Teraz jest niedziela, 28 czerwca 2026, 23:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Najmniejszy statyk na monetki
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 11:23 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam, poszukuję malutkiego (gabarytowo) statycznego wykrywacza na monetki. Koniecznie musi się składać, być lekki, cewka do 20 cm i kosztować do 1000 PLN. Optymalne (wielkosciowo) byłoby coś w stylu Celtic XL (1kg i cewka 17,8 cm), ale o tym akurat nic nie mogłem znaleźć. Będę wdzięczy za wszelkie propozycje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 19:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pewnie coś palnę, ale czy nie przyjęte jest że na monetki lepszy jest dynamik?
Czemu chcesz statyk - jeśli mozna wiedzieć? W dynamikach przy tej cenie i innych podanych kryteriach (składanie też) cos spokojnie byś znalazł.
Moja Ultra1 miała tryb statyczny ale łaziłem głównie na dynamiku.
Ultrę 2 mogłeś zamówić skaładaną na trzy cześci. Teraz mozna kupić albo składną na dwie - bo nowych juz nie robią,
http://www.wykrywaczemetali.pl/informac ... 8_13:36:11
albo poczekac na Ultrę 3 Rutusa, zakładam że tryb statyczny też będzie miała. (sam o niej myślę jako drugiej wykrywce w rodzinie)
To przy załozeniu że tryb statyczny jest Ci koniecznie potrzebny. Bo jeśli dynamik wystarczy.. propozycji będzie wiele.
Pozdrawiam
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 19:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Na temat Celtica może ci tylko powiedzieć dystrybutor bo to troche egzotyczna wykrywka.Pytaj Denara. Ale na monety chyba nie bardzo bo tam jest jakaś częściowa dyskryminacja żelaza.Chociaż w U.K kopią chyba tylko monety..Jeśli chodzi o Ultre 3 to nie wiem czy będzie tam tryb statyczy.Kiedyś gdzieś na forum Rutus pisał że da sobie ze statyką spokój bo dużo ludzi nie umie z tym chodzić.Potem piszą że jest do du..y i robi się dym że wykrywka kiepska.Idealny byłby C-scope,ale o tym może ci napisać Arkadio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 20:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mówił o "trybie statycznym z dyskryminacją" przy okazji problemów z Solarisem na słońcu - ale "zwykły" statyk jak w Ultrze1 to chyba będzie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 21:51 
Porucznik
Porucznik

Witam ,odnośnie twoich wymogów,mogę powiedziec, że mieści sie w kryterjach C.scope 660,lub C.scope 990. Tryb statyczny,dyskryminacja dwu-tonowa(bardzo łatwa), cewka 20cm pełna. Składany na dwie czesci,wagowo 1-1,20max.W 990 dodatkowo wsaznik dyskryminacij(C.scope 990 rynek wtórny) łatwe w obsłudze. pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 23:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jaki sa plusy używania trybu statycznego na monetki ? Bo są, prawda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 stycznia 2007, 23:53 
Porucznik
Porucznik

Witam ,z całą odpowiedzialnościa powiadam , :) że są zalety . Ja chodzę na C.scope 1220xd,i na tej maszynce naprawde można poszukać. Jakie są plusy? Naistotniejszy jak dla mnie to fakt , że nie ma problemu z zlokalizowaniem znaleziska. Obeznanemu czlowiekowi zajmuje to pare sekund" jesli nie jest głeboko". Dołki nie wyglądaja na wielkie,zazwyczaj kopie się tylko w głąb,nie na boki, ale bywają "niuanse". ps.nie wiem czemu :que utarło się ,że statyk nie na monety,a to jest mój pierwszy(konkretny :za ) wykrywacz na, którym zobaczyłem naprawde jak się kopie monety i kolor :1 .pozdrawiam Poszukiwania statykiem .tzw - chirurgiczne ciecia :1 .

Ostatnio edytowano środa, 10 stycznia 2007, 01:10 przez Arkadio.IE, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: .
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 00:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

DarekD napisał(a):
Jaki sa plusy używania trybu statycznego na monetki ? Bo są, prawda?

Dynamiki (w tym XLT) nie nadają się do wyszukiwania blaszek gdy sygnałów jest dużo. Statyk jest precyzyjny i głębszy, można go dostawiać do ziemi....

