Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 23:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Akumulatorki zamiast baterii zwyklych i alkaicznych..
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 14:32 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Mam pytanie bo wsrod znajomych panuja rozne opinie.

Czy wykrywcz bedzie dzialac tak samo jak moje 9V bateryjki(zwykle) zamienie na 8.4V akumulatorki czy nawet o napieciu 7.6V ?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 16:03 
Moderator
Moderator

Przy tych 7,6 V Twój Tracker może nie "chcieć chodzić". Powód? Otóż pomimo pełnego naładowania akumulatorka, napięcie może być niewystarczające dla tego modelu... Ale jeśli nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
Lepsze modele wykrywaczy (Whitesy, Minelaby etc.) bez problemu korzystają z akumulatorów, ba - są one załączone w podstawowym zestawie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 16:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ciezko mi sprawdzic gdyz jeden akumulatorek to wydatek kilkudziesieciu zl :) a nikt ze znajomych nie uzywa. dlatego wole sie spytac bo jak kalkuluje to co 2 wypady zmieniam baterie to jakies 10zl :) to po 5-10 wypadow z akumulatorami mi sie zwroci wiec poki zima czekam na porady hehe :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 17:40 
Major
Major

Kleryk - gdy chodziłem ze swoim Trackerem to baterie starczały na znacznie dłużej - 20 godz. Mimo to włozyłem akumulatorki 8,4V. Wszystko działało jak należy. Problem byl taki, że te aku mają małą pojemność - 160mA !!! Więc "pary" starczało tylko na jakieś 12godz. Jednak ponieważ są one wodorkowe więc można doładowywać bez uprzedniego rozładowania. Trackera już nie mam więc jeśli byłbyś zainteresowany tymi akumulatorami - cena niższa niż w sklepie - to mozemy pogadać. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 17:42 
Major
Major

Kleryk - gdy chodziłem ze swoim Trackerem to baterie starczały na znacznie dłużej - 20 godz. Mimo to włozyłem akumulatorki 8,4V. Wszystko działało jak należy. Problem byl taki, że te aku mają małą pojemność - 160mA !!! Więc "pary" starczało tylko na jakieś 12godz. Jednak ponieważ są one wodorkowe więc można doładowywać bez uprzedniego rozładowania. Trackera już nie mam więc jeśli byłbyś zainteresowany tymi akumulatorami - cena niższa niż w sklepie - to mozemy pogadać. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2004, 16:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

witam, nie wiem czy wiecie ale sa rowniez akumulatorki 1,5 Voltowe mozna kupic takie bez problemu na wolumenie w Warszawie sa rowniez ladowarki do nich.nie wiem jak wygladaja wasze wykrywacze ale przeciez mozna w pojemnik na baterie po wymontowaniu zbednych plastykow wkleic pojedyncze wklady zalac to klejem np z pistoletu dorobic gniazdko do ladowarki i chula acha i mozna wtedy dac jedno ogniwo wiecej i napiecie bedzie oki zwykle ogniwa maja ok 1.2V.do kupienia sa ogniwa o roznych pojemniosciach i maja koncowki lutownicze tak ze spoko sie je lutuje.Jesli jednak nie macie zainteresowani i zdolnosci elekronicznych to polecam w/w ogniwa 1.5 V.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2004, 13:28 
Porucznik
Porucznik

Witam!!

Przeczytałem ten temat z zainteresowaniem i chciałbym podzielic sie z kolegami kilkoma uwagami i wątpliwosciami jakie nasuwają się w tym temacie.Sam używam w moim sprzęcie akumulatorków tzw paluszków R6 . Są to ogniwa dosyć stare 1,2 v i 400mAh pojemności[teoretycznie] w praktyce pojemnosc spadła już chyba o połowe.Dodam jeszcze że akumulatorki są jeszcze z efektem pamięciowym tzn że nie możma ich w każdej chwili doładować.Optymalne zasilanie dla mojego wykrywacza to 12v czyli 8 x 1,5v . Teoretycznie więc z 8 ogniw 1,2v powinienem otrzymać po naładowaniu 9,6v.To jednak tylko teorja ,bo po naładowaniu na wyświetlaczu widze 10,5v-10,6v
Stąd moje pierwsze pytanie i wątpliwość .Czy przeładowanie akumulatorków dotyczy tylko starszych typów czy jest to rzecz normalna.Pytam dlatego że myślałem o zakupie akomulatorków 1,5 v ale takie zjawiako mogłoby mnie drogo kosztować."poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! nie wiem jakie ogniwa można kupić na WOLUMENIE jak pisze Zbujtaj , ale te 1,5v oferowane na Allegro to wg mnie lipa . W poruwnaniu do ogniw 1,2 v mają nie tylko mniejszą pojemność ale także liczba doładowań jest żenujaco niska tj ok100 a przy pełnym rozładowaniu może spaść do 30????? jak pisze sprzedający.Pozostają w takim razie ogniwa 1,2v 2200mAh. I stad kolejne pytania:Czy czułosć i osiągi wykrywaczy spadają proporcjonalnie do napięcia zasilania ??.Czy zależy to od rodzaju i konstrukcii wykrywacza??. Czy może wykrywacze pracują normalnie w pewnym przedziale napięcia tzn np:12 do 8V bez strat osiagów , a poniżej tej granicy osiagi znacznie maleją lub wykrywacz przestaje pracować. Myślę że na forum jest kilka kompetentnych osób które mogłyby nieco przybliżyć temat który interesuje "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! wielu poszukiwaczy.

