Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 19:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ktory ze statycznych wykrywaczy?
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 09:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Prosze o pomoc w wyborze wykrywacza statycznego,najchetniej pasowalby mi taki ktory ma zroznicowana glosnosc dzwieku w zaleznosci od glebokosci zalegajacego fanta o przyzwoitym zasiegu do poszukiwania wiekszych glebszych celow takich jak schowki i depozyty.Nie mialem stycznosci wczesniej z tego typu wykrywaczami,prosze poleccie jakas dobra maszynke.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 16:04 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Witam!

Tyfus - w zasadzie większość sprzętów operuje na zasadzie pinpointa, którą opisujesz.. Na depozyty jest Ci potrzebny "płytowiec" w rodzaju Whitesa TM808 czy Fishera Gemini3. Możesz też rozważyć zestaw Garretta z płytami bądź wykrywacz ramowy, ewentualnie jakiś zestaw z "kosmiczną" cewką jak XLT i 25calówka ;) Wykrywacz statyczny ze standardową cewką zwyczajnie nie zda egzaminu.. To znaczy mozna, ale po co skoro są do tych spraw skuteczniejsze narzędzia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 18:38 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam

chcialbym sie podlaczyc pod ten temat.jestem nowym uzytkownikiem i dopiero zaczynam sie w to bawic.fajnie by bylo jak byscie mi doradzili jaki wykrywacz na poczatke mam kupic.przeznaczenie srednie i wieksze przedmioty zakopane glebie ponizej 1m. fajnie by bylo jak by mozna bylo błąd ortograficzny!!! np poprzez wymiane sondy przebadac mury ruiny???

serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 19:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Van przeznaczenie tej wykrywki ma byc tylko do okazyjnych poszukiwan wiec nie chcialbym inwestowac w TM-a tym bardziej ze psuja sie ponad przecietnie,probowalem szukac w ten sposob X70 na prospectingu w all metalu,siegala gleboko,mozna bylo z grubsza okreslic jak rozlegly jest sygnal,brakowalo mi jedynie oszacowania glebokosci gdyz tuz pod powierzchnia,w tamtym przypadku tuz pod sciolka znajdowalo sie mnostwo smieci typu polamane siekiery,kawalki drutu etc,gdzies czytalem ze niektore ze statykow maja wlasciwosc na tyle korzystna ze na glebokie przedmioty daja cichszy sygnal a na powierzchniowe glosny,czy HS 3 posiada taka wlasciwosc?Czy moze jakis inny,nie moge tej informacji znalezc w wyszukiwarce ktory to byl..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 20:13 

Każdy z VCO będzie się tak zachowywał, ale tylko bardzo duża cewka, płyty albo rama skutecznie wyeliminują sygnały powierzchniowe. Nie ma innego wyjścia. Statyk z VCO (zresztą dynamik też) da cichszy sygnał jeśli przedmiot będzie głębiej, ale oczywiście pod warunkiem, że nic metalowego nie leży pomiędzy celem a cewką albo w pobliżu :cop Nie wiem skąd masz informacje o awaryjności serii TM.. Ja swój eksploatowałem ładnych kilka lat i bynajmniej się z nim nie pieściłem ;) Znajomi zresztą podobnie. A poza tym to nie jest jakaś specjalna inwestycja skoro można kupić płyty w cenie średniej klasy wykrywki i mieć święty spokój z badziewiem na powierzchni, będąc posiadaczem sprzętu TYLKO na duże cele.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 21:36 
Porucznik
Porucznik

Witam .Tyfus a zastanawiałeś się nad C.scope 1220xd/xdp :que .

Ma on właśnie to coś ,o czym piszesz :1
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 22:15 

Arkadio - Teraz w produkcji jest 1220R.. Tamte można znaleźć na Ebay.. To dobry statyk, ale nie ma funkcji, których nie mają inne sprzęty tego typu a skrytki i depozyty to jednak nie monety czy pojedyńcze artefakty.. Nie wiem czy szukałeś kiedyś depozytów, ale są to często nagromadzone przedmioty, zakopane na różnych głębokościach. Choć można znaleźć depozyt wykrywaczem ze standardową cewką (oczywiście jeśli jest zakopany max. do około 1/1.5 metra) to analizowanie każdego sygnału podczas poszukiwań sprawia, że to mocno niepraktyczne rozwiązanie. Zwłaszcza jeśli chce się szukać depozytów celowo a nie tylko starać się znajdować je przypadkiem :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 23:06 
Porucznik
Porucznik

Witam Van no co Ty ;) Ja mieszkam w miejscu gdzie to zjawisko występuje dość często,więc raczej dane mi było co nieco.
Idąc dalej wszystkie banieczki,kaneczki,itp nigdy nie były głebiej niż 50-80 cm do (wieka)A to tylko dla tego ,że był to lekki pośpiech ludzi.( Nikt w tamtych czasach nie pomyślał o wykrywaczu metali? Druga sprawa jest taka ,że ten sprzęt daje wiele ,trzeba tylko słuchać i kopać .

