Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B]Lampy UV po poszukiwań[/B]
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 11:56 
Kapral
Kapral

Chcę odgrzebać temat wykorzystania lamp UV do poszukiwań.

Na zajawkę podaję link do strony producenta lamp UV, które wykorzystuje do szukania szcelin i pęknięć.

http://www.tracerline.com/lampsandkits_tp-35000.html

Jest tam trchę informacji na temat ich produktów

Dajcie znać, co o tym sądzicie. Może ktoś ma jakiegoś innego producenta takich sprzętów??? Jakie parametry ma mieć taki sprzęt?

Pozdrawy,
pkow9

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 20:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Heyka. Znam tylko trzy zastosowania lamp UV: do opalania, do kasowania pamięci EPROM (drzewiej używałem) i do pomiarów spektrofotometrycznych właśnie w UV'ale (też się bawiłem w serwis spektorfotometrów).
Nie znam się, ale to co w linku śmierdzi jakąś szarlatanerią :(

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 marca 2008, 22:46 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Posiadam przenośną lampę uv do zastosowań medycznych i laboratoryjnych.Kiedyś trochę nią eksperymentowałem.Efekty mogą być zaskakujące.Można zobaczyć to czego nie widać golym okiem.Ostatnio oglądam film kryminalny chyba tytuł to:Kryminalne zagadki Mayami.
Tam często używają ultrafioletu.Czy poszukiwaczowi może przydać się taka lampa?Chyba nie.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 00:26 
Generał Broni
Generał Broni

Też się kiedyś bawiłem, i do poszukiwań raczej zastosowań nie widzę, za to w domu widać często bardzo dobrze niedokładność sprzątania(kurz czy smugi na ścianach/oknach) i czy dokładnie zostały pomalowane sufit i ściany. Zamurowanych drzwi czy schowków na mur beton tą metodą nie wykryjemy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 00:40 
Generał Broni
Generał Broni

Witam!
Nie wiem co kolega chciałby tym szukać, bo lampy ultrafioletowe tego typu są używane do badania i lokalizacji nieszczelności np. instalacji klimatyzacji, zbiorników itp. Wymaga to użycia specjalnej cieczy luminescencyjnej (świecącej w ultrafiolecie), która wypływa w miejscu nieszczelności.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 12:09 
Kapral
Kapral

Dzięki za odpowiedź.

Sprzęt z tej strony faktycznie służy do szukania wycieków i szczelin (do tego faktycznie potrzebny jest specjalny kontrast, który w tych promieniach świeci). Chodziło mi o to, czy parametry wykorzystywane w tej lampie UV będą odpowiednie do innych celów (szukanie w piwnicach, podziemiach itd.)

Cieszy mnie sceptycyzm niektórych z Was (dobrze być czasami sprowadzony na ziemię, nie? ;) ). Ale ja tego nie wymyśliłem sam. A generalnie do czego służy światło UV też sie orientuję.
Zainteresowanych kieruję do literatury, gdzie o tym coś jest napisane, np.:
- A. Bartczak - Vademecum poszukiwacza skarbów cz.1 s.87
- P. Wolf - Gdzie szukać skarbów s.127

Szukam schematów jak taką lampę zbudować, albo informacji, gdzie można ją kupić albo informacji jakie parametry trzeba brać pod uwagę, żeby lampe UV można było używać do szukania zamurówek.

Pozdrawy,
pkow9

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 marca 2008, 13:14 
Generał Broni
Generał Broni

Wykonanie samodzielnie lampy UV to w zasadzie żaden problem.Na rynku dostępny jest cały szereg rur i promienników do różnych zastosowań.Mają one określone pasmo promieniowania w zależności od przeznaczenia.Na promienniki zakładane są często specjalne
filtry,które tłumią i wygenerowują bardzo wąskie spektrum promieniowania UV.Jeśli do poszukiwań zamurówek potrzebne jest takie bardzo
wyselekcjonowane promieniowanie to samodzielne wykonanie nie będzie mozliwe.Jeszcze jedna uwaga.Promieniowanie UV zwłaszcza to większej mocy jest bardzo szkodliwe dla skóry i oczu.Powoduje wydzielanie trójtlenku(o ile dobrze pamiętam)drażniącego sluzówki.Przy eksperymentowaniu zachowaj dużą ostrożność.Bezwzględnie trzeba stosować okulary ochronne,oraz przykryć odsłonięte części skóry,bo przecież do szukania zamurówek będzie potrzebna lampa o mocy przynajmniej kilkudziesięciu watów.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 02:13 
Generał Broni
Generał Broni