Ostatnio edytowano środa, 27 czerwca 2007, 13:58 przez loloptaszek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 01:17 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Drobne sprostowanie - po włączeniu trybu MM (mixerek) w XLT można podnosić monetki z zamkniętymi oczami i to nie ważne ile jest sygnałów ;) To połączenie dwóch trybów jest właśnie najlepszym rozwiązaniem, ale generalnie statyk się przydaje..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 01:57 
Porucznik
Porucznik

Witam . Trochę nie lubie spać,ostatnio ;) .I nasowa mi się pytanie,bo nie czytałem nigdzie i zawsze łatwiej zadac pytanie ;) To tak jak z tą kurą. :luv Co było pierwsze statyk , :que czy dynamik :que :que .pozdrawiam ps.tak tylko mi sie wydaje,że statyk ,ale ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Statyk na monetki
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 09:54 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Dziękuję za pomoc. Przyglądam się c.scope-om i chyba faktycznie są najbliższe moim oczekiwaniom. Co do "statyka na monetki" to historia jest taka, że ja chodzę z Souverenem GT (wcześniej GTP1350) ale prawie zawsze chodzi za mną jakiś "ogonek". Często są to dzieciaki (dlatego mały i lekki) albo osoby które wcześniej nigdy nie miały z tą zabawą nic wspólnego - dlatego statyk - bo nie trzeba tłumaczyć "że cewką trzeba machać, że trzeba włączyć pinpointa i namierzać" - piszczy niech kopią. A że nie lubię "bylejakości" poprosiłem o pomoc tych którzy mieli więcej niż ja do czynienia z wykrywaczmi żeby był dobry. Sam jestem ciekaw statyka. Jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś propozycję to będę bardzo wdzięczny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 10:47 
Specjalista
Specjalista

Mam jedną uwagę w tym temacie, być może nietrafioną, gdyż większość mojej przygody poszukiwawczej dotyczy dynamików. Otóż z tego co zrozumiałem bierzesz statyka z jednego powodu – prostota obsługi. Nie jestem natomiast pewien czy aby na pewno statyk jest taki łatwy w obsłudze. Ze statykiem tez trzeba umieć chodzić. Po pierwsze sygnał Ci się rozjeżdża u musisz go co jakiś czas uspokajać, po drugie z tego co wiem, unoszenie sondy nad ziemię tez powoduje sygnał. Nie jestem przekonany, czy dla początkującego nie jest jednak łatwiej chodzić z jakimś prostym dynamikiem, który ma fabrycznie dostrojony grunt. Ale to tylko takie rozważania, jedno jest moim zdaniem pewne, bez tłumaczenia co i jak się i tak nie obejdzie.
SiD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 11:09 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jeśli chodzi o statyki, to wszystko co o nich wiem to widziałem z boku jak działa Eagle SL II :). I pierwsze wrażenie - dla początkującego bomba (nie chodzi o White's-a tylko statyka). Przyglądałem się za poradą Arkadio.ie c.scope 660. Ma dwa pokrętła i klawisz "return" jak rozumiem właśnie na rozjeżdżający się sygnał. Cóż może być prostrzego, tak mi się wydaje. Jeśli pakuję się w kłopoty - ratujcie.

Ostatnio edytowano środa, 10 stycznia 2007, 12:10 przez juras, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 12:06 
Specjalista
Specjalista

Tzn ja wiem z doświadczenia ze swoją narzeczoną. Jak rozpoczynała przygodę z wykrywaczem wraz ze mną, korzystała właśnie z tego C.Scopa. Dokładnie było tak: pierwszego dnia był dynamik (Tesoro Vaquero) a drugiego dnia statyk (C.Scope właśnie z dwoma pokrętłami i klawiszem) i zdecydowanie lepiej się jej szukało dynamikiem, mimo, że pierwszy raz miała wykrywacz w rękach. Zresztą znalazła fenisia z Gdańskiej mennicy :) statyk w ogóle nie przypadł jej do gustu. Jeśli chodzi o namierzanie, to owszem, statyk górą, ale przecież znajdziesz wykrywacz dynamiczny ze statycznym pin-pointem w cenie do 1000zł.

Ja do niczego nie namawiam, ani do dynamika ani do konkretnej firmy wykrywacza :P Mowie tylko jak było i przekazuje swoje doświadczenie. Zaznaczam, że nie neguję, że C.Scope to bardzo dobry wykrywacz, uważam jedynie, że nie jest prostszy dla początkującego w obsłudze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 stycznia 2007, 12:32 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ja ciągnę do statyka bo to coś nowego dla mnie, a człowiek wierzy, że nieznane może być lepsze (złe doświadczenia z tanimi dynamikami). Na razie mam typ c.scope 660 od Arkadio.ie i trochę wątpliwości od SiD-a. Poczekam może ktoś miał kiedyś podobnego "zgryza" i jeszcze coś dopisze. W założeniach miał być statyczny,mały,lekki,bez wodotrysków (nawet bez wyświetlacza) , z minimalną dyskryminacją, skuteczny (szuka głębiej niż pod dywanem - że tak kogoś zacytuję) i banalny w obsłudze, a te 1000 PLN mogłoby być nawet troszkę do naciągnięcia jeśli typ okazałby się wstrzelony.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]