Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 18:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Obsługa "RUTUS SOLARIS"
PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 02:36 
Porucznik
Porucznik

Witam
Mam od niedawna wykrywkę i jeszcze nie wiem jak dobrze się nią obsługiwać dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w obsłudze.
Chodzi mi o kwestie "Korekcji żelaza". Co oznacza ustawienie funkcji "brak" "poziom 1" i "poziom 2".
Jak ustawie "poziom 2" to odrzuci mi wszystko co z żelaza i nic nie wskaże, tzn. wskaże tylko metale kolorowe ??
Proszę o pomoc i może jakieś podpowiedzi co i jak poustawiać w Rutusie by wszystko grało. Może od razu napisze że interesują mnie numizmaty itp. natomiast militarka nie za bardzo.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 lutego 2008, 03:04 
Weteran
Weteran

Pomyliłeś korekcję żelaza z dyskryminacją.
Korekcja żelaza eliminuje w pewnym stopniu maskowanie przedmiotów "porządanych" przez przedmioty żelazne takie jak gwoździe odłamki.
Nie pamiętam dokładnie, ale jest to chyba podbicie dziwięku jaki dają tak położone metale kolorowe.
Musisz wyczuć różnicą poprzez próby, ale nie jest to łatwe, różnica nie jest duża.

O ustawieniach tego wykrywacza było sporo. (kłania się funkcja "szukaj")
Wiele pożytecznych informacji wyczytasz z instrukcji obsługi. Jeśli takiej nie masz to powinna być na stronie producenta.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2008, 14:22 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!

Korekcja żelaza jest to funkcja maskująca sygnały od żelaza które przebiły się przez dyskryminację. Należy zrozumieć ,że funkcja ta nie zastępuje dyskryminacji ,tylko powoduje że dyskryminacja robi się "ostrzejsza". Może po prostu bardziej odpowiednią nazwą byłoby "cyfrowe wspomaganie dyskryminacji" .

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 00:22 
Sierżant
Sierżant

Witam
Ja chodzę od roku z Solarką i ustawiłem tak: korekcję żelaza na 0. dźwięk na 3 tony, dynamiczny tryb. Trochę pochodzisz i się osuchasz. Solarka bardzo fajnie "gra" i wkrótce będziesz słyszał co żelazo a co kolorek. Przerdzewek się nakopiesz ale okazuje się, że warto. Jeżeli chodzi o ustawienia pokrętełek to dyskryminacja tak na 10-11h, czułość okolice 3h, dostrojenie do gruntu i ...boratnkę z piaszczystej gleby z ok 28-32 cm wyciągnęła (sprawdzone w sobotę a boratynaka jest w dziale IDENTYFIKACJA MONET).
Ale czsem to umie wkó...ć.
Mimo to, jak wejdzie nowy model to kupuję od razu.
Pozdrawiam RUTUSA i czekam na info o nowości. Mogę przesłać zaliczkę na zakup.
Powodzenia w poszukiwaniach

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 02:01 
Porucznik
Porucznik

Dzięki chłopaki za pomoc :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 20:44 
Kapitan
Kapitan

RUTUS napisał(a):
Witam!

Korekcja żelaza jest to funkcja maskująca sygnały od żelaza które przebiły się przez dyskryminację. Należy zrozumieć ,że funkcja ta nie zastępuje dyskryminacji ,tylko powoduje że dyskryminacja robi się "ostrzejsza". Może po prostu bardziej odpowiednią nazwą byłoby "cyfrowe wspomaganie dyskryminacji" .

pozdrawiam .

Może wszystkim byłoby łatwiej zrozumieć wszystkie cechy wykrywacza, gdyby instrukcja obsługi była właśnie w tak DOKŁADNY sposób napisana.
Z wyrazami szacunku - pitbull.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 01:39 
Porucznik
Porucznik

Nie no, z całym szacunkiem dla konstruktora i samej wykrywki, których jestem gorącym zwolennikiem, ale co to znaczy "ostrzejsza" dyskryminacja? Jeśli np. mam dyskr na 3, to przez korekcję staje się np. 3,2? Jakoś nie qmam tego.
Nawiasem mówiąc uważam, że instrukcja do Soarisa jest beznadziejna w zakresie opisu funkcji dyskryminacji i korekcji żelaza oraz wpływie tych ustawień na skale odczytu na lcd. U mnie dyskryminacja objawia się jedynie "przesunięciem" skali identyfikacji, czyli jeśli się nauczyłem, że bez dyskrymy mam kolor, to przy dyskrymie jest tam coś innego. Czy mogę prosić o bardziej łopatologiczny opis dyskryminacji i korekcji żelaza? Najlepiej na przykładach :))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 20:08 
Porucznik
Porucznik

Dzisiaj byłem trzeci raz z wykrywaczem i chodziłem po polu. Znajdowałem gwoździe, śrubki, niewielkie kawałeczki metalu i nawet łożysko się trafiło. Czy to normalne żeby takie (śmieci) były wykrywane ?? Czy da się jakoś ustawić Solarkę żeby nie reagowała na te tzw. śnieci ??
Najlepiej tak by reagowała tylko na kolorki albo bym mógł odróżnić po dźwięku metale.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 21:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

no właśnie dopiero trzeci raz ,a to jeszcze za mało:)masz tam w ustawieniach tryb 3 tonowy i będziesz wiedział mniej więcej a czasem na pewno jaki kolor masz pod cewką.Jeśli chodzi o te śmieci stalowe to musisz sam je dodatkowo zdyskryminować ,taki śmieć daje sygnał z lekką chrypką ,lub jest opóżniony ,co jest efektem nie doskonałej dysktyminacji a itak będziesz znajdował przedmity stalowe bardzo mocno zardzewiałe ,bo one czasem dają sygnał jak na kolor

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]