Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 01:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Solaris Ustawienia ??
PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 21:02 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam wszystkich.
Przepraszam jeżeli powiele pytanie o ustawienia ale nie wiem czy Ultra ma identyczne ustawienia jak solaris.
Zwracam się z prośbą do wszystkich użytkowników Rutusa Solarisa. Jestem szczęśliwym posiadaczem tej wykrywki od kilku miesięcy i szczerze mówiąc jeszcze się uczę. Ja nastawiam się głównie na drobnice typu monetki odznaczenia i etc. Moje prośba do was napiszcie, jakich ustawień używacie, ja na drobnice często trybu dynamicznego i muszę przyznać, że bardzo się do niego przyzwyczaiłem, choć ostatnio trochę eksperymentuje z trybem mix i sygnalizacją trójtonową, ale chodzi mi o dodatkowe ustawienia typu „sygnał wiodący, korekcja żelaza pozioma 1 i 2, czy ton sygnału wiodącego”czy ktoś z was ma wypróbowane ustawienia czy korzystacie z standardowych ustawień procesora ????
Z góry wam dziękuję za odpowiedzi a może powinienem napisać podpowiedzi He He :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 sierpnia 2006, 18:19 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przyznam szczerze że ustawienia testowe takie jak podaje producent są najoptymalniejsze jeżeli chodzi o powietrze. Ja jednak zmieniam je i ustawiam sobie sygnał wiodący tak z 50 ton nie 254 taki buczący tylko cos koło 15-20 i wtedy jest bardziej wysoki. Korekcja żelaza na poz 2 aczkolwiek nie widze żadnej różnicy a przynajmniej nie na powietrzu. Grunt reguluje zależnie od gleby ale zazwyczaj tak na 3/4 skali, dyskriminacja też coś koło tego i wtedy raczej śmieci metalowych nie kopię.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 sierpnia 2006, 20:22 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki Ivvan za podpowiedź przetestuje ustawienia, o których wspomniałeś, choć ciekawi mnie, w jakim trybie Ty najczęściej szukasz wiem, że to zależy od rodzaju obiektu, na który się nastawiamy, ale każda wskazówka jest na wagę złota. Zachęcam wszystkich do podzielenia się swoimi wrażeniami i wskazówkami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 sierpnia 2006, 22:24 
Weteran
Weteran

Zdaję się, że trochę już było na ten temat. "szukaj "

Nie ma jednego uniwersalnego trybu, który by był najlepszy na każdy teren.
Można chodzić z ustawieniami, które sprawdzą się w prawie każdym miejscu, ale jeśli chcesz pochodzić po dobrej miejscówce i na ustawieniach "wyżyłowanych" to trzeba trochę wykrywacz podkręcić i nastawić się na wyławianie właściwych dźwięków spośród wielu innych :

Dostrojenie do gruntu na OK a potem lekko w lewo. Wykrywacz jest mniej stabilny, ale czulszy
Czułość na max, chyba, że warunki są trudne - to trochę trzeba odpuścić
Dyskryminacja na godz 9 więcej sygnałów, ale zasięg troszkę lepszy. Jeśli teren jest usiany mnóstwem małych kawałków żelaza to trzeba gałkę skręcić bardziej w prawo
Wspomagasz się wskazaniami na wyświetlaczu, i rodzajem dźwięków. Podkreślam słowo wspomagasz, gdyż na takich miejscach zazwyczaj kopie sie wszystkie sygnały. Na początek proponuję "trzy tony" ułatwiający zadanie
Bardzo ważną rzeczą jest odpowiednia prędkość przesuwu cewki.i robienia odpowiednich zakładek, gdyż trzeba pamiętać, że "prześwietlony 'grunt ma kształt stożka
Sygnał wiodący słyszalny , zanik sygnalizuje, że coś pod cewką się zmienia (gleba, dyskryminowany przedmiot)
Ton sygnału - tak jak Ci pasuje
Korekcja żelaza ( z pamięci nie chcę się nieprecyzyjnie wyrazić co daje te ustawienie - chyba podbija dźwięk przy "kolorach" znajdujących się przy dyskryminowanym przedmiocie ? ) optymalny - poziom 1
Namierzanie jest prostsze z VCO
Dobre słuchawki :)

Przy delikatnych sygnałach odgarnij nogą kilka cm podłoża - sygnał może być wyraźniejszy, również przesunięcie cewką z innej strony może dać podobny efekt.

