Teraz jest piątek, 6 lutego 2026, 14:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie techniczne - Rutus First
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 11:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Rutusa First, ze względu na pogodę jeszcze go nie sprawdziłem w terenie. Mam jednak pytanie, czy otwór w obudowie cewki nie powinien być "zaklejony" biorąć pod uwagę, że obudowa ma być wodoszczelna???? Myślę, że lepiej zadać być może głupie pytanie, niż narazić wykrywkę na uszkodzenie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 11:39 
Chorąży
Chorąży

Cześć!

Czy powienien być zaklejony, to nie wiem, ale daj znać jak Ci się będzie spisywać Rutusik, też mam zamiar go "łyknąć" :dnc . Napisz mi prosze na priv ile zapłaciłeś (o ile to żadna tajemnica :usta ). Jeżeli chodzi o ten otwór na pewno zaraz ktoś Ci odpowie, a jeśli nie, to zawsze możesz "zamajlować" do producenta,na pewno odpisze :za .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 17:12 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Wydaje mi sie, ze tego typu sprawy lepiej rozwizywac z producentem. Mysle, ze odpowiedz jaka otrzymasz pana Arka bedzie bardziej wiarygodna niz jakakolwiek tu napisania. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 marca 2004, 21:29 
Szeregowy
Szeregowy

Przeglądając kilka ostatnich postów (w tym ten) przestaje mnie dziwić zadane ze strachem pytanie przez pana Arka czy jestem z Wrocławia lub okolic, po tym gdy telefonicznie złożyłem zamówienie na Rutuska (na szczęście dla p.Arka nie:)) .Mój dopiero przybędzie gdzieś tak za dwa tygodnie. Widać że wiosna idzie i wielu osobom już nie wystarcza przeglądanie forum i zagryzanie warg na widok wykopanych fantów przez szczęśliwych posiadaczy wykrywacza.

Ja także mam ochotę poszperać u siebie na działce i okolicach, w lesie są okopy po I W.Ś. a i druga nie ominęła terenów.
Nawet posiadamy ładny rzeźbiony kredens z niemieckimi pieczątkami z lat 40-tych w szufladach (pewnie po zarekwirowaniu z jakiegoś dworku, u znajomych miejscowych była wielka szafa do kompletu, ale opchnęli parę lat temu).
Nie liczę na jakieś superskarby ale samo szukanie to niesamowita frajda.

Pozdrowienia dla wszystkich kopaczy - teraźniejszy i przyszłych.

Darula: Jak mój sprzęt przyjdzie (Rutus First) sprawdzę czy nie ma dziury, może tak ma być.

P.S.I jeszcze zacytuję pana Arka: "Stałem się ofiarą własnego sukcesu". he he, jakoś nie współczuję

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 marca 2004, 19:57 
Moderator
Moderator

Troche jestem zaskoczony pytaniem-sprawdzilem we wszystkich Rutusach i nie ma tam dziurki .
Jest to wina producenta wytloczki do cewki-po prostu cos sie w formie nie "dolalo"
Normalnie nie ma tam zadnego otworu!!!
Radze ci zalac to delikatnie klejem lub zywica.
Jesli jeszcze nie zdazyles uzyc sprzetu to zatykaj, jesli zaistniala mozliwosc ze do srodka dostala sie woda-skontaktuj sie z Arkiem.
Pozdro JMS

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 marca 2004, 20:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wielkie dzięki, że zgrona kilkudziesięciu użytkowników takiego sprzętu (były prowadzone niedawno badnia przez jednego z forumowiczów) ktoś się odezał. Myślałem, że będąc na forum "Poszukiwaczy skarbów" mogę liczyć na szybką odpowiedź i radę (ponad 90 odsłon tego tematu). Jeszcz raz dzięki jms-bytom. Całe szczęście, że odkąd mam Rutusa leje deszcz i pada śnieg, jakoś było mi go szkoda na taką pogodę. I całe szczęście. Pisałem w tej sprawie do p.Arka, ale bez odpowiedzi, może nie miał czasu, lub jest w terenie...
No, ludziska teraz sprawdzajcie swoje Rutuski, może też macie dziurke?
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy RUTUS-ów, do zobaczenia w terenie.

A przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, czy zalana dziurka od spodniej strony cewki to normalka, czy otrzymałem jakiś felerny model???

