praktyczną wiedzę dotyczącą szukania z SE i tym samym szybciej go poznam.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w Nwym Roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 15:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Ciacho, dlaczego minelaby zwiększają zasięg w gruncie? Z tego co do tej pory udało mi się wyczytać wynika, że osiągi "gruntowe" są gorsze od "powietrznych". Jeśli to możliwe to prosiłbym o krótki wykład.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 15:40 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Tyczy się to wszystkich "wieloczęstotliwościowców", które zwyczajnie muszą widzieć grunt żeby działać, więc jakikolwiek test powietrny jest w tym wypadku kompletnie pozbawiony sensu :cop Zresztą kwestia testów powietrznych była już wielokrotnie poruszana i jeszcze raz podkreślam, że nalezy je traktować baaardzo orientacyjnie.. Po prostu, zbyt wiele faktorów wpływa na rzeczywisty zasięg w gruncie, że nie warto zawracać sobie tym głowy. Żaden poważny test na zachodzie, nie jest nigdy przeprowadzany w powietrzu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 15:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Własnie przed chwila znalazłem ten wątek viewtopic.php?t=28308&postdays=0&postorder=asc&start=0 . Dotyczy to dokładnie tego samego problemu ale Proscan nie potwierdza, żeby zachodziło zjawisko zwiększania zasięgu w gruncie. Co prawda w dyskusji pojawia się zwrot "efekt aureoli", który powoduje zwiększenie zasięgu w gruncie, ale ułatwia on namierzenie fanta przez kazdy z wykrywaczy. Jeśli coś źle zrozumiałem to proszę o "wyprostowanie".

pozdrawiam
bogdans

PS. Jak się dobrze wczytać to test kolegi szczurka1176 nie był typowym testem w powietrzu podczas którego płaszczyzna cewki jest ustawiona prostopadle do podłoża. Z opisu wywnioskowałem, że monetki leżały na glebie, były co prawda nie przykryte, ale wykrywacz "widział" grunt (płaszczyzna cewki równoległa do podłoża)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 15:57 

Witam!

Tu raczej chodzi o to, że pewnych detektorów nie da się "dostroić" do powietrza, więc i badanie powinno być w gruncie..
To jest rzeczywiście temat rzeka, ale dla mnie za siebie mówią zawsze rezultaty w autentycznym terenie a nie powietrzne eksperymenty ;)
Prawie żadnego zaawansowanego sprzętu nie da się tak ustawić by osiągnął maksymalny zasięg w powietrzu a już zwłaszcza nie w pełnym zakłóceń pomieszczeniu (nie tyczy się to testów Szczurka).. Jeszcze inną sprawą jest fakt, że bardzo często w wykrywaczach z górnej półki nie płacimy bynajmniej za zasięg lecz za mnogość bajerów (po angielsku "whistles & bells"), które bardzo często są kompletnie zbędne :666 Znam co najmniej kilka wykrywaczy kilkakrotnie tańszych od tych najdroższych, które wyciągną dokładnie tyle samo monetek w sprzyjających warunkach :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 16:14 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie wiem czy dobrze rozumiem.
Van Worden w temacie Proscana z czerwca piszesz, że jest to mit, że wykrywacze Minelaba maja większy zasięg w gruncie niż w powietrzu, dziś piszesz, że wykrywacz musi widzieć grunt żeby działać prawidłowo.
Testy (nie używam cudzysłowia) przeprowadziłem po tym jak przeszedłem się kilka godzin po polu, na którym spędziłem jakieś 100-120 godzin z ACE-em więc miałem bardzo dobre porównanie jeśli chodzi o głębokość zalegania monetek i innych blaszek. Wg mnie na ustawieniach fabrycznych zasięg SE praktycznie nie różni się od zasięgu ACE. Ruszyłem temat bo liczę na to, że być może jestem na tyle tępy, że nie umiem sam dostroić ustawień SE tak żeby wycisnąć z niego max możliwości.
Na razie zacząłem od testów w powietrzu, jeśli będzie trzeba zrobię testy w ziemi. Po prostu chcę wiedzieć na co wydałem pieniądze i czy było warto.
Podsumowując: Czy jakieś ustawienia w SE mają wpływ na zasięg? Jeśli tak to jakie? Chciałbym sprawdzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 17:27 

Witam!

Szczurek - Minelabowi z BBS i FBS nie przeprowadza się testów w powietrzu. Jeśli chcesz przeprowadzić autentyczny i solidny test, to nie zakopuj monet w gruncie tylko idź na to pole z kolegą. Jeden z Was będzie używał ACE250 a drugi Eksa.. Jewden po drugim sprawdzajcie te same sygnały na różnych nastawach po czym wykopujcie te cele. Postarajcie się zapisać wyniki, głębokość zalegania fantu, rodzaj gleby, nastawy etc. Sam bardzo chętnie to poczytam i poproszę Cię o możliwość publikacji w gazetce :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 18:47 
Chorąży
Chorąży

pozdr,

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 marca 2009, 04:54 przez Mick_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 18:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Oczywiście tak zrobię ale najpierw chciałbym liznąć trochę teorii żeby nie ślęczeć przed instrukcją na polu.
Owszem SE ma mnóstwo ustawień, które ułatwią życie jeśli się go dobrze pozna ale na obecną chwilę interesują mnie tylko ustawienia, które związane są bezpośrednio z zasięgiem.
Jeśli się mylę proszę niech mnie ktoś poprawi.
1. SENS (czułość) nastawa od 1 do 32.
2.RECOVERY - sposób w jaki przebiega proces dyskryminacji Fast (szybko) i DEEP (głęboko).
Czy oprócz tych dwóch ustawień coś jeszcze ma wpływ na zasięg? (oczywiście mówimy o wykrywaczu a nie warunkach glebowych).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 18:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witaj w klubie Mick!!
Mam nadzieję, że wspólnymi siłami jakoś damy radę rozgryźć SE.
Twoja wypowiedź jeszcze bardziej utwierdza mnie , że nie jest popsuty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 19:13 
Chorąży
Chorąży

pozdr

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 marca 2009, 04:54 przez Mick_, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 20:35 
Porucznik
Porucznik

witam .volume max limit 7, Gain 8, Tone- Th tone 10, Variability 10 , limits 10 , Sounds Ferrous, Repsonse normal,Noise 7 ,Recovery fast deep, Sensitivity 27-29 ,Thresch 8-9 Iron mask 9-10.I obowiązkowo na początku Noise cancel. te nastawy dostałem ,sprawdz . :) jeśli będzie lepiej to ok,jeśli nie to :nicnie pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 21:31 

Witam!

W nowym SE njedną z najważniejszych funkcji jest GAIN i idzie o to by nie podkręcać sprzętu za wysoko.. Pisał już o tym Robi - SE jest czulszy i nie wymaga "żyłowania" ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 grudnia 2006, 23:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sound na ferrous bym nie ustawial a na cond
Wlacz tylko deep gdy masz teren malo zasmiecony,
gdy duzo smieci dodaj do deep fast i nie rob za szybkich ruchow cewka.
Sensitivity daj tak wysoko by slyszec threshold,no i noise cancel przed rozpoczecierm poszukiwan.Obowiazkowo sluchawki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 grudnia 2006, 00:23 
Porucznik
Porucznik

witam mam takie pytanie ,odnośnie latającej kreski.Po ustawieniu raz jest w poziomie,a po przestawieniu lata jak szalona. Nie jestem pewien czy chodzi o : pół automatyczny tryb wrażliwości wskaznika" nie rozumiem tego :cry: :que O co z nią chodzi.Normalnie szok! Proszę o wyjasnienie. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]