Van ?
ale nie ma funkcji, których nie mają inne sprzęty tego typu a skrytki i depozyty to jednak nie monety czy pojedyńcze artefakty..
ps.
Zaskoczyłeś mnie troszkę,przecież wszyscy mówia ,że to sprzęt na grubsze sprawy,nie monety? ;)

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 stycznia 2007, 23:56 

W takim razie zostawiałeś wszystko co głębiej ;) Tu nie chodzi o pośpiech czy świadomość, że ktoś będzie szukał wykrywaczem metali.. Zapewniam Cię, że ludzie doskonale wiedzieli, że najskuteczniejszym sprzętem na wyszukanie ich depozytów jest tradycyjna "kłójka", których używanie do perfekcji opanowali czerwonoarmiści :) Faktem jest, że zdarzały się słoiki czy inne fanty dość płytko, ale były też rzeczy zakopane znacznie głębiej niż sięgnąłby dziś standardowy wykrywacz. Jeśli były ku temu warunki, np. można było wrzucić i zakopać w okopie, stoku/skarpie, leju po bombie, dziurze na lód etc. Niezależnie od głębokości, wciąż nie zrozumiem logiki poszukiwania depozytów a więc z natury wiekszych zbiorów przedmiotów zakopanych głębiej, za pomocą standardowej cewki :drap Podczas poszukiwań nie tylko traci się czas na analizowanie drobniejszych sygnałów, ale trzeba też mieć świadomość, że potencjalnie możemy nie sięgnąć poszukiwanego celu.. Dam Ci przykład - podczas poszukiwań Garretem, można na początku użyć największej cewki a gdy stwierdzi się, że jest za dużo śmieci i sygnałów powierzchniowych, można założyć płyty i bardzo szybko przeszukać znaczny teren, którego przeszukanie przy pomocy standardowej cewki zajęłoby mnóstwo czasu.
Analogicznie z ramą. Namierzanie VCO i zmieniające się natężenie dźwięku w stosunku do głębokości zalegającego celu to nie jest domena i monopol C-scopów ;) Na "grubsze" sprawy nie stosuje się standardowej cewki, która jest z założenia "moneciarska"..
W ogóle chyba się troszkę nie rozumiemy, więc powtórzę: jeśli ktoś chce się specjalizować w depozytach to powinien odpowiednio dobrać sprzęt do swojej pracy, ale jeśli ktoś chce mieć sprzęt, którym tylko okazjonalnie liczy się ze znalezieniem niezbyt głęboko zalegającego depozytu, to można MIĘDZY INNYMI polecić także tego C-scopa.. Tyle, że w Polsce i tak każą sobie za nie płacic więcej niż za dobre płytowce :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 05:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Van Worden napisał(a):
Nie wiem skąd masz informacje o awaryjności serii TM.. Ja swój eksploatowałem ładnych kilka lat i bynajmniej się z nim nie pieściłem ;).

Wiele uzytkownikow TM-a jak podaje serwis uzytkuje je bedac w nieswiadomosci ze maja zepsuty wykrywacz szczegolnie ci ktorzy kupili ten sprzet z drugiej reki i nie widzieli jak pracowal gdy byl sprawny.Proscanowi w tych sprawach ufam.

Link:

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=492

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 09:08 

Szczerze powiedziawszy to nie wiem jak na podstawie tej wypowiedzi wywnioskowałeś, że TMy są bardziej awaryjne od innych sprzętów :drap
Co się tyczy chodzenia z popsutym wykrywaczem, to może się to zdażyć z każdym detektorem, ale tu zawodzi bardziej inteligencja szukającego, jego niezaznajomienie się z instrukcją obsługi, brak doświadczenia w rozpoznawaniu celu etc., niż sam sprzęt ;)
TM tak jak i inne płytowce, nie jest ultra prosty w obsłudze i znam ludzi, którzy zniechęcili się do tego wykrywacza, ale było ta raczej spowodowane zbyt częstą koniecznością kopania głębokich dołów niż ich awaryjnością :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 04:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Chyba rzeczywiscie wezme jednak plytowca wpierw jednak poexperymentuje z HS 3 ,jeden z uzytkownikow zaprosil na prezentacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 21:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A jak Pan, Panie Wan Worden ocenia X70 3khz na skrytki?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 21:15 

Witam!

Rozumiem, że chodzi o cewkę.. To nie jest jej przeznaczenie. Aby X70 miała nadzieję na coś dużego głeboko, potrzebna jest cewka 18"plus..
Ale ta zasada tyczy się też każdego "standardowego" wykrywacza :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 lutego 2007, 22:17 

Ja tam się chłopakom nie dziwię - mieszkać na ziemiach wyzyskanych i nie spróbować namierzyć depozytu czy skrytki? Toż to nie do pomyślenia :) Sam tak parę latek biegałem i miałem okazję przetestować co jest dobre a co kicha..

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]