Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 01:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: XLT i co ??
PostNapisane: piątek, 9 maja 2008, 22:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Jak moze koledzy wiedza jestem posiadaczem XLT i planuje a wlasciwie jestem w trakcie pozbycia sie W5900 DiSl . Jednak pragne zakupic cos nowego co moznaby rownolegle do XLT uzywac by nie znudzic sie jednym sprzetem ale tez we dwoje chodzic i szukac bez wzajemnego zaklucania sie wykrywek. Poznalem juz zalety i wady Whitesow i zapewne nie skusze sie na MD1459482 DeLuxe z podgrzewanym wodotryskiem i podczerwonym laserem podswietlajacym wyswietlacz. Chodzi mi o zakup sprzetu porownywalnego z XLT lub lepszego/uniwersalnego z ewentualnie ewentualna mozliwoscia zastosowania go jako TwoBoxa, mialby to byc sprzet ciety na kolorowa drobnice siegajacy gleboko i dajacy mozliwosc zagladnac na dno okopu za kawalkiem helmu. Coz koledzy poradzicie i zaproponujecie ?

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 00:21 
Specjalista
Specjalista

Jedyny sprzęt spełniający wszystkie Twoje wymagania (two box i uniwersalny) to Garrett GTI 2500. Cóż więc tutaj można więcej doradzić?

Ja mam inną propozycję. Miałeś już wszystkie najlepsze i prawdziwie uniwersalne sprzęty (5900 i XLT) na rynku, z wyjątkiem Garretta... ale nie jestem przekonany czy kolejny uniwersalny sprzęt przyniesie Ci coś nowego i ekscytującego. Skoro chcesz mieć więcej niż jeden sprzęt który nie koniecznie musi być wymienny cewkami z XLT bo szukasz czegoś nowego, proponuję pójść w specjalizację. Kilka sprzętów, każdy wyspecjalizowany i jak najbardziej różniący się od pozostałych. Dzięki temu masz narzędzie wyspecjalizowane do każdego zadania z osobna. Czyli teraz kupił bym jakiś wyspecjalizowany sprzęt tylko na kolorową drobnicę.

Ja działam według takiego systemu i jestem bardzo zadowolony. Nie ma wykrywacza który byłby najlepszy w każdych okolicznościach...

Jeśli koniecznie ma być uniwersalnie i obejdziesz się bez Two-Box-a, to jedyne co mi na myśl przychodzi to Fisher F-75

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 19:03 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Dziekuje za szczera i rozsadna porade. Przyznaje, ze z detektorami to jak z kobietami i jeden od razu pobudza a drugi jakos tak usypia ... choc wiadomo iz nie wyglad zewnetrzny sie liczy a cechy wewnetrzne ;) . Wieksza sympatie czuje do GTI (za wyglad) niz do f 75 choc zadnego z aparacikow nie trzymalem w rece. Nie chce kupowac czegos co ma mi zastapic XLT, z ktorym mam nadzieje nic mnie nie rozlaczy ale pragne miec drugi detektor w ktory moge tak samo wierzyc jak w XLT i od czasu do czasu wychodzic we dwoje na wspolne wykopki. Jako iz sporo czasu przebywam w .de i nie wiem co i gdzie to moze uzyskam jeszcze porade gdzie mozna ktorys z wymienionych detektorow potrzymac w dloni i ewentualnie zakupic ?

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 22:15 
Specjalista
Specjalista

Przede wszystkim GTI jest jednym z najcięższych wykrywaczy, nie wiem czy naj, ale na pewno jest w czołówce. Nie ma też tak dobrej ergonomii jak White's-y.
Prawdę mówiąc jestem trochę uprzedzony do Garretta, do czego się przyznaję, więc nie traktuj tu mojej opinii nazbyt poważnie. Dodam, że moje uprzedzenie nie bazuje ani na jakości wykonania ani na zasięgach sprzętu, poza tym nie mam nic do niższych modeli, jak ACE, które uważam za świetne detektory w swojej kategorii cenowej.

Czego nie lubię w Garrettcie? Identyfikacji na malutkich kwadracikach, zamiast normalnych, dużych cyfr, czy chociażby bardziej czytelnej tej skali. Dźwięku wiodącego, który w przeciwieństwie do innych wykrywacz o dziwo chyba nie spełnia żadnej konkretnej funkcji. W każdym razie w trybie dynamicznym nie cichnie an dyskryminowanym przedmiotami.

To co się może podobać (tym razem obiektywnie) to funkcja rozróżniania wielkości fantów, ja osobiście nie miałem okazji sprawdzić w terenie an ile to jest przydatne, ale są osoby w anglojęzycznym internecie które uwielbiają tę funkcję i tylko Garrett to ma.
Wykonanie jest bardzo solidne, guziki można wciskać brudną łapą. No i sama uniwersalność. Cewki od małych do dużych + two box.
Pewnie gdyby nie moja wewnętrzna niechęć sam bym spróbował tego wykrywacza.