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 marca 2004, 22:57 
Lew morski

az zajrzalem do mojego - jesli chodzi o gore to chyba jakas niedorobka bo u mnie nawet sladu po dziurze nie ma a z dolu tez jest podobnie zalana. Sprawdzalem juz w kaluzach glebokich ( niestety tylko puszka po piwie :P ) wiec jest wodoszczelna. Zaklejenie takiej dziurki zywica to pikus, ale zawsze lepiej skontaktowac sie z Arkiem. Witam w klubie Rutusowcow!!!!! :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 marca 2004, 23:01 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Według mnie dziury na górze cewki zdecydowanie nie powinno być - może się tędy dostać woda do środka (W moim RF+ nie ma takiej). Natomiast ślad po zalaniu, na spodniej części cewki, to rzecz w rutusach normalna i nie masz się tym co przejmować.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2004, 00:08 
Moderator
Moderator

Sa takie minimalne zaglebienia-widac ze to z wtryskarki.
Natomiast ta od dolu jest.

Darula a sprawdziles jaka jest gleboka jest twoja? czy to nie tylko zaglebienie?
Ale nawet jesli to zaklej to

Cewki Rutusa meczylem przy max zanurzeniu w wodzie o temp bliskiej zera,przy temp powietrza ponizej minus 15 i....wytrzymaly.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2004, 02:04 
Weteran
Weteran

Darula napisał(a):
. Pisałem w tej sprawie do p.Arka, ale bez odpowiedzi, może nie miał czasu, lub jest w terenie...
No, ludziska teraz sprawdzajcie swoje Rutuski, może też macie dziurke?
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy RUTUS-ów, do zobaczenia w terenie.

A przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, czy zalana dziurka od spodniej strony cewki to normalka, czy otrzymałem jakiś felerny model???

Jak rozmawiałem z Rutusem to niestety ma teraz problemy z Internetem, więc telefonować jest najlepiej.
Darula - niestety wadliwa wytłoczka Ci się trafiła. a na pierwszy rzut oka wygląda jak otwór wentylacyjny :)
Myślę, że wszystko będzie ok.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2004, 08:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzięki wszystkim za rady. W poniedziałek będę kontaktował się telefonicznie z RURUSEM. Zobaczymy co dalej.
Sprawdziłem też głębokość otworu - ma on 6mm.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2004, 11:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Zagłebienie widoczne na zdjeciu jest sprawą technologiczną , od środka sondy w tym miejscu jest tzw "smok" czyli miejsce w któym następuje wtrysk tworzywa do formy. zawsze w tym miejscu tworzy się wgłebienie ,raz jest mniejsze raz większe. W każdym razie na pewno nie jest to otwór przez który moze wcisnac się woda do środka sondy. Wielkośc tego wgłębienia nie ma wpływu na pracę sondy , gdyż konstrukcja jest tak zaprojektowana że od środka jest dostatecznie dużo tworzywa aby wgłebienie nie przeszkadzało.
Co do klejenia od spodu to też jest to sprawa normalna wynikająca z sposobu zamykania sondy ( otwór służy do wyrównania ciśnienia a potem jest zaklejany).
Chciałem , ( jeśli mozna oczywiście na forum ) przeprosić za problemy w komunikacji ze mną ,ale dojście do netu jakim dysponuję jest dość kiepskie , co powoduje że pocztę odczytuję raz na kilka dni. Zapraszam do kontaktu telefonicznego który jest szybszy i pewniejszy.( tel na stronie )
I na koniec chciałem dodać że sukces to za dużo powiedziane , bo na pewno są polscy producenci produkujący lepsze wykrywacze , i na pewno dłuzej działający na rynku, i na pewno produkujący więcej niz ja.
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2004, 12:10 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

RUTUS napisał(a):
I na koniec chciałem dodać że sukces to za dużo powiedziane , bo na pewno są polscy producenci produkujący lepsze wykrywacze , i na pewno dłuzej działający na rynku, i na pewno produkujący więcej niz ja.
pozdrawiam.

No to poznamy guru producentów wykrywaczy? Albo inaczej... może zdradzona nam zostanie wielkość produkcji? ;) Bo określenie, że "dłużej działający na rynku" jest proste, "lepsze wykrywacze" jest określeniem zawsze dyskusyjnym (zależy co kto lubi), choć tu się da zauważyć upodobania forumowiczów... :8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2004, 16:01 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie problemu "niechcianej dziurki". W tym wypadku uważam kontakt telefoniczny za zbędny i mogę spokojnie udać sie w teren.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 marca 2004, 20:43 
Moderator
Moderator

Robi... :D kto sie przyzna do prawdziwej wielkosci produkcji.....z uwagi na Urzad Skarbowy. :lol:

To oczywiscie zart :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]