Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 19:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: aku do smętka
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2007, 23:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.Znajomy ma smętka1 i jest ciekawy ile kosztuje do niego akumulator 12v bo stary mu wysiadł i czy nie lepiej zastąpić akumulatorek czymś innym.Z góry dziękuje za informacje.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 14:42 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witaj

też miałem smętka i powiem ci szczerze że akku nie ma co do niego pchać , gdyz na zwykłych bateriach ja z nim latałem 1 rok !!!

więc chyba nie ma potrzeby kupować akku

POZDRAWIAM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 14:57 
Podpułkownik
Podpułkownik

Powierdzam przedmówcę. Dokładnie - na dobrych bateriach (nie gówno o nazwie GP czy inny syf z hipermarketu) pochodzi rok. Wiem z własnego doświadczenia. 18 zł na rok to można wydać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 17:06 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jestem pod wrażeniem!!! Rok codziennego,kilkugodzinnego łażenia???Jeśli tak,to ten wykrywacz ma u mnie plusa co do energożerności :1. Ja mam wykrywkę 6V.Kupiłem latarkę 6V na akumulator(noszę ją w plecaku) i podłączyłem się do niej kablem od słuchawki do telefonu.Ma to swoje plusy(mniejszy ciężar wykrywacza,a i latarka się przyda jak nas noc w terenie zastanie) i minusy(lepszy byłby akumulator żelowy).Jak byś chciał w ten sposób zasilać swój sprzęt,to pamiętaj o biegunowości + -.12V aku są chyba w sprzęcie takim jak wiertarki.Są one dużej pojemności i można się też do nich podłączyć z jakimś oświetleniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 17:58 
Generał Broni
Generał Broni

Jest dokładnie tak jak mówią koledzy. HS-3 po włożeniu dobrych baterii R-14 daje spokojnie radę rok czasu albo i dłużej. Nawet przy zwykłych "paluszkach" (tylko wtedy trzeba zrobić redukcję ale nawet prowizorycznie nie jest to problem) daje to 6 - 8 miesięcy chodzenia. Używanie np. zwykłych akumulatorków Ni-MH może się okazać kiepskim pomysłem bo SEM Ni-MH wynosi 1,2V a ogniwa standardowego 1,5V , po zsumowaniu 6X1,2V wychodzi niższe napięcie niż powinno być. Nie wiem jaki to ma wpływ bo nie sprawdzałem ale po co wydawać pieniądze na 5 aku jeśli Smętek i tak potrafi zarobić na zwykłe baterie w krótkim czasie, jak ktoś dobrze chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 lutego 2007, 21:32 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Oczywiescie sezon chodzenia ciaglego masz zagwarantowany to okolo 6 miesiecy znajomu wychodzil 8michow na bateriach z kiosku hehehe a jak jestes w terenie i bateryjki zaczynaja ci padac to zamierniasz je miejscami i pochodzisz do koncz dnia

HS is the best

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]