Fisher to zupełnie inna filozofia budowy, jest jednym z najlżejszych wykrywaczy, fenomenalna ergonomia co najmniej dorównuje XLT jeśli nie coś więcej, ale z pewnością nie jest taki pancerny w budowie jak XLT czy Garrett. Więcej o nim nie napisze, bo małe doświadczenie mam z tym sprzętem.

Więcej wykrywaczy które można uznać za w pełni uniwersalne na rynku raczej nie ma. No może jeszcze DFX i trochę dalej za nimi MXT.

Upewnię się tylko czy aby na pewno Cię dobrze zrozumiałem, poprzez uniwersalny sprzęt masz na myśli taki którym będziesz szukał i biżuterii i monet i hełmów z karabinami?

O miejsce gdzie można zakupić i potrzymać masz na myśli w .de ? Czy w Polsce? Bo w .de nie mam pojęcia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 09:32 
Kapitan
Kapitan

Ja tez mam uprzedzenie do garretta i jest ono spowodowane rokiem uzytkowania gti 2500-cewka to porazka laminat odpryskuje od byle czego srubka przy cewce ciagle peka a do tego jeszcze walnela rurka w okolicach podlokietnika.Ciezki slabo wywazony i ogolnie daleko mu do idealu.Po roku(kupilem nowke) zmienilem go na 7 letniego XLT i wiecie co?To jest to-nic sie nie psuje nic nie peka cewka szczelna sprzet dobrze wywazony o bardzo duzych mozliwosciach rozwoju.Na razie smigam na monetce i na tym bardzo spokojnym programie sa duzo lepsze zasiegi od garretta.Identyfikacja numeryczna bardzo przyjemna.Co do wizualizacji w garrecie to jest ok ale w xlt jest jeden numerek i wiesz mniej wiecej co jest a w gti trzeba porownywac 3 wartosci zeby cos powiedziec o przedmiocie a zeby sie do tego przyzwyczaic trzeba kilka miesiecy.Nie rozumie jednej rzeczy-jak mozna stwierdzic ze ktos se nie radzi z xlt?Pierwszego dnia po przesiadce wgralem monetke i powiem szczerze ze nie sprawia mi ten sprzet zadnych klopotow...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 11:24 
Specjalista
Specjalista

CONRADO napisał(a):
Nie rozumie jednej rzeczy-jak mozna stwierdzic ze ktos se nie radzi z xlt?Pierwszego dnia po przesiadce wgralem monetke i powiem szczerze ze nie sprawia mi ten sprzet zadnych klopotow...

A czy radzenie sobie ze sprzętem polega na "wgrywaniu"? To trochę jak ściągnięcie na klasówce, to, ze dostałeś 5 bo ściągnąłeś od kolegi nie znaczy, że klasówka była prosta.

Nie zastanawiałeś się, że jak byś znał sprzęt od podszewki i samemu umiał dostosować go do zaistniałej sytuacji mógłby dawać lepsze efekty?
Czy nie sądzisz, ze gdyby program "monetka" czy cokolwiek innego załatwiały sprawę, to producent zamiast trzydziestu paru ustawień po prostu wgrał by programy i już?

Pozdrawiam
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 16:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Nie chce tutaj wynosic XLT na oltarze wiec trzymam usta pelne wody i nie mam zamiaru pozbyawc sie tego sprzetu bo uwazam go osobiscie za dobry lub lepszy ale mysla przewodnia postu bylo moje poszukiwanie sprzetu porownywalnego osiagami i jakoscia ale pracujacego na troche innej czestotliwosci bo bede zapewne wtajemniczal moja dame serca w tajniki kopania a gdz podchodzilem z XLT do W5900 na mniej niy 6m to byla kakofonia do potegi :( a w czasie nauki to wole komus fanta wykopac niz pozwolic na samodzielne kopanie gdy kobietka nie rozpoznaje luski od Mausera od granata 80mm. Znam zalety Whitesow i z czasem nauczylem odrozniac po liczbach przewodnich czy pod cewka jest pusta luska czy luska z pociskiem wiec bron mnie Panie Boze bym oddal mojego XLT komukolwiek. Owszem udalo mi sie zlamac sztyce tuz nad cewka XLT wiec i stabilnosc wykrywki gra swoja role i nie musi to byc cos filigranowego o wadze 500g bo kobietka mimo swej slodkiej budowy moim przerobionym XLT tez dzielnie macha mimo wiekszej wagi wykrywki. Owszem przydalo by sie miec cos, jak wspomnialem - na monetki ale tez cos na zelazo ale skoro po wstepnych glosach potwierdza sie moje ciche przypuszczenie to trzeba bedzie poszukac kolejnej wykrywki w kierunku DFX.