Dobrze, że kolega ekskalibur zwrócił uwagę na aspekt bezpieczeństwa. Nie radzę nieprzemyślanych eksperymentów z lampami mocy UV!
UV ma w zależności od długości fali kilka zakresów (UV-A, UV-B, UV-C).
Promieniowanie UV-A jest mniej szkodliwe niż inne zakresy; uszkadza jednak włókna kolagenowe w skórze, co przyspiesza procesy starzenia. UV-B jest niebezpieczne dla oka i może powodować zaćmę. Długa ekspozycja na działanie UV-B ma związek ze zwiększoną częstością występowania nowotworu złośliwego skóry - czerniaka, a także częstszych, choć mniej agresywnych guzów jak rak płaskonabłonkowy i podstawnokomórkowy . Promieniowanie prowadzi do uszkodzenia łańcuchów DNA. W komórkach dochodzi do szeregu mutacji. W warunkach prawidłowych większość uszkodzeń DNA jest usuwana przez systemy naprawcze. Osoby obarczone wadami tych systemów naprawy bardzo często chorują na nowotwory skóry. Także u osób bez szczególnych predyspozycji promieniowanie UV zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów skóry.(źródło: Wikipedia)

Może skuteczniejsza do poszukiwań "zamurówek" będzie kamera termowizyjna działająca w zakresie podczerwieni czyli promieniowania cieplnego :que

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 22:24 
Generał Broni
Generał Broni

Nie sądzę,żeby ukryty skarb wydzielał ciepło,na które działają kamery termowizyjne.Myślę,że na zamurówki najlepsze będą jednak georadary.
Dokładne oględziny ścian też mogą przynieść jakieś rezultaty.Kiedyś do mojego kolegi leśniczego przyjechała niemka,która twierdziła,że w jego gabinecie za kaloryferem jej ojciec zamurował dokumenty i kosztowności.Opukiwaliśmy z kolegą tę ścianę ,ale niewiele to nam powiedziało.Dom był po generalnym remoncie ,więc burzenie ścian raczej odpadało.Kolega coś wspomniał,że owa niemka w ulewny deszcz
poleciała jakieś kilkaset metrów od domu.Twierdziła,że jest tam grób jej ciotki którą zamordowali niemcy.Obszukaliśmy dokładnie z kolegą ten teren i okazało się,że owa zamurówka z dokumentami znajdowała się w kanie w miejscu gdzie leżała rzekomo jej ciotka.A już mieliśmy burzyć
ścianę. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 marca 2008, 23:50 
Generał Broni
Generał Broni

ekskalibur napisał(a):
Nie sądzę,żeby ukryty skarb wydzielał ciepło [...]

Bynajmniej, nie chodzi tu o ciepło wydzialane przez skarb :) Termowizja pozwala przetworzyć rozkład temperatur na barwny obraz. Każde ciało o temperaturze wyższej od zera bezwzględnego jest źródłem promieniowania w paśmie podczerwieni, a jego intensywność zależy od temperatury i właściwości termicznych tego ciała. Jeżeli "zamurówka" różni się na tle ściany grubością, rodzajem materiału, zawartością wilgoci lub jest za nią inny materiał bądź pusta przestrzeń itp. - to można przy pomocy kamery termowizyjnej dostrzec te niejednorodności i wyciągnąć wnioski. Za pomocą kamery termowizyjnej bada się w przemyśle np. stopień wypełnienia nieprzeźroczystych zbiorników, bo temperatura ich powierzni zależy od tego czy ze ścianką zbiornika styka się od wewnątrz jakieś medium czy nie.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2008, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem przyjemność obserwacji przez taką kamerkę.Szczególnie widać zmiany kolorów przy ogrzewanych pomieszczeniach.Ja mówiąc,że skarby nie grzeją miałem na myśli poszukiwanie (są to chyba najczęstsze miejsca)zamurówek w nieogrzewanych piwnicach.Logika podpowiadała mi ,że w tamtych warunkach wszystkie miejsca mają jednakową temperaturę.Przy występujących tunelach może wystąpić napływ cieplejszego powietrza.Nie mam niestety doświadczenia w codziennym posługiwaniu sie tym urzadzeniem,więc moje wyobrażenia mogą być mylne.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 marca 2008, 22:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

