Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 08:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: xt70 - sonda 3 kHz
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2007, 03:25 
Kapral
Kapral

Witam ! Mam pytanie jak sprawdza się sonda 3 kHz przy szukaniu militarii ? Pozdrawiam Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2007, 18:31 
Moderator
Moderator

troche mi sie pomieszały moderowane fragmenty, więc wklejam post MiMi

MiMi napisał(a):
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=31911
czy ta odpowiedź cię zadowoli? ;)

i post VW, który był bezpośrednio po nim

Van Worden napisał(a):
Witam!

Ostatnio miałem kilka podobnych postów na swoim forum i powoli zaczynam zauważać "syndrom X70" :cop
To jest bezsprzecznie DOBRY sprzęt, ale nie róbmy z niego panaceum na wszystkie poszukiwawcze frustracje ;) Biorąc pod uwagę głównie ergonomię i możliwości, to X70 jest atrakcyjnym wykrywaczem, ale jeśli ktoś chce się w czymś specjalizować (np. militarce) to warto by się porządnie rozejrzał wśród sprzętów a nie ślepo kupował X70 licząc, że sama wszystko powyciąga.. Cewka 3kHz nie zwiększy zasięgu na militaria, będzie za to bardziej stabilna przy większych nastawach czułości, co w pewnych sytuacjach może (ale wcale nie musi) zaowocować lepszymi osiągami na żelazo.. Intencją konstruktorów cewki 3kHz były raczej jednak srebrne monety a nie MG42 :666
Nie chcę zostać źle zrozumiany - X70 można stosować do poszukiwań militarki, ale są przecież sprzęty, które nadaja się do tego znacznie lepiej. W X70 jest co prawda tryb pseudo-statyczny, ale bez identyfikacji tonowej czy numerycznej :(
Jeśli już mówimy o cewkach to warto spróbować z cewką 7.5 kHz DD, choćby z racji jej większego pokrycia gruntu..

i dalej, SiD:

SiD napisał(a):

Moim zdaniem jesteś [to do VW- przyp .mirek] jednym z twórców i bezpośrednich przyczyn „syndromu X70. Pozwolę zacytować sobie Twoje wypowiedzi z Twojej recenzji X70:

„Reasumując, X-Terra 70 to nowoczesny cyfrowy sprzęt, wersja profesjonalna wykrywaczy z tej serii, która powinna zadowolić nawet najbardziej wymagających poszukiwaczy.”

„ X-Terra 70 to nie tylko wykrywacz mający prawdziwy tryb statyczny z częściową dyskryminacją (Prospecting), jest też solidnie i mocno wykonany, nie boi się lasu”

„szansa na wypróbowanie cewki 3kHz oznaczonej literką L. Świadomość, że cewka będzie miała większy zasięg na duże przedmioty i jest bardziej stabilna, wydaje mi się jest wystarczającym argumentem by właściciel X-Terry dodał ją do swego arsenału” – sam pisałeś o zwiększonym zasięgu na duże przedmioty, czyli chyba jednak większe od monet

Resztę każdy może przeczytać znajdując na forum twoją recenzję X70 Teraz ludzie, po Twojej ostatniej wypowiedzi mogą czuć się oszukani.

i vincent_vega_69:

vincent_vega_69 napisał(a):
Faktem jest, że za radą VW wielu ludzi kupiło różne wykrywacze m. in. X70 - sam takich znam. Wszyscy oni są bardzo zadowoleni z detektora. Ja też dzięki jego radom kupiłem tesoraka za co jestem mu wdzięczny. Jako nic niewiedzący mogłem wybrać różne sprzęty jednak VW doradził to i owo. Doradził bardzo dobrze. W zakresie moich kryteriów stawianych wykrywaczowi, wybrał jeden z najlepszych sprzętów dla moich potrzeb. Zrobił to absolutnie bezinteresownie więc tym bardziej mu dziękuję. Zauważyłem też (nie tylko ja zapewne), iż często udziela wartościowych porad sprzętowych a jako jeden z niewielu ludzi w Polsce, który zna tak wiele detektorów jego porady są bardzo cenne. Gdybym był dystrybutorem takiego X70 na przykład, wtedy VW miałby u mnie darmowy sprzęt raz w roku ;) Myślę, że udzielając tak wielu rad doświadczonym i niedoświadczonym poszukiwaczom (na wielu forach) nie trudno jest o małą pomyłkę czy nawet błąd. W końcu każdy jest tylko człowiekiem i mylić się jest rzeczą ludzką. Dlatego uważam, że conajmniej nieeleganckim jest wymienianie przez SiD'a tych bądź co bądź drobnych uchybień stawiając jednocześnie poważny zarzut. Z mojej strony rady VW przyjmuję w ciemno bo wiem, że chociaz nie musi to jednak doradza - według mnie doradza dobrze.

Dlaczego to napisałem? Dlatego, że zawsze staram się być obiektywny i oceniać świat nie "z punktu siedzenia" ale obiektywnie. Dlatego, że moim zdaniem SiD podważa wiarygodność rad VW czemu stanowczo protestuję! Dlatego, że jego rady są bardzo cenne - zwłaszcza dla początkujących ale też dla bardzo doświadczonych użytkowników.

Pozdrawiam.

jeszcze raz, juz troche pozbawiony uszczypliwości wobec SiD'a VW [(...) oznaczają moją ingerencję cenzorską]:

Van Worden napisał(a):
(...)
Piszę przeciez wyraźnie, że to świetny wykrywacz, ale jeśli ktoś oczekuje po nim nie wiadomo jakich cudów to nieuczciwością byłoby wklepywanie mu do głowy tekstu typu: "tak, jest super, idź i kup". Tak się może zachować tylko pozbawiony zawodowej etyki sprzedawca, bądź ktoś, kto swoją "fachową" wiedzę czerpie jedynie z folderów reklamowych lub stron w necie..
Taki "syndrom nowego wykrywacza" pojawia się za każdym razem, gdy na rynku witamy jakiś nowy detektor z górnej półki. Część osób, po prostu idzie i kupuje "bo to nowość" a tylko część faktycznie rozważa za i przeciw.. Wracając do rzeczy, nie sądzę by było za dużo niezadowolonych osób z zakupu X70 chyba, że sprzęt jest kompletnie niedopasowany do ich potrzeb. I tu się kłania pośpiech w zakupie bo przecież są fora internetowe, można pisać na priva, szukać rady etc.. Jeszcze nikomu nie odmówiłem pomocy przy wyborze sprzętu i z wielką przyjemnościa dzielę się w swoim prywatnym czasie tym co wiem. Mam dokładnie gdzieś jaka naklejka znajduje się na wykrywaczu i zawsze staram się dopasować sprzęt do potrzeb i umiejętności danego poszukiwacza. Robię to bo to lubię i jak sądzę lepiej jest słuchać niezależnej rady niż sprzedawcy w sklepie, ale nawet przed zakupem lampki na biurko warto się zastanowić przez chwilę nad wyborem a co dopiero detektora za kilka tysięcy :)
(...)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]