Jeśli chcesz szybko i bez kakofoni dźwięków przeszukać teren - ustawienia "na stabilną pracę"

zasady te dotyczą większości wykrywaczy

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 16:12 
Kapitan
Kapitan

Witam!
pozwole sobie odswiezyc troszke temacik,m.in po to by nie zasmiecac kolejnym watkiem.
na jakich ustawieniach najlepiej chodzic z Solarisem aby nie tracil na penetracji.chodzi mi oczywiscie o chodzeniu na militaria,i co myslicie o trybie "mix" do ww.poszukiwan.
pozdrawiam :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: "W prawo"
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 18:33 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Podczepie sie pod temat...

Czy czesto zdarza sie wam ze przy strojeniu do gruntu konczy sie mozliwosc regulacji ?

np. gdy swieci "w prawo" (lub "w lewo" ) macie juz pokretlo przestawione maksymalnie w danym kierunku

Mialem ten problem kilka razy na plazy przy normalnej pogodzie i na polu podczas niewielkiego deszczu.

Pozdrawiam

borys

PS. Co oznacza VCO ? :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 21:18 
Chorąży
Chorąży

witam
VCO to Generator Sterowany Napięciowo - funkcja ta pracuje w trybach bez dyskryminacji.
a na nasze: im silniejszy sygnał celu tym wyższy ton dżwięku.
bardzo pomocna przy namierzaniu
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 października 2006, 23:58 
Kapitan
Kapitan

stedke napisał(a):
Witam!
pozwole sobie odswiezyc troszke temacik,m.in po to by nie zasmiecac kolejnym watkiem.
na jakich ustawieniach najlepiej chodzic z Solarisem aby nie tracil na penetracji.chodzi mi oczywiscie o chodzeniu na militaria,i co myslicie o trybie "mix" do ww.poszukiwan.
pozdrawiam :piwo
prosze ponownie o to samo,jezeli ktos nie chce wypowiadac sie na ogolnym prosze o wiadomosc prv.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 października 2006, 19:18 
Sierżant
Sierżant

witam
Mam to cudo ok dwóch m-cy i cały czas się uczę.
Trochę poczytałem na różnych forach i kombinuję z trybami i ustawieniami.
Po chodzeniu na dynamice pochodziłem na mix-ie i jeszcze co nie co wyszło z tego samego terenu.
Niektórzy chwalą statykę z dyskryminacją do szukania drobnicy i jutro idę wypróbowac jak to się ma w terenie.

Pozdrawiam Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 22:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam kolegów.
Ostatnio często testowałem tryb mix i stwierdzam, że przypadł mi do gustu, jak wspomniałem wcześniej chodziłem na dynamice. Mix potwierdził swoją uniwersalność w miejscach gdzie wcześniej bywałem udało się trafić nowe fanty. Coraz bardziej jestem zadowolony z mojej wykrywki. :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 października 2006, 22:54 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wytłumacz jak chłop krowie jak ustawiasz mixa. To tyle , tamto tyle. Szczególnie ustawienia "bebechów" a nie pokręteł. Oczarowany Ultrą 2 kupiłem Solarisa , im więcej czytałem instrukcję tym bardziej głupszy się stawałem a sprzęt po otrzymaniu paru choojów coraz bardziej przestawał mi się podobać.

INETERSUJĄ MNIE TYLKO KOLORY.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lutego 2007, 11:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mam prośbę mógłby ktoś wpisać jakie są fabryczne ustawienia poszczeóglnych trybów? Czy może zerują się one do stanu pierwotnego wraz z wyłączeniem wykrywki?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lutego 2007, 15:30 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

jeśli chodzi Ci o ustawienie mikroprocesora, to fabrycznie jest:
sygnał wiodacy - 50
ton - 254

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]