Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 14:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: rutus first i rutus first+
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2007, 09:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

cześć, mam pare pytanek dot. tych wykrywek. teraz konkretnie mi chodzi o zwykłą wersję firsta. ktoś mi mówił że są dwie wersje, 3 i 4 pokręłoawe. czym to się różni?? drugie pytanie, jeden pan z forum dał producentowi który przerobił firsta i sprawił że jest manualne strojenie gruntu/ trudne to jest? przydatne? no a teraz najważniejsze pytanie. który sprzęt jest bardziej wart żeby go kupić. nie ma między nimi aż tak wielkich różnic cenowych +/- 100 zł. chciałbym abyście tąwersję 4 pokręłową porównali do tego firsta+ z tym ekranem.

pozdro

p.s czytalem tes tej wykrywki na ps :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 14:47 
Kapitan
Kapitan

Stara wersja z 3 pokrętłami była bodaj na 12 "paluszków", zaś nowsza już tylko na 4 "paluszki". To, jak i możliwość ręcznej regulacji gruntu, na pewno wartościowe cechy.
Najważniejszą zaletą Plusa jest wg mnie tryb dynamiczny dwutonowy, w którym przez 99% czasu chodzę. Sam wyświetlacz przydaje się tylko do manipulowania menu (zmiana ustawień wykrywacza), natomiast przy samym poszukiwaniu go nie wykorzystuję (nie ma tam przydatnych informacji) - ważniejszy jest dobry słuch i praktyka. Trybu statycznego używam od święta, nie lubię (nie potrafię) w nim chodzić, choć z pewnością zasięgi daje nieco lepsze niż dynamik (sprawdzałem).
Reasumując - poluj na egzemplarz 4-pokrętłowy, na 4 baterie AA. Plusa możesz sobie odpuścić, First nie będzie zły. A jeśli chodzi o modyfikacje to najlepiej byłoby wymienić starą sondę (pełną) na nową.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 19:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam.

Przeciez jest tez wersja z 3-ma pokrętłami na 4 paluszki. Sam takiego Rutusika mam...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 20:04 
Poczciwy Otto

Sondy nie opłaca się wymieniać. Sama sonda kosztuje sporo (dokładnie nie pamiętam ile). Lepiej kupić od razu z nową sondą...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 20:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

no dowiedziałem się że zmiana na nową to koszt ok. 200zł. kupe kasy w stosunku do samej ceny wykrywacza. dzięki za odpowiedź, będę polował na firsta, z nową sondą,4 pokrętłowego, na 4 baterie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 stycznia 2007, 20:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak juz wspomnialem mam wersje z trzema pokretlami i nic sie nie dzieje, to zalezy od mineralizacji gruntu, wiec jesli nie masz bardzo zmineralizowanej gleby to taka wersje tez sie bedzie nadawac (chyba :P )

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]