Oczywiscie prosze o dalsze opinie ale prosze tez o nie przekrzykiwanie sie w temacie i nie komarzenie.

Z gory dziekuje za dalsze wskazowki i pozdrawiam serdecznie - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 maja 2008, 19:39 
Specjalista
Specjalista

Szczerze mówiąc, z tego co piszesz, to już w ogóle nie polecił bym GTI 2500 kobiecie, ani tym bardziej nie proponował bym damie mojego serca takiego sprzętu. To nie ejst sprzęt na kobiecą rękę - w mojej opinii oczywiście.

Co do zakłócania się sprzętów, to dziwne co piszesz. Miałem kilka okazji być na polu gdzie jednocześnie pracowało 8 i więcej XLT jednocześnie i nie było żadnych problemów. Być może to wina tego, że 5900 nie ma regulacji częstotliwości (ale mogłeś próbować niwelować efekt zmieniając częstotliwość we własnym sprzęcie), albo jakiegoś przypadku.

Co do wykrywacza dla Twojej kobiety, to myślę, że nawet jak ma siłę to nie ma powodu by dźwigała ciężki sprzęt, tak samo jak zwykle nie każe sie kobiecie dźwigać zakupów, nawet jeśli by dała radę :) Warto się też zastanowić, czy na pewno da jej frajdę sprzęt tak złożony jak XLT. Wiadomo, Ty zawsze możesz sprzęt ustawić, nie twierdzę również, że nie poradzi sobie z trudnym sprzętem, jednak z doświadczenia wiem, że lepiej jest mieć poczucie kontroli nad sytuacją, samemu uczyć się sprzętu, ustawiać go. Z czasem może być męczące ciągłe wołanie "choć ustaw, choć pomóż" bo to zwyczajnie zabiera frajdę. Nawet wśród facetów poszukiwaczy są osoby które bardziej wolą czerpać przyjemność z szuka niż ustawiania i zagłębiania się w technikę.

To też zależy czy chcesz bardziej sprzęt dla siebie i tylko od czasu do czasu pożyczać go swojej damie, czy chcesz sprzęt głównie dla niej.

Jednym słowem ciężko coś poradzić skoro opieram się głównie na domysłach. Jednak ja bym stawiał na:

Xterrę 70 albo na Fishera F-75 przede wszystkim dzięki miłej obsłudze i dobrej ergonomii.
Ewentualnie na White's-a MXT albo Matrix M6, choć nie są już tak lekkie jak wyżej wymienione.

Zapewniam Cię, że będzie miała efekty nie gorsze od Ciebie przy zwiększonej dawce frajdy. Jedyne ale jet takie, że X70 i M6 na militarkę tak średnio... ale F75 i MXT już całkiem ok.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2008, 00:12 
Kapitan
Kapitan

Nie mialem akurat na mysli ustawien dokonywanych przez zaawansowanego uzytkownika.Chodzilo mi o osoby ktore po 2 tyg-miesiacu stwierdzaja ze xlt jest za trudny zbyt skomplikowany slaby(na fabrycznych programach szalu nie ma) i w ogóle do d... i sie go pozbywaja-sa to zazwyczaj osoby ktore nie czytaja instrukcji bo instrukcja to dla mieczakow a z poznawaniem sprzetu tez maja problem-najlepiej zeby sam kopal.Ja xlt mam od ok 2 miesiecy i bynajmniej nie spoczalem na laurach-monetke wgralem ale caly czas sprawdzam rozne programy sprawdzam wplyw ustawien na szukanie i staram sie poznac sprzet.Fajnie byloby poznac xlt od podszewki ale nie wiem czy jest to realne.Nie mowie ze monetka jest boska i nie ma lepszych ale mysle ze na poczatek 5 krotne przeczytanie instrukcji i jakis program wlasnie podobny do monetki to gwarancja zaprzyjaznienia sie ze sprzetem.Pozniej mozna powoli zaczac testowac wlasne ustawienia i ich wplyw na poszukiwania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 19:45 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wykrywacz Minelab SOVEREIGN gt widziałem go w akcji :1 osobiście go mam zamiar kupić

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 20:07 
Specjalista
Specjalista

Topór napisał(a):
Wykrywacz Minelab SOVEREIGN gt widziałem go w akcji :1 osobiście go mam zamiar kupić

Nie bardzo rozumiem ten komentarz, Sov GT ani nie jest sprzętem uniwersalnym, o jaki pyta autor wątku, ani nie jest sprzętem dla kobiety, ze względu na nie małą wagę (choć jego ergonomia nie jest tak zła, jak przyjęło się o niej mówić, mnie odpowiadała). Skoro nie odpowiada żadnym kryteriom przedstawionym przez autora, to o co chodzi :que A skoro już wielo-częstotliwościowiec, to czemu nie Explorer (nie było mowy o ograniczeniu budżetu)? Nic z tego nie rozumiem :nicnie :hmmm

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]