Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 06:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: waga xlt/dfx
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 21:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Jak te dwa wykrywacze prezentują się wagowo porównując z tesoro tejonem?
Dziękuję z góry.
Darmatt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 21:32 
Specjalista
Specjalista

Jeśli chodzi o wagę, czy może uogólniając, uczucie zmęczenia podczas używania tego sprzętu to:
- waga samego sprzętu jest znaczna, na pewno większa niż Tejona czy innych lekkich sprzętów (X70, T2, F75) i po jakimś czasie zaczyna być czuć, że w ręku coś ciąży
- drugiej strony bardzo łato macha się cewką, może nawet łatwiej niż w Tejonie, pod tym względem tylko F75 i T2 mogą konkurować z XLT, innymi słowy jeśli ręka rozboli to nie od machania lecz od noszenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 21:56 
Generał Broni
Generał Broni

Tejon jest lżejszy ale powinieneś wiedzieć że nie samą wagą całkowitą poszukiwacz żyje ;)
Bardzo ważna jak nie najważniejsze jest wyważenie wykrywacza tzn. czy np. nie będzie podczas poszukiwań 'przyciągało' cewki do ziemi bądź też cewka nie będzie chciała 'odlecieć' w stronę słońca :1
Waga wg @Proscana to -----> KLIK!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 marca 2008, 23:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

dzięki chłopaki, no tak, zgadzam się, że wyważenie jest osobną kwestią i powinienem o to też od razu zapytać.

A jak XLT "wypada" na dłuższą metę na tle explorera? Bo mialem ostatnio go w ręku i taki trochę "ciężkawy" mówiąc delikatnie :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2008, 00:23 
Specjalista
Specjalista

Explorera miałem, XLT mam obecnie na stanie.
Wagowo to sprzęty są raczej bliżej siebie niż dalej, tylko zupełnie inaczej się nimi macha.

W Ex II i wcześniejszych (z pamięci) wykrywacz ciąży trochę cewką do dołu i zamiata się sondą dosyć nieduże łuki tuż przed butami, dalsze wyciągnięcie dolnej rurki powoduje jeszcze większe uczucie ciążenia i ręka się szybciej męczy. W Ex SE niekorzystny efekt został zmniejszony, jednak zasada pozostaje ta sama.

W XLT choć waga zbliżona, cewka znajduje się znacznie dalej od operatora, łatwo zamiata się nią długimi łukami zachowując przy tym położenie równoległe do ziemi, ponieważ większość ciężaru i przeciwwaga dla cewki znajduje się blisko punktu obrotu łatwiej jest szybciej machać cewką.

Generalnie sprowadza się to do tego co napisałem wcześniej, XLT nie jest lekki sam w sobie, po jakimś czasie po prostu czuć że coś ciąży w ręku, ale ciąży jedynie w dół, samo przemiatanie cewką na boki nie powoduje zmęczenia ręki, tak jak się to dzieje w innych, gorzej wyważonych wykrywaczach, gdzie właśnie samo przemiatanie jest źródłem bólu ręki.

Na koniec zaznaczę, że przyzwyczaiłem się do Explorera i jego średnia ergonomia nie była dla mnie większą przeszkodą, machanie XLT jest po prostu przyjemniejsze, tak to odbieram, natomiast same właściwości sprzętu to dwie zupełnie różne bajki…

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]