ekskalibur napisał(a):
Ja mówiąc,że skarby nie grzeją miałem na myśli poszukiwanie (są to chyba najczęstsze miejsca)zamurówek w nieogrzewanych piwnicach..

Tym bardziej, że różnice temperatur pomiedzy otoczeniem (ścianą) a zamurowanym przedmiotem są raczej niewielkie (choć na pewno jakieś są) i do tego dochodzi jednak pewna głebokość zamurowania. Rozdzielczość takiego sesnora musiałaby być nieprawdopobna. Sądzę, że namierzanie zamurowanych przedmiotów podczerwienią to raczej sience fiction (ale kto wie). Nawet jeśli ktoś zbuduje takie urządzenie to jego skuteczność będzie pewnie gorsza niż detektora BFO do namierzania w gruncie :) Co najwyżej zidentyfikuje muchę na ścianie albo człowieka za ścianą :)

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 01:11 
Generał Broni
Generał Broni

Ciężko to sobie wyobrazić i może kolegów zadziwię, ale najnowsze kamery termowizyjne potrafią rejestrować różnice temperatury wynoszące 0,01 stopnia Celsjusza (czyli 10mK) i mniej, dając barwny obraz w rozdzielczości VGA. Są to jednak urządzenia pozostające ze względu na cenę poza zasięgiem przeciętnego zjadacza chleba. Mur, który wydaje się nam jednorodny pod względem budowy i rozkładu temperatury jest w rzeczywistości wykonany z materiałów o różnych własnościach cieplnych (takich jak np. emisyjność, przewodność, czy izolacyjność cieplna) decydujących o jego obrazie w podczerwieni. Czułą kamerą można zarejestrować miejsca w których np. pod tynkiem są cegły, a w których spoiny lub inny materiał. W pomieszczeniach w których panuje stan cieplnie ustalony (takich jak piwnica) nic nie stoi na przeszkodzie by odpowiednio wspomagać kamerę przed pomiarem poprzez nagrzewanie ścian promiennikami podczerwieni lub nagrzewaniem indukcyjnym (jak to się praktycznie robi w budownictwie przy przy lokalizacji zbrojeń w betonie).

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 18:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Krzychu_ napisał(a):
Ciężko to sobie wyobrazić i może kolegów zadziwię, ale najnowsze kamery termowizyjne potrafią rejestrować różnice temperatury wynoszące 0,01 stopnia Celsjusza (czyli 10mK) i mniej, dając barwny obraz w rozdzielczości VGA.

To bardzo ciekawe co piszesz. Chciałbym zobaczyć takie urządzenie w akcji. Domyślam się, że sam sensor nie jest pojedynczym czujnkiem a jakaś bardziej rozbudowaną strukturą (matryca?)

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 21:49 
Generał Broni
Generał Broni

IdeL napisał(a):
To bardzo ciekawe co piszesz. Chciałbym zobaczyć takie urządzenie w akcji. Domyślam się, że sam sensor nie jest pojedynczym czujnkiem a jakaś bardziej rozbudowaną strukturą (matryca?)
IdeL

Może firma FLIR SYSTEMS POLSKA udostępnia swoje urządzenia do testów :que .
np. ich kamera SC8000 do zastosowań naukowych ma matrycę FPA z antymonku indu (InSb) 1024X1024, czułość 25mK
Szczegóły na stronie (http://www.flir.com.pl)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]