przepraszam że tak się rozpisałem.Życząc wiecznie naładowanych akomulatorków i największych osiągów!!!!!!!!! Pozdrawiam PIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2004, 14:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam. Problem zasilania wykrywacza akumulatorkami był już kiedyś poruszany.W Pana przypadku gdzie używa Pan wykrywacza Whites, nie ma to żadnego znaczenia czy napięcie będzie większe od znamionowego czy nie.Co nie wpływa również na parametry wykrywacza. Ponieważ W elektronice wykrywacza pracuje stabilizator napięcia.Jeśli napięcie zasilania spadnie poniżej pewnej wartości, wtedy wzmacniacz błedu w stabilzatorze powinien wyłączyć zasilanie wykrywacza.Ale nie będę się wymandrzał,proponuje zastosować akumulatorki Niklowo metaliczno wodorkowe NiMH zamiast niklowokadmowych NiCD. NiMH można doładowywać. Sam eksperymentowałem z doładowywaniem ich, z pozytywnym skutkiem.Proponuje też zwiększyć pojemność akumulatorków np. 1500mAh.A to pozwoli na dłuższą pracę wykrywaczem.Dobrze jest mieć również odpowiednią ładowarkę z wizualną i atomatyczną kontrlą ładowania,co dość skutecznie wydłuża czas używania akumulatorków.POZDRAWIAM ALL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2004, 16:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

PILA - sprawdz sobie w instrukcji od XLT, powinni podawać minimalne napięcie pracy. Dla Whites QXT podają 8,2 V - XLT może mieć podobnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 lutego 2004, 22:03 
Porucznik
Porucznik

Witam.Masz racje andr_a krytyczny poziom napięcia dla mojego sprzętu to 8V . Tak jest w instrukcii i w praktyce.Dla mnie jednak najważniejszą sprawą jest to że parametry pracy wykrywacza nie zmienią się przy zmniejszonym napięciu tj 9,6V W takim razie kupuje ogniwa 1,2V i poj 2200mAh .Z taką pojemnoscia "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! będą wystarczające. ALL dzięki za wyjaśnienie tematu. Teraz będe spokojny o to że z powodu słabszego napięcia mogłem coś przegapić w czasie poszukiwań.

Pozdrawiam PIŁA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 lutego 2004, 17:24 
Moderator
Moderator

Witaj PILA!

Tak się składa, że mamy taki sam sprzęt. Ja już od ok. pół roku biegam z akumulatorkami 2200 mAh (HAMA) i muszę przyznać, że sprawują się świetnie. Jedno pełne naładowanie wystarcza na ok. 30 godzin biegania (chodzę w słuchawkach).
Poza tym zauważyłem, że nawet przy niskim napięciu (blisko krytycznego) czułość (nie wiem jak głębokość penetracji) właściwie nie spada.
Jeśli już chcesz kupić akumulatorki o dużej pojemności to radzę wybrać produkt dobrej firmy - trochę to będzie kosztowało, ale nie powinno być niespodzianek podczas eksploatacji.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lutego 2004, 14:40 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

witam,do tych dobrych akumulatorkow nie zapomnijcie zakupic dobrej ladowarki z funkcja rozladowania ,przedluzy wam to znacznie zywot ogniw.pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2004, 23:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam! Co do akumulatorkow to kiedys uzywalem GP o napieciu 1,2 V ale bardzo szybko wysiadaly i wykrywka (Minelab) szybko wariowala "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! napiecie bylo zbyt male. Teraz uzywam akku o napieciu 1,5V ALCAVA, maja pojemnosc ok 1500mA i wszytsko jest ok. Jedyny mankament tych akku to to, ze maja krotsza zywotnosc tj. w porownaniu do NiMH ktore mozna ladowac wg. producentow ok. 1000 razy Alacva moze byc ladowana ok. 600 razy z tym ze ich zywotnosc sie wydluza tym bardziej im czesciej sie je doladowuje. http://www.prus.pl/foto/alcava.html , http://www.nowyelektronik.pl/ceny/$